Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Prodloužené zadržení, Obama, USA a strach

Včera jsem si na našem mikroblogu stěžovala na úroveň naší politické kultury a nazvala jsem náš stát tím snad nejtrapnějším na světě. Mohlo by se zdát, že jde o dost hrozné hodnocení. Na druhou stranu to ale alespoň není (zatím) mrazivě nebezpečné. Večer jsem totiž chvíli projížděla net a na stránkách zvedavec.org jsem narazila na daleko šílenější věc, než se děje u nás s tristními vajíčky... a kde to? V USA - baště "demokracie".

Možná si pamatujete na nedávnou americkou předvolební kampaň. Drsňák republikán McCain proti demokratovi Obamovi, který měl plnou pusu kritiky G. W. Bushe a keců o míru. Voliči zavolili. Obama vyhrál. Sice těsně, ale přece. Oslavy vypadaly, jak kdyby přicházela nová celosvětová éra čehosi (lásky, porozumění, konce zbytečného násilí, skoro jak kdyby vstaly z mrtvých květinové děti...) Dějí se ale divné věci. Po pár měsících Obama (dřívější největší kritik Guantanama) úplně obrátil. To, co chce, je naprosto neuvěřitelné. Prosazuje něco, co nazval "prolonged detention" - prodloužené zadržení. Inu, to nezní tak hrozně, tak proč Vás tak děsím, že? Problémem je ale to, co se pod tímto nevinným označením skrývá! Obama prosazuje, aby člověk, který nespáchal žádný trestný čin mohl být zadržen na neomezeně dlouhou dobu - bez soudu či obvinění, jako prevenci proti tomu, aby něco nespáchal v budoucnosti! Chce nový legální systém, který by existoval mimo běžné či vojenské soudy! Dovedete si to představit? Podívejte se sami, o co jde. Obamovi to tam fakt sluší. Doporučuji hlavně část kolem 6:45, kdy zdůvodňuje, proč je to údajně potřeba.

Samozřejmě jde o terorismus, tudíž že "právě teď, v tuhle chvíli jsou v tréninkových táborech lidé, kteří kují pikle, aby zničili americké životy" a těm je v tom potřeba zabránit.

Osobně mi to připomíná dvě věci. První asociace jde směrem k středověkým a novověkým evropským monarchiím. Tehdy mohli panovníci bez udání důvodu a bez spravedlivého soudního procesu kohokoli drapsnout a posadit do žaláře. Klidně i na doživotí. Dosažení změny ve smyslu práva všech občanů na spravedlivý soudní proces bylo velkým zlomem ve všech těchto státech (a většinou tomu předcházela nějaká ta revoluce).

Druhá asociace jde směrem k Orwellovi a jeho románu 1984. Všemocnost a vševědoucnost státu proti občanům bez práv. Občanům vydaným na milost a nemilost. Kdysi se tohle dávalo do spojitosti s Ruskem a SSSR. Ale ani ti (ač se tam děly strašlivé věci), pokud vím, nezavedli žádný "legální systém" mimo soudy a dokonce vojenské komise!

Možná si řeknete, že přeháním. Nicméně mě tyhle praktiky opravdu děsí. A je mi upřímně líto Američanů, neboť je jasné, že v těch supermedializovaných volbách v podstatě neměli žádnou volbu. Kdyby tuhle zrůdnost prosazoval McCain, dalo by se snad říci, že se to od něj dalo čekat. Ale čekal tohle někdo od Obamy? Kdo za tím, sakra, stojí? Jsou americké volby jen divadýlko a za drátky tahá nějaký kardinál Richelieu? Nebo měl pravdu Platón a demokracie spěje k tyranii?

Na závěr snad jen konstatování. Buďme vděční za Paroubka a vajíčka. Za Mirka kandidujícího na jižní Moravě, i když je ze severní, za Železného, který ztratil schopnost vystupovat v televizi...a koneckonců i za toho blázna Bursíka, jehož zelení nevnímají současnou hospodářskou recesi jako problém číslo jedna, neb jsou pro ně důležitější kytičky a stromečky a pokud všichni nebudeme topit biomasou (viď, Kačenko?), skončíme špatně. Ti jsou jenom mocichtiví a blbí. Občas nám občanům způsobí nějakou tu nepříjemnost, ale zatím nás bez procesu nezavírají a taky nemučí...

PS: Děkuji stránkám a týmu zvedavec.org za to, že jsem se díky nim o tomto dění v Americe mohla dozvědět. A zároveň se ptám - kde je to v našich médiích? Fakt jsem to jen prošvihla nebo se o tom nemluví? Tipuju spíš to druhé :(
Komiks Vesnička - Táta na to přišel.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky:

Diskuse o článku Prodloužené zadržení, Obama, USA a strach

Anonymous Anonymní:

V USA na to jdou chytre, tam obcany-ovce zpracovavaji sympaticti a usmevavy lide. Nejaky videa k cele problematice jsou na http://system.sere.me/

 
Anonymous Anonymní:

Ve filmu Minority Report měl systém k dipozici své věštce. Mutanty, kteří viděli budoucnost. Na základě jejich vidění pak stát preventivně věznil lidi, kteří měli v budoucnu spáchat zločin. Sama ta myšlenka trestu za nespáchaný zločin je minimálně sporná. Naprosto absurdní je ale trestat člověka za to co může v budoucnu spáchat, když systém nemá žádné věštce k dipozici.
Vlastně má. Sám systém je věštcem -DLE SVÉ aktuální potřeby. 1984 v praxi.

 
Blogger Jura:

pěknej článek.
Amerika přestává být domokratický stát, a ani trochu v tím článku nepřeháníš protože tohle je absolutně v rozporu ze svobodou. o aby se lidi začali bát jezdit do ameriky jestli se jim tam nahodou nebude někdo líbyt mohl by si svůj pobyt prodloužit delší dobu. A lidi kteří tam bydlijou? možná se tam začnou udávat jak ve sssr.

 
Anonymous Web designer:

Skvěle napsaný článek. Osobně je mi zle z naší politické scény. Někdy si připadám jak v Absurdistánu, kde je opravdu možné všechno, ale souhlasím s tím, že můžeme být rádi, že si pořád můžem alespoň remcat bez většího rizika odcestování někam do Gulagu nebo amerického ekvivalentu.

Když to shrnu, je naše relativně nová demokracie občas k smíchu, občas k zblití, ale ve finále je to výhra, protože vždycky může být ještě hůře:)

 
Anonymous Anonymní:

doporucuju shlednout tento nezavisly dokument - "Pravda o Obamovi"

..je to minimalne k zamysleni
kdo tedy taha za provazky skutecne, dockame se NOVEHO RADU ???

watch out !!!

Podvod zvaný Barack Obama

 
Blogger Holden Caulfield:

V předchozím komentáři jsem upravil odkaz, aby byl klikatelný. Původní zobrazení způsobovalo potíže při rozlišení 1024px.

 
Anonymous Anonymní:

Tady jde o všechno, jakkoli konspirativně to zní. Bohužel se zatím daří víc než dobře diskreditovat všechny kdo vědí a udržovat ostatní v otupělé nevědomosti. Chamtivost a touha po moci válcuje všechno ostatní. Začíná to na malých městech a končí u FEDu.. WATCH OUT!

 
Blogger Holden Caulfield:

G. Orwell: 1984

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku