Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Václav Klaus - Jeho čas přichází

Můžeme si o Václavu Klausovi myslet cokoli, nesouhlasit s ním, posmívat se jeho namyšlenosti a kritizovat ekonomické názory. Jednu věc mu ale nikdo neodpáře: je to poslední aktivní Politik s velkým P u nás. Na rozdíl od všech těch Topolánků, Paroubků, Kalousků, Čunků má svou vizi a stabilní názory. Zatímco současní šéfové partají mění své názory každých pár týdnů a prosazují jen to, co snadno projde (viz mrtvá Modrá šance nebo Paroubkovo věčné ohánění se průzkumy veřejného mínění), Klaus jde desítky let za svým: volná soutěž, maximální míra svobody, konzervativní hodnoty.

Minulost

Nejsem žádný kmet, přesto si dobře vzpomínám, že v období těsně po sametové revoluci nebyl kapitalismus jasnou volbou. Lidé byli zmanipulováni komunistickou propagandou, nutnost změny chápali, ale vynořili se postavy roku 1968 a velmi vážně se uvažovalo o nějaké třetí cestě, socialismu s lidskou tváří a podobných pitomostech. Ačkoli Václava Klause hlavní vůdcové (v čele s Václavem Havlem) moc nemuseli, od začátku jim bylo jasné, že o ekonomice musí rozhodovat někdo erudovaný. Překousli proto nakrátko osobní animozity (věc dnes nevídaná, za kterou by jim měl být Klaus i celý národ vděčný) a svěřili Václavu Klausovi ekonomickou reformu. Ten se v mnohých věcech mýlil (přechod od centrálně plánované ekonomiky ke kapitalismu nebyl nikde vyzkoušen), ale dokázal lidi strhnout (snesli i utahování opasků) a nastartovat hospodářství.

Současnost

Nejen v současné době často slyšíme hlasy o typické české zapšklé, nesebevědomé povaze, o Švejkování, poklonkování mocným. Nadává se na to v každé druhé hospodě i v seriózních diskusích. Václav Klaus sebevědomý je. Říká své názory natvrdo tak, jak si je myslí, vystupuje důstojně, ale v případě nutnosti jde proti všem. Je velká škoda, že většina jeho odpůrců nemá ani ekonomické znalosti na úrovni střední školy (viz kniha Modrá, nikoli zelená planeta, kde usvědčuje své protivníky z tragické neznalosti ekonomie). Václavu Klausovi chybí na české politické scéně rival stejné váhové kategorie, je to jako by byla Chelsea nucena hrát okresní přebor. Proto logicky obrací svou aktivitu do zahraničí, tady se nudí.

Klausův čas přichází

Vrchol politické kariéry Václava Klause se blíží. Mohl být jedním z davu. Mohl se klanět EU, jejím představitelům a vůdcům velkých států. Mohl být poplácáván po zádech. Byl by jako eurooptimista skvělý. Ale nezvolil tuto snadnou cestu, jeho názory jsou jiné. V roce 2009 nás čeká obávané předsednictví. A Václav Klaus má jedinečnou šanci být neoficiálním vůdcem všech států, které jdou v EU proti hlavnímu proudu. Doufám, že tuto šanci "chytí za pačesy" a Evropa bude svobodnější, méně zbyrokratizovaná a náchylná k pitomostem typu biopaliva. Doufám také, že Česká republika získá konečně pověst sebevědomé země, která se svými přáteli spolupracuje na bázi rovnosti a tvrdě + férově prosazuje své zájmy.

Otázka pro totální odpůrce Václava Klause: Byli byste radši kdyby byla na Hradě šedivá myš? Někdo jako slovenský prezident? Ví vůbec někdo, kdo je na Slovensku prezidentem?

Štítky: ,

Diskuse o článku Václav Klaus - Jeho čas přichází

Anonymous Anonymní:

Jste buď darebák nebo hlupák a nebo obojí.

 
Anonymous Anonymní:

Souhlas s člankem - myslenky privatizace zase delali lide - vse se neda udelat bez chyb - chyby nas staly mnoho, ale jedno V.Klaus nikdy neprodal - vzdy tvrdil, ze jsme svebytny narod a nemame potrebu se poklonkovat jinym, tak jak by to radi delali mnozi za cenu sve popularity u EU. A jaka popularita? - zadna - jen mocensky boj - viz chovani Německa za soucasne krize - proste udelaji vse pro svou zachranu, at se to nekomu z EU libi nebo nelibi - je to v poradku?

 
Anonymous Anonymní:

Slovenský prezident je Ivan Gašparovič a Klaus je šašek.
Nafoukaný ignorant, který si myslí, že sežral všechnu moudrost světa a jako zákusek si dal aroganci vesmíru.
Na co šáhl, to poslal do kytek: kupónová rozkrádačka, malá a velká domů - tzv. privatizace, oposmlouva a nesmíme zapomínat na jeho "majstrštych" rozbití Československa (Masaryk se musí v hrobě obracet, že tenhle hrobník ČSR sedí na hradě a ne v cele s Mečiarem kam za vlastizradu - což je právní hodnocení jeho rozbíjecích aktivit v roce 1992 - patří).

Jediné co mu uznám je, že i když rozkrádačku v devadesátých letech umožnil ale sám si moc neknaradl. (i když doteď nevysvětlil, jak to bylo s těmi mrtvými maďarskými sponzory, jak levně přišel k bytu (je na něj podána žaloba...))
Takže za zas takové chávly, jaké tu pějěš, není potřeba. Přečti si Krakatici a třeba se z pritivního zbožňování Klause vyléčíš.

 
Anonymous Anonymní:

K tomu rozdělení republiky:
Máme mnoho příbuzných na Slovensku a před rozdělením ani jeden z nich nechtěl zachovat společný stát, ale chtěli samostatnou republiku a já si myslím, že je to v pořádku, protože je to hrdý národ, který nepotřebuje, aby mu někdo diktoval, co má dělat.

 
Anonymous Anonymní:

Prominte, ale kde jste byl na zacatku 90. let ? Ten konstantni Klaus tehdy sliboval ze nasim cilem je Rakousko a Nemecko a to rozhodne nejsou volnetrzi zeme ale zeme, ktere se oznacuje spise za socialni. A pro pripomenuti, tentyz volne trzni Klaus je autorem naseho socialniho systemu, protoze jeho zakladni parametry se ridi podle navrzenych ODS pravidel v roce 1996.

 
Anonymous Anonymní:

Dobrý den,

ano, Václav Klaus se hlásí ke konzervativním hodnotám. Otázkou je, co tím má na mysli. Já za konzervativní hodnotu podvádění své manželky tedy rozhodně nepovažuji.

Určitě pro republiku udělal hodně, ale jeho sebestřednost a neschopnost uznat jiný názor je pro mne velmi neatraktivní.

O tom, že kuponová privatizace mohla proběhnout jinak, než proběhla, začal hovořit až Jan Švejnar. Tedy možná to udělal už někdo před ním, ale já to před tím v našich propravicových médiích nezaznamenal.

Jinak zajímavá byla reakce p. Klause na současnou ekonomickou krizi a její příčiny = ticho po pěšině. On se ten maximálně neregulovaný trh kupodivu sám o sobě nespasil. Moc by mne zajímal prezidentův názor, ale chápu důvod jeho mlčení - musel by přiznat, že se mýlil.

 
Anonymous Anonymní:

Přesně tak. Článek vyjadřuje i můj postoj. Václav Klaus je pro mě osobnost právě proto, že si drží své neměnné názory a je schopen je natvrdo vyjádřit. Bohužel, většina našich politiků mění názory podle toho, co jim kdo nabídne za ústupek ("viz Podpoříme radar, když vy podpoříte Lisabonskou smlouvu").
Kéž bychom měli v politice víc takových lidí, jako je pan prezident.

 
Anonymous Anonymní:

Pan Švejnar by byl určitě lepší prezident než tento narcis, co sežral Šalomounovo hovno a této zemi škodí.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku