Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Libra od Facebooku: Další pokus prodat nic?

Snaha prodávat nic je stará snad jako peníze samy.

Prodávat cosi nehmotného je v pořádku. Nedostanete za oběživo nic, co můžete chytit do ruky, dostanete informace. Někdy potřebné, jindy zábavné. Nesplňuje-li informace tato kritéria, schází jí přidaná hodnota, kterou by nám dala. Blíží se to tudíž nákupu ničeho.

U služeb je vždy přítomna práce. Ať už je tedy výsledek jakýkoli, bylo na něj spotřebováno určité množství lidského času. Něco za něco.

Jak jsou na tom hmotné produkty?

Často bývá jako příklad blbosti uváděno kupování vody.

Jistě, je-li placeno za obyčejnou kohoutkovou zabalenou v plastu, pořizujeme opravdu téměř nic. Respektive dáváme mnohonásobně víc, než musíme, za kapalinu, kterou máme vždy při ruce.

Jinou kapitolou jsou vody čerpané z hlubokých vrtů. Zatímco do běžné pitné vody je odjakživa splachováno deštěm vše (čest výjimkám), aby to pak bylo pročištěno na úroveň dle (dokonalých?) norem a absolutně netušíte, co k Vám opravdu doteklo, voda tahaná z hloubky bývá prosta chemických sajrajtů. Zatím.

Každopádně u vody v láhvi kupujete aspoň obal.

V případě pořízení kryptoměny získáváte téměř krystalicky čisté nic. Platíte za jakési potvrzení, že vlastníte něco, čehož hodnota nebyla (až dosud) garantována významnou autoritou. Můžete namítat, že podobně fungují cenné papíry. Ano. Ovšem účelem cenných papírů není být platidlem.

Kryptoměny tuto ambici mají. Bohužel je absolutně nenaplněná. Jsou v obrovské většině případů pořizovány za účelem spekulace. Množství míst, kde za ně jde koupit něco skutečného, je komicky nízké. A roky běží...

Aktuálně se do tohoto světa vrhá Facebook se svou librou. Prezentuje své plány téměř jako charitu. Chtějí mj. pomoci lidem, kteří si nemohou založit účet.

Kdo má 1) peníze, 2) připojení k Internetu a 3) může prokázat svou totožnost, založí si v naprosté pohodě bankovní účet odkudkoli na světě. Facebook bude dozajista vyžadovat stejné 3 náležitosti.

Jde tudíž o to vnutit lidem nic. Za provizi.

Moc Facebooku je obrovská. Naštěstí už se aktivně hlásí regulátoři. Dle těch moudřejších má Facebook fungovat jako banka s vlastní virtuální měnou. Tudíž žádná anonymita a žádné divoké spekulace. Dostane-li licenci v zemích, kde řádí vysoká inflace, třeba to bude i k něčemu dobré.

Na rozdíl od jiných vydavatelů kryptoměn má totiž Zuckerbergovo impérium autoritu větší než mnohé vlády.

Zajímá Vás:
Optimistická sociální síť - Nápad za 1 000 000 000 $
Má Google a Facebook platit novináře?

Štítky: ,

Diskuse o článku Libra od Facebooku: Další pokus prodat nic?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku