Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Nový film Star Trek míří do kin

Pro všechny fanoušky Star Treku se blíží velký den. 7. května má po 7 letech od posledního filmu (mimochodem naprosto katastrofálně špatného Star Trek Nemesis) premiéru novinka. Pojďme se společně podívat na historii tohoto fenoménu a na trailer k čerstvému pokračování, od kterého si tvůrci slibují restart celé série.

1) Původní posádka

Posádka kapitána Kirka brázdila vesmír v premiéře koncem 60. let minulého století. I když se někdo může ušklíbat nad umělohmotnými obleky, papundeklovými dekoracemi a speciálními efekty jako z dílny Eda Wooda, právě tady najdeme základní myšlenky, rasy a postupy. Tvůrce seriálu Gene Roddenberry vytvořil naprosto úžasný svět srovnatelný svou propracovaností a rozsáhlostí snad jen s Tolkienovými ságami, inspiroval desítky více či méně úspěšných napodobitelů (od Hvězdných válek po Červeného Trpaslíka). Bohužel díky vládě osvícených soudruhů se k nám za minulého režimu Star Trek nedostal, starší generace přišla o jeden ze základních kamenů kultury 20. století. Já mám z této série samozřejmě nejraději pana Spocka, líbí se mi originální zápletky, roztomile neuměle udělané masky, méně jsem spokojen s tím, že se často posádka chová jako úplní idioti.

2) Nová generace

Picard a jeho posádka tvoří to nejlepší, co v celém Star Treku vzniklo. Natáčelo se v 80. a 90. letech, první série ještě trpí některými starými neduhy (i když lodní poradkyně v minisukýnce je fajn), ale dál už se rozjíždí plnohodnotné sci-fi, které snese nejpřísnější měřítka začátku 21. století. Je to akční, lidské, relativně inteligentní, pro dnešní tvůrce moc vysoká meta. Kromě kapitána, jehož některé výstupy na poradách by se měly pouštět povinně našim manažerům, mám rád i prvního důstojníka Rikera a nadporučíka Data, který tak trošku svým hledáním lidství (je android) připomíná pana Spocka. Naopak nesnesu Wesleyho Crushera (dítě, které často všechny zachrání), snad na konci 4. série definitivně mizí.

3) Hluboký vesmír 9 a Voyager

Ne že bych tyhle 2 série navazující na Picarda nesledoval, ale je to přece jen slabší káva. U Hlubokého vesmíru proto, že nikam neletí a jen řeší žabomyší spory na základně sousedící s červí dírou. Voyager není zas tak špatný, vadilo mi, že náměty často tahali s paty, že se posádka pohybovala takřka na 100% mimo klasický startrekácký svět (ztratili se a x let putovali domů) + že kapitánkou byla hodně vyměklá ženská.

4) Enterprise

Děj Enterprise se odehrává ještě před původní posádkou, lidstvo dělá své první kroky po galaxii. Kapitán Archer + jeho posádka jsou důstojnými nástupci (i když vlastně předchůdci) Kirka a Picarda, celému seriálu bohužel uškodila jednak potřeba okatě reagovat na 11. září (natáčelo se od roku 2001), druhak křečovitá snaha o akčnost a podchycení nových diváků. U českých celoplošných stanic jsme se zatím nedočkali uvedení, ještěže máme Net :)

Filmy

Je nutno přiznat, že startrekácké filmy nikdy nedosáhly kvalit seriálu. Zejména ty, kde jsou již posádky v důchodovém věku, jsou spíše trapné (Picard u již zmiňované Nemesis nebo Kirk a vše od Pátrání po Spockovi). Nicméně i tady nejdeme velmi kvalitní díla, například Khanův hněv (původní posádka) a zejména nejvydařenější První kontakt (nová generace). První kontakt řadím do top ten mezi sci-fi filmy.

Novinka přichází

Režie se ujal J. J. Abrams, který mě zaujal bezpochyby nejlepším třetím pokračováním všech dob Mission: Impossible III. Ve filmu vystupuje původní posádka za mlada, mihne se také Leonard Nimoy, který hrál Spocka v 60. letech. Hodnocení na csfd.cz má zatím nový Star Trek naprosto skvělé, možná se potkáme v kině.

A jako bonus něco pro nás chlapy:


Komiks Vesnička - Rudolf poznává nové formy života a odvážně se pouští, kam se dosud nikdo nevydal.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Nový film Star Trek míří do kin



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku