Škrob: Potravináři milovaná vysokokalorická náhražka
Škrob milují (nejen) naši superpoctiví výrobci potravin. Všude tam, kde je potřeba něco zahustit, nalézáme tento zázrak. Je to vlastně univerzální jídlo, něco jako Amarouny z legendárního seriálu Návštěvníci. Co je to škrobWikipedie o škrobu (kráceno): Škrob je směs polysacharidů glukanů syntetizovaná rostlinami. Je to bílý prášek bez chuti a vůně, nerozpustný ve studené vodě. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin, jde o polysacharid s funkcí zásobní látky. Není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky (v trávicí soustavě živočichů včetně člověka) se odbourává na zkvasitelné sacharidy (cukry). Nejvíce používanými škroby v potravinářství jsou bramborový a kukuřičný. Jak se vyrábí (bramborový) škrobBrambory se rozstrouhají na jemnou kaši, pak se oddělí vláknina (použije se na krmivo) a hlízová šťáva (z ní se dělá hnojivo). Co zbude (tzv. škrobové mléko), se čistí a odstřeďuje. Potom dochází k sušení. Celý proces výroby končí proséváním. Vše samozřejmě probíhá v obřích objemech. (čerpáno z Foodnet.cz) Tuto dobrotu pak můžete najít například ve svém oblíbeném nízkotučném jogurtu. Kam cpou škrob Předesílám, že následující výčet není ani zdaleka úplný. Škrob straší všude tam, kde původně plnila funkci zahušťovadla dražší (a hodnotnější) surovina. Namátkou: - Kečup: K dokonalosti to šizuňkové dotáhli u takových těch červených velkých pixlí, které stojí kolem 20,- Kč. Několik málo procent rajčat nemůže udržet potřebnou konzistenci. Tu zajišťuje škrob. Poloprůhledné sladké cosi zbožňují čeští kuchaři i strávníci. - Nízkotučné jogurty: Zde bývá škrobem (nebo želatinou) nahrazován tuk. Obdobně i u jiných mléčných výrobků, např. zakysaná smetana, pomazánkové máslo... - Tzv. uzeniny. Tam samozřejmě dávají škrob místo masa. Stejně jako v mléčných výrobcích, tak ani v uzeninách by neměly být (krom přírodních ochucovadel) žádné součásti rostlinného původu. Ať se to prodává, ale pod jinými názvy než poctivé produkty. Současný stav se nedá nazvat jinak než jako megapodvod. Kolik má škrob kilojoulů? Máslo (82% mléčného tuku) má přibližně 3 000 kilojoulů na 100 gramů, čokoláda cca 2 000, maso (dle druhu) 500 - 1 300 kilojoulů, škrob kolem 1 500 kilojoulů na 100 gramů. Podtrženo a sečteno Krom toho, že dostáváme méně hodnotnou surovinu, konzumujeme vysokokalorické nic bez chuti a zápachu. Gastronomický zážitek umocňuje radost z přesunu našich peněz do rukou chemiků, kteří tyto pančované lahůdky produkují. Kam dál? Proč Češi milují hnusné jídlo |
Poslat komentář
<<< Zpět na titulní stránku