Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Ochránci autorů vs. Ulož.to: Směšný souboj

Evropská unie chce přimět Ulož.to a podobné servery, aby neumožňovaly nahrávání obsahu chráněného autorským právem.

Do toho zuří mediální přestřelka ohledně soudu, který rozhodl, že Ulož.to musí ve vyhledávání zablokovat 6 českých filmů, mj. Obušku z pytle ven natočeného v roce 1955, ze kterého jsou zřejmě naživu už jen děti hlavního hrdiny.

Argumenty obou stran sporu jsou úplně mimo mísu, lze se jim jen trpně pousmát.

Bijci za svobodu z Ulož.to

Ulož.to prezentuje celou kauzu jako souboj o svobodu.

Samozřejmě velmi dobře ví, že celý jejich byznys stojí a padá s nelegálním obsahem. Bude-li tento teoreticky úplně nedostupný, mají po žížalkách.

Šéfům Ulož.to slouží ke cti jejich transparentnost. Jsou českou společností, která spadá pod českou jurisdikci. Sami ochránci autorů přiznávají, že proto jdou právě po nich. Stačilo vynaložit minimální úsilí, virtuálně se přesunout mimo EU a byl by klid.

Ulož.to hraje o čas. Musí si být dobře vědomi dlouhodobé neudržitelnosti současného stavu.

Připitomělí ochránci autorů?

Ochránci autorů ze sebe dělají pitomce.

Přece nemůžou být tak tupí, aby jim uniklo, že je stahování za zenitem. Nejen mládežníci sledují ilegální obsah on-line na chytrých telefonech. A to nikoli na Ulož.to, kde by museli dát symbolický poplatek, ale na pochybných stránkách zaplevelených reklamou.

Přece nemůžou mít tak krátkou paměť, aby nevěděli o předchůdcích Ulož.to, jako byl například Rapidshare a aby jim unikl dříve masově oblíbený warez.

Pro později narozené vysvětlím jednoduchý princip. Film byl rozdělen na několik zabalených zaheslovaných částí a nahrán do úložiště. Pak bylo na warezáckém webu zveřejněno heslo a adresy, kde jednotlivé kusy sídlí. Uživatel stáhl, odemkl, sloučil a bylo.

Dosáhnou-li ochránci autorů svého, tato praxe se vrátí.

Od stahování to odradí jen ty, kdo neumí extrahovat komprimované soubory, tzn. úplné lamy. Jejich počet odhaduji na nižší jednotky procent uživatelů.

Nezbude než přitvrdit

Budou-li ochránci autorů chtít uspět, musí hodně přitvrdit a připravit se na sáhodlouhý boj.

Jedinou možností, jak pirátům zatnout tipec, je neumožnit na žádném zařízení přehrávání bez zaplacení. Technicky to možné je. Teď jen přesvědčit zákonodárce.

Staré mašiny časem odejdou nebo budou povinně aktualizovány. Nové se budou smět prodávat jen, budou-li blokovat nelegální obsah.

Pak nás sranda přejde.

Související text:
Autorské právo - Spravedlnost nebo absurdita?

Štítky: , ,

Diskuse o článku Ochránci autorů vs. Ulož.to: Směšný souboj



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku