Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vaginismus - co dělat?

Možná máte na základě toho, co jste si přečetla (viz předchozí články o vaginismu) a jak se cítíte, pocit, že vaginismus by se mohl týkat právě Vás. V dnešním článku bych Vám chtěla přinést informace o tom, co lze v takovém případě dělat a jak se vaginismus léčí.

Ženy, které mají problémy tohoto typu, je samozřejmě mohou konzultovat se svým gynekologem a nebo se obrátit na sexuologii (např. v Brně sídlí na Vinařské 6 a má k dispozici i velmi sympatické klinické psycholožky). Podle webu vaginismus-awreness.com si ale také řada žen dokáže pomoci sama. Řešení může přinést zvolnění, snaha porozumět svému tělu a naslouchat mu a třeba vyzkoušení nějakých konkrétních technik.

Jednou z nejvíce používaných, nejjemnějších, nejvíce efektivních a nejlevnějších metod, kterými se můžete pokusit řešit svůj vaginismus, je tzv. systematická desenzibilizace. Jedná se o metodu řešení psychických problémů, která je velmi účinná při překonávání obav a fobií a obvykle se užívá v kontextu behaviorální terapie.

Podstata systematické desenzibilizace spočívá v tom, že jsou lidé postupně vystavováni tomu, z čeho mají obavy – ne najednou, ale v malých krocích (nejprve jen v představě), přičemž fyzické reakce mohou být rozpoznány, diskutovány, řízeny a zvládnuty, i když je osoba vystavena přímo fobickému objektu nebo události – bez starých negativních a téměř automatických fyzických reakcí.

U vaginismu se jedná o pohodlné zavádění malých objektů - tzv. dilatátorů, dokud není dosaženo požadované velikosti (tampon, gynekologické zrcátko, penis) do pochvy. Tento proces je nazýván dilatace. Dilatovat můžete sama nebo s partnerem a jako dilatátory můžete používat různé objekty zcela podle vašich preferencí (od vlastních nebo partnerových prstů přes dilatátory zakoupené až po vibrátory nebo dilda). Velmi důležité je samozřejmě použití lubrikantu, který redukuje tření.

Několik tipů pro dilatování:

1) Je normální, budete-li se cítit trochu nepohodlně, když poprvé uslyšíte o tom, že byste do vagíny měla něco zavést. Ty největší dilatátory vám pochopitelně mohou nahánět strach. Nejdříve si zvykněte na myšlenku dilatátorů, teprve potom přistupte k praktickým krokům, není kam pospíchat. Poznáte, až budete připravená vyzkoušet dilatátor – ta představa ve vás bude vyvolávat lehké vzrušení, pravděpodobně provázené i lehkými obavami.

2) Podstatné je správné naladění - dejte si např. vanu, pusťte příjemnou hudbu, nespěchejte na sebe.

3) Nejsou žádné správné nebo lepší pozice pro dilatování, proto byste měla věnovat nějaký čas hledání té, která je nejvíce pohodlná právě pro vás – můžete ji hledat i oblečená.

4) Není žádné striktní pravidlo nebo prokázaná vědecká metoda ohledně toho, jak často nebo jak dlouho byste měla dilatovat (příp. kolikrát byste měla dilatátor znovu zavádět) – závisí to na vás. Důležité je pokusit se z dilatování udělat pozitivní zkušenost.

5) Vyzkoušejte relaxační techniky (např. progresivní relaxace, hluboké dýchání) - návody můžete najít zdarma na internetu. Techniky je možné provádět před dilatací, během ní nebo i před pohlavním stykem, případně kdykoliv během dne, kdy se cítíte ve stresu.

Podrobné informace o dilatování naleznete v anglickém jazyce zde.

Související texty:
Vaginismus - jedno z ženských tabu
Mýty o vaginismu
Vaginismus - pro partnery


Zdroje:
www.vaginismus-awareness-network.org, resp. překlad částí tohoto webu provedený Michaelou Klusákovou, Petrou Kalinovou a Evou Habětínkovou v rámci předmětu Klinická psychologie v praxi na FSS MU

Štítky:

Diskuse o článku Vaginismus - co dělat?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku