Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Svatba - Jak to vidí chlapi

Svatba. Téma, o kterém existují tisíce webových stránek. Některé více, jiné méně komerční, každopádně takřka všechny rozjásané a psané z pohledu žen. Jak vidíme tuto problematiku my, chlapi? Na to se zkusím zaměřit v tomto článku, který bude částečně vážný a částečně drsně chlapský :-)

Na začátek je nutno napsat, že svatba je pro chlapy (nejen v hospodě) tématem. Není to v dimenzi toužení po svatbě nebo vzpomínání na romantické chvilky již proběhlé. Malí kluci sní o tom, že si vezmou svou dětskou lásku. V pubertě a pár let po tom je to spíše o strachu: nemuset se ženit. Pak obvykle kolem 30 let věku nastupuje určitý pocit smíření se a pokory před přirozeným během lidského žití, svatba je dána do kolonky "chci". No a následně se, když vše zdárně proběhne, i po desítkách let dávají k dobru historky o tom, kdo se porval, opil, pozvracel, propotil košili atd. + se přemýšlí, jaké by to mohlo být, byl-li by člověk svobodný nebo by-li by si vzal Filoménu místo Gertrudy.

Svatba a specifické kategorie chlapů

Zde musím napsat, že (jaké toť překvapení) nejsou všichni chlapi stejní. Uvažování dosud svobodného takřka čtyřicátníka, který má strach, že mu ujíždí vlak, motivy poblázněného padesátníka, který vlítnul na mladé masíčko a další podobné "experty" ponechám bez komentáře.

Svatba vážně a zodpovědně

Vezmu - li to bez emocí, tak každý běžný chlap má v sobě touhu mít rodinu, děti, postarat se o ně, zabezpečit je. Manželství je vzhledem k celospolečenské situaci, stavu práva v ČR a historickému kontextu nejvhodnější institucí pro naplňování této touhy. Navíc jsou zde očekávání od rodičů, příbuzných, přátel a v neposlední řadě i od nadcházející novomanželky.

Zapojím - li emoce, tak většina chlapů, kteří mají dlouhodobý vztah, vidí ve svatbě další level, prostě to, kam společná cesta vede, a dá se říct, že se na ni i těší. Některé příslušnice něžného pohlaví vidí svatbu jako završení něčeho, splnění snu, v terminologii počítačových her závěrečný level, vyvrcholení. Tady se dle mého názoru pohledy muže a ženy liší: chlap ví, že je to něco jiného než běžný level, ale také ví, že není u cíle, ale na startu.

Svatba drsně

Je třeba uvést jasně a drsně, tak, aby to všechny slečinky slyšely: ty serepetičky kolem svatby, šaty, doplňky, kecy atp. jsou většině chlapů naprosto fuk. Brát si za manželku milovanou bytost, slíbit jí věrnost a lásku, je pro nás samo o sobě natolik silným emočním zážitkem, že obutí družiček a detaily svatební kytice jsou nám úplně ukradené, pokud vše probíhá alespoň trochu důstojně.

Mám-li se na svatební problematiku podívat objektivně, musím napsat, že to, co takřka všechny chlapy spojuje, je strach se svatby. Jaké myšlenky, otázky a pochyby se mohou vyskytnout v hlavě mladého muže, kterému se blíží první manželství:

- tak a teď jsem ulovený, až se mi zase budou vrhat k nohám ty davy obdivovatelek, musím zůstat pevney,

- všechno je v prdeli, sranda končí, teď už jen starosti a čekání na důchod,

- taky jsem mohl s tím ženěním počkat, Tondovi od naproti je devadesát, pořád svobodný a jak je spokojený,

- všude tahat snubák děs, běs, všechny žabky budou na první pohled vědět, že jsem zadaný a nebudou po mě moct ani toužit, navíc riziko ztráty a nutnost znovu investovat peníze, které by se daly utratit např. za pivo,

- co budu safraporte dělat, když se z té mé vyloupne zlé a škaredé strašidlo, bude na mě křičet a nepovolí mi sledování Ligy mistrů?

- další body můžete doplnit dle dispozic každého konkrétního soudruha.

Resumé

Troufám si závěrem napsat, že pro nás chlapy obvykle není svatba tou metou, kvůli které bychom se plazili životem. Ale bezpochyby bychom byli ve stáří při bilancování své existence neradi, kdybychom umírali svobodní a bezdětní. Nad tím, že pro paní AB je top životním zážitkem svatba a pro pana YZ má tyto vavříny Nagano, raději vážené budoucí novomanželky nemeditujte.

Podívejte se také na článek Svatba - přežitek nebo smysl života?.

Štítky: ,

Diskuse o článku Svatba - Jak to vidí chlapi

Anonymous Anonymní:

Přesně tak, další životní level - první maturita, doktorát a potom svatba :-)
(ne nutně v tomto pořadí)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku