Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

5 článků o hospodářské krizi (únor 2009 - srpen 2011)

V roce 2008 vládla v České republice idylka. Hrubý domácí produkt vzrostl o 2,5 procenta, nezaměstnanost se pochybovala kolem 5 procent. Firmy řešily, jak sehnat potřebné zaměstnance, dělný lid byl na koni. Zdálo se, že se nás celosvětový ekonomický propad netýká.

Ovšem čísla ze čtvrtého čtvrtletí neúprosně naznačila, kam se řítíme. A začátkem roku 2009 bylo jasno. Pojďme se podívat na 5 článků, které jsem od tohoto období publikoval o hospodářské krizi.

Média + Krize = Velká láska?
(únor 2009)

Ještě než se natvrdo projevily dopady krize (nezaměstnanost přes 9 procent, pokles HDP o 4 procenta), varoval jsem před panikou šířenou médii.

Našim novinářům jsem vzkazoval:
Uveřejňujete-li dlouhodobě (často před tím, než to nastane) poplašné zprávy, jak se všechno řítí do záhuby, že bují nezaměstnanost, krachy, pokles ekonomiky, způsobujete, že se lidé začnou bát. Odkládají svou spotřebu do budoucna.

Jak jsem napsal, tak se stalo. Důsledky známe. Obdobný efekt je možné (bohužel) očekávat i od vládních škrtů: Lidé budou méně utrácet, bude se méně vyrábět, vzroste nezaměstnanost...

Tři mýty o hospodářské krizi
(březen 2010)

Tento článek (krom jiných) dokládá, že jsem pořád ještě nevyhrál svůj boj se sklonem poučovat. Občas když vidím, jak jsou někteří lidé ekonomicky negramotní, nemůžu si zkrátka pomoct.

Ono je to vlastně dobře. Jenom díky nevědomosti může iluze, kterou nazýváme světovou ekonomikou, ještě fungovat.

Náš přístup k pracovní době: Jedna z příčin krize
(červen 2010)

Zde jsem narážel na poměrně srozumitelný poznatek: Jednou z příčin hospodářské krize je dlouhodobé neefektivní vynakládání zdrojů. Jako příklad jsem si vzal naši posedlost pracovní dobou. Jak to má s hospodářstvím vypadat, když je největším gerojem neschopa, který nestačí na svou práci?

Prosperita musí být postavena na reálných výkonech a volné soutěži ekonomických subjektů. Bohatství lidí, kteří nic objevného nevymysleli ani hmotného nevytvořili (spekulanti, majitel Facebooku...), vytvořilo bublinu, k jejímuž splasknutí musí dřív nebo později dojít.

Prosperující realitní kanceláře: Důkaz blahobytu
(říjen 2010)

Tento text se týká ekonomického propadu trošku vzdáleněji. Podivuji se v něm nad lidmi, kteří neustále brečí kvůli své údajné chudobě a přitom neváhají vyhodit desítky i stovky tisíc korun za nic. Jaká je tohle krize?

Víme, jak EU a USA vybruslí z dluhové pasti
(srpen 2011)

Nejčerstvější článek o hospodářských problémech ukazuje na konkrétním příkladě, jak může být v dnešní prapodivné době výhodné dlužit.

Na konci zmiňuji jedinou reálnou možnost, jak může být neuspokojivá situace veřejných financí zemí EU a USA vyřešena. Nebojte, nenavrhuji společné evropské dluhopisy, nové záchranné balíčky, vládu eurozóny ani žádnou podobnou fantasmagorii.

Štítky:

Diskuse o článku 5 článků o hospodářské krizi (únor 2009 - srpen 2011)



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku