Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

McGregor - teorie X a Y

McGregorova teorie X a Y kritizuje koncepci vědeckého řízení a byrokratickou organizaci řízení. Řešení problému motivace hledá jako kompromis X a Y v závislosti na konkrétních podmínkách.

Teorie X


Předpokládá vrozený odpor k práci, snahu vyhýbat se odpovědnosti, potřebu nechat se vést. Pracovníci musí být k výkonům nuceni a neustále kontrolováni, tzv. krátké vodítko.

Lidé jsou k práci podněcováni určitou odměnou nebo trestem a nechtějí přebírat zodpovědnost za práci. Vyžadují autoritativní, direktivní řízení, bez rozhodovací autonomie pracovníků.

Teorie Y


Předpokládá, že člověk má potřebu uplatnit se a pracovat, člověk je iniciativní a nemusí být silně kontrolován, tzv. dlouhé vodítko. Uspokojení potřeb vlastního já je nejlepší odměnou, lidé se snaží o odpovědnost a využití příležitosti. Označuje se také jako měkké metody řízení – volnější struktury, sebekontrola, neformální vztahy.

Lidé vyžadují demokratický, liberální styl vedení s plnou rozhodovací autonomií pracovníků. Jsou ochotni přebírat odpovědnost. Kontroly a tresty nezvyšují úroveň motivace.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku McGregor - teorie X a Y



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku