Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Prosperující realitní kanceláře: Důkaz blahobytu

Možná také znáte skuhraly, kteří (ač jsou na první pohled dobře situováni) neustále brečí, jak nemají peníze. Obvykle se slzou v oku vzpomínají na dobu před listopadem 1989 a vypočítávají sáhodlouhý seznam toho, co se zdražilo, zdražuje a zdražovat bude.

Většinou ponechávám podobné výlevy bez komentáře. Pokud má trpělivost přeteče, argumentuji jednoduše:

Představte si, že byste kupovali a měli jen to, co bylo k dispozici za komárů. Žádné poplatky za mobilní telefon a Internet, žádné dovozové hadry a auta, žádné zahraniční dovolené. Na širokou celoroční nabídku čerstvých potravin a dalších lákadel taky zapomeňte. Představte si "vyluxovanou" Jednotu, kam chodí maso 2x týdně. A teď si představte, kolik byste každý měsíc ušetřili, jak byste byli ve vatě.

Lidé si nemohou pořídit všechno, co chtějí, proto jsou frustrovaní a žijí v iluzi vlastní chudoby.

Prosperující realitní kanceláře dokazují, že vyhodit částky v řádech desítek či stovek tisíc není pro takového chudého českého člověka žádný problém.

Zatím nemám zkušenost s nákupem nemovitosti. Ale po pronájmech se pohybuji už více než 10 let, vyzkoušel jsem různé lokality od jižní Moravy po východní Čechy. Obvyklá odměna pro realitní kancelář se pohybuje kolem jednoho měsíčního nájmu.

Za celou dobu jsem služby realitních makléřů nepotřeboval, vždy jsem se prostě domluvil s majitelem a bylo. Časovou náročnost na sjednání 1 pronájmu odhaduji na 7 hodin, z čehož největší část zabírá prohlídka na místě. Tento čas Vám realitka neušetří. Za 12 000,- (jeden měsíční nájem) tak získáme úsporu cca 2 hodin času, který bychom jinak věnovali prohlížení inzerátů. Horší využití peněz mě napadá jen dvojí: spláchnutí do záchodu a spálení.

A teď si vezměte reálnou možnost, že zaplatíte desetník za zprostředkování pronájmu a po krátké době se majitel ukáže být lakomým idiotem. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Ve Vyškově jsme si kdysi pronajali domeček od pána, jemuž jsme přezdívali "Helfer". Byl to trochu underground, ale "Helfer" vypadal pohodově, nic nebyl problém, plácnuli jsme si. Bohužel po pár měsících "Helfer" (pravděpodobně příbuzný ministra Kalouska) začal tlačit na úspory a nám nastaly krušné časy: teplotní "rekord" 13 stupňů, blbé kecy kvůli puštěnému kompu, teplé vodě... To vše za svěžích 12 000,- měsíčně. Inu nezbylo nám, než hledat narychlo jiné bydlení a přestěhovat se. Před tímto by nás realitka neuchránila, jen by potěšila nemalou finanční ztrátou.

Mimochodem "Helfer" následně půl roku domeček neudal a ztratil 50 000,- čistá ruka kvůli úspoře v řádu stokorun. V praxi tak dokázal neplatnost v ČR velmi oblíbené rovnice dobrý hospodář=tupý lakomec.

Nechtěl jsem v tomto článku ani tak hanit realitní kanceláře, jako spíše upozornit na to, že dokud dá běžný člověk někomu 6 000,- i více za hodinu (nikterak odborné) práce, nemusíme si dělat kvůli ekonomické situaci vrásky.

Štítky: ,

Diskuse o článku Prosperující realitní kanceláře: Důkaz blahobytu

Anonymous Damián:

Taky si myslím, že dneska si lidé stěžují na kde co a netuší co je to opravdová nouze a bída. Nejen realitní kanceláře jsou toho důkazem ale i jiné společnosti dělající nadstandardní služby bez kterých bychom se obešli - masáže, manikůra, wellness atd atd atd

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku