Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Výbuchy násilí - Sklízíme, co jsme zaseli

O situaci na severu Čech, pozadí mediálně propíraných bitek a dlouhodobě neřešených problémech nepřizpůsobivých Romů toho již byla napsána spousta (viz například můj starší text Jak pomoci Romům? Individuálním přístupem). Proto se zde zaměřím na fenomén násilí obecně.

Proč se (bohužel) již brzy dočkáme násilností také v doposud klidných oblastech České republiky?

Základní příčinou rozezlení lidí je frustrace z neuspokojivého vývoje ve společnosti a nemožnost realizovat (mnohdy nikterak vysoké) osobní cíle.

Zde jsou 3 hlavní důvody, kvůli kterým bude stále více nasraných jedinců sahat k násilí:

1) Násilí je společensky přijatelným způsobem řešení problémů.


Šokuje mě, kolik inteligentních lidí, kteří by nikdy neublížili ani mouše, toleruje a schvaluje násilí.

Hezky to bylo vidět na jednom assessment centru, kterého jsem se účastnil. Bylo nás tam 10, všichni relativně mladí, vysokoškolsky vzdělaní. Řešilo se, která z postav košatého fiktivního příběhu jednala nejvíce amorálně. Jedna druhé namlátila. Žádný jiný z hrdinů se nedopustil trestného činu (ani přestupku). Přesto jsem byl jediný, kdo okamžitě pasoval na pozici nejzápornějšího zlouna bitkaře. Ostatní (včetně žen) ho horlivě omlouvali a ospravedlňovali. Když jsem na jejich tlachání opakovaně reagoval tvrzením, že je násilí naprosto nepřijatelné, dali mi za pravdu. Proč je to proboha nenapadlo samotné a hned?

2) Tresty jsou směšné, policie většinou násilí neřeší.

Tresty za mírumilovnou činnost jako daňový únik, podvod, krádež atp. jsou o několik řádů vyšší než za násilí. Nezpůsobí-li agresor pracovní neschopnost (popř. trvalé následky), policie často odmítá přijmout jakékoli opatření nebo jedná pouze na oko. No co, chlapi se porvali...

3) Postihy pro recidivisty jsou nedostačující.

Vsadím trenýrky, že se severočeští Van Dammové nebili poprvé. Na 110% šlo o vyvrcholení jejich dlouholeté kariéry. Výše zmíněné ignorování drobných potyček ze strany policie jim umožnilo vyrůst v absolutní hovada.

Nechci zavírat každého, komu rupnou nervy a dá někomu přes hubu. Pokud se to stane jednou za život, čert to seber.

Ovšem všechny tyto incidenty musí být policií řádně zaevidovány. Proč? Aby se mohli jedinci, kteří mívají podobné blikance několikrát do roka, izolovat od slušných lidí. Nebo aspoň donutit k uklízení psích hovínek :)

Sklízíme, co jsme zaseli

Tolerantní postoj policie, soudů, zákonodárců a celé společnosti k násilí přináší očekávané ovoce. Snad dojde ke změně dříve, než zažijeme podobné peklo jako nedávno obyvatelé Londýna.

Kam dál?

Jak předcházet domácímu násilí

Štítky: ,

Diskuse o článku Výbuchy násilí - Sklízíme, co jsme zaseli



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku