Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Efektivnost - neziskové organizace

Konkurence mezi neziskovými organizacemi jistě existuje. Tyto organizace se snaží zaujmout, obhájit nutnost své existence. Proč? Kvůli soukromému dárcovství, státním dotacím, náborům dobrovolníků… . Dárce nebo stát vlastně vybírá podle různých kritérií, která nezisková organizace je hodna příspěvku.

Proč, na co a pro koho tady vůbec neziskové organizace jsou? Jejich poslání je různé. Od zájmových sdružení(motorkářský klub), až po organizace snažící se pomáhat třeba postiženým lidem(např. ve Vyškově sdružení PIAFA). Myslím, že společným rysem všech neziskových organizací je snaha zapojit občana. Jak to myslím? Přimět občana k tomu, aby se zajímal o své okolí, aby se nebál prosazovat své zájmy.

Financování podle kvality a výkonu zde jistě funguje. Je zde nezanedbatelná role(tak jako jinde) známých osobností. Pokud se za nějakou neziskovou organizaci postaví známá osobnost, naděje na finanční příspěvky značně stoupá.

Veřejná kontrola je u neziskových organizací slabinou. Stát sice kontroluje, jak byly použity jeho dotace. Většina soukromých dárců(hlavně drobných) si však s tímto nedělají moc velkou hlavu. Mají radost, že pomohli dobré věci a zdali je tomu skutečně tak, to už je nezajímá. Efektivnosti neziskových organizací by prospěla větší kontrola. Lidé by se měli zajímat, zda například jejich peníze opravdu pomohly nějakému konkrétnímu člověku.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Efektivnost - neziskové organizace



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku