Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Tipy na čtení: Yoram Yovell, Irvin Yalom a Alberto Moravia

...aneb budete-li se přes Vánoce nudit.

Kdo mě zná, ví, že jsem poměrně veliká (až náruživá :-) ) milovnice literatury. A vzhledem k tomu, že se mi za poslední dobu dostalo do ruky pár skutečně moc dobrých knížek, chtěla bych se o nadšení z nich s Vámi podělit. Třeba Vás některá zaujme a zpříjemníte si s ní nevlídnou zimu nebo ji třeba někomu věnujete jako vánoční dárek. Předem ale upozorňuji, že výběr děl zaujme asi hlavně lidi, které alespoň kapánek zajímá psychologie a psychologická beletrie. Tolik tedy k tomu, o čem to dnes bude. Teď už ale k obsahu. :-)

Za prvé: Yoram Yovell aneb…


„Neexistuje nic, každopádně nic vnějšího, co by člověka mohlo učinit šťastným. I ten, kdo má všechno, může být hrozně nešťastný.“ Dle mého mínění taky neexistuje lepší doba, kdy si toto uvědomit, než nadcházející Vánoce, kdy se média snad ještě více než jindy snaží nás přimět ke koupi všech těch báječných materiálních věcí… Knížka Yorama Yovella Nepřítel v mém pokoji, z níž jsem si daný citát vypůjčila, ale za koupi /či alespoň za zapůjčení z knihovny/ rozhodně stojí. Stejně jako druhá jeho kniha, která nese název Láska a jiné nemoci.

Kdo ale je Yoram Yovell?

Yoram Yovell: Láska a jiné nemociStručně řečeno, stále ještě poměrně nové zjevení na poli psychologické a psychoterapeutické literatury určené odborníkům i laikům. Izraelský psychoterapeut, který má kromě svých rozsáhlých teoretických znalostí psychologie, psychiatrie a neurologie také velkou řadu praktických zkušeností z práce s klienty, skvělý všeobecný přehled a taky úžasně čtivý styl. Je autorem knížek obsahujících příběhy lidí, jimž se dostalo jeho odborné pomoci. Nespokojuje se však s vylíčením jejich trablů a společné práce terapeuta a klienta na jejich překonání. Jeho práce obsahuje také řadu odkazů na aktuální vědecké výzkumy související s danou problematikou a zamyšlení nad nimi. Čtení jeho knih je poutavou výpravou za hranice běžně známého, a to jak pro laika, tak i pro lidi, kteří se psychologií či příbuznými obory zabývají. Jinak, abych na závěr obě knihy krátce zhodnotila: Nepřítel v mém pokoji je starší, delší a možná i trošku náročnější (zvláště díky tomu, že se zabývá i výzkumem mozku). Lze se na něj dívat i jako na pomůcku při pronikání do hlubin klinické psychologie, protože jsou zde případy vybírány tak, aby korespondovaly s jednotlivými diagnostickými kategoriemi. Láska je z mého pohledu více čtivá a také o něco aktuálnější (vyšla loni) a více by se mohla líbit také laikům… už jen kvůli předmětu zkoumání… :o)

Za druhé… Irvin Yalom aneb od fakt k fikci


Irvin Yalom: Když Nietzsche PlakalKdyž Nietzsche Plakal je název jednoho z bestsellerů úspěšného amerického autora, také psychoterapeuta (a to slavnějšího nežli Yovell), Irvina Yaloma. Vyjádříme-li to stručně a jasně, jde o jakousi představu, jak by asi mohla začít psychoanalýza, kdyby nezačala úplně tak, jak začala. Jedná se o fiktivní příběh odehrávající se v prostředí Vídně 19. století, tedy v době, kdy byla Vídeň velkým centrem kulturního dění a kdy se v ní pohybovali lidé jako byl slavný lékař Josef Breuer, zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud a nebo právě filozof Fridrich Nietzsche. Tito tři jmenovaní jsou také hlavními hrdiny románu. Nietzsche se svými sebevražednými tendencemi hledá pomoc u Breuera, což nabere nečekaný spád, jak pro lékaře, tak pro jeho pacienta. Čtenář je v rámci jejich bouřlivých diskusí unášen na vlně jejich společného hledání smyslu života a málem až nucen k hledání vlastnímu… Skutečně krásný intelektuální i citový zážitek. A pokud jsem Vás ještě nenalákala, vězte, že kniha v roce 1993 získala ocenění jako nejlepší fiktivní příběh roku 1992. (Ačkoli spousta fakt je pravých, jak se dozvíte na konci knihy v autorské poznámce :o) )

Do třetice všeho dobrého aneb vzpomínka na neorealismus

Albert Moravia: Horalka, Sophia LorenKe knihám Alberta Moravii jsem se dostala čirou náhodou, když jsem ještě v létě o prázninách v naší staré knihovně na chalupě pátrala po něčem vhodném k přečtení. Narazila jsem na román Nuda, velmi ceněnou (a z mého hlediska právem) práci tohoto italského spisovatele. Kniha sugestivně líčí příběh mladého zbohatlického synka - malíře, který je spalující vášní poután k jedné mladé modelce, s níž se v rámci své práce seznámí. Skutečně nádherná psychologická sonda – ostatně stejně jako další Moraviovy knihy. Já zatím měla tu čest ještě se dvěma: s Římankou a Horalkou. Ta je také (ze zmiňovaných knih) jedinou, kterou lze běžně objevit na stránkách českých internetových knihkupectvích. (Nudu jsem našla jen v jednom a Římanku bohužel vůbec). To mě sice trošku zklamalo, ale každopádně lepší něco, nežli nic. Próza Horalka odehrávající se v Itálii zmítané druhou světovou válkou líčí osudy matky a dcery, které se snaží v tehdejších krušných podmínkách přežít. Vylíčení charakterů a pocitů postav je z mého pohledu zase na Nobelovku. Takže si nechte chutnat, vážení přátelé. Protože je co vychutnávat.

Inu, a na závěr zbývá jen popřát příjemné Vánoce, ať už s knížkami a nebo bez nich… :o)

Štítky: ,

Diskuse o článku Tipy na čtení: Yoram Yovell, Irvin Yalom a Alberto Moravia



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku