Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - A. de Saint-Exupéry: Malý princ

Několik slov o autorovi

Antoine de Saint-Exupéry se narodil roku 1900 a zemřel roku 1944. Povoláním byl letec, což se podepsalo na jeho próze. Napsal knihy Kurýr na jih, Noční let, Já a můj syn, Citadela, Válečný pilot, Země lidí, ale jeho bezesporu nejslavnější a nejlepší knihou je Malý princ. Zahynul za války při letecké průzkumné akci.

Vydání

Vydal Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění v Praze roku 1976

Děj

Děj této velice krásné knížky začíná, když se na poušti setká pilot havarovaného letadla s neznámým človíčkem, malým princem, o kterém pilot, vypravěč příběhu, neví, odkud se vzal. Postupně se dozvídá jeho tajemství, když mu malý princ vypráví o své vlastní maličké planetě, kde se narodil, o jeho dobrodružstvích při procestovávání jiných planet. O své květině, kterou má rád a o lidech, s nimiž se v průběhu své cesty setkal. Jeho vyprávěním se dostáváme, podle mého názoru, k lehké kritice jak jednotlivých lidských vlastností, tak i celé společnosti. Dozvíme se o malinkých planetách, na nichž žijí podivní lidé.

Na jedné z nich najdeme krále, jenž nemá komu vládnout, na další pijana, který pije, aby zapomněl na to, že se stydí, že pije a tak se tedy ocitá v začarovaném kruhu. Na další se setkáváme s člověkem, který jen a jen počítá, počítá hvězdy a ničeho jiného si nevšímá. Prohlašuje o sobě, že je vážný člověk a nemá čas starat se o jiné věci než je počítání hvězd, které mu podle něj patří. Na další planetce se potkáme s lampářem, který každou minutu zháší a opět rozsvěcí svoji lampu, protože jeho planetka se otáčí tak rychle, že hned je den a hned zase noc a on tedy nemá kdy si odpočinout a jen dodržuje svoji povinnost. Na další z planet uvidíme zeměpisce, který sedí za stolem u své důležité knihy a nemá co by do ní zapsal, protože nemá badatele, který by mu něco prozkoumal...a sám si připadá příliš vážný na to, než aby se vydal prozkoumat něco sám. Na další planetě potkává malý princ sebestředného domýšlivce, který se stará jen o to, aby ho někdo obdivoval. Jako poslední planeta, kterou malý princ navštíví, je nám představena Země. Na Zemi se malý princ setkává se zahradou květin a s liškou, která mu vysvětluje, co je láska…autor zde lásku přirovnává k ochočení. Poté se malý princ potkává s pilotem, který je konečně osobou, s kterou si rozumí. Tito dva se velmi sblíží a stanou se z nich přátelé, ale po určité době malý princ odchází. Domluví si s jedovatým hadem, že ho v noci uštkne, rozloučí se s pilotem a odchází zpět na svoji planetu za svojí květinou.

Postavy

Malý princ – človíček, jenž vidí svět jakoby očima dítěte, který sám pro sebe není středem vesmíru, který hledá smysl života. V jeho myšlenkách je jakási jasnozřivost vycházející z jednoduchého základu, má takový styl myšlení, na který dospělí jako by už zapomněli. Jeho otázky jsou logické a on je pokládá, přestože to jsou mnohdy otázky, o kterých se běžně mlčí. Nevinnost, jaká v téhle postavě je, je naprostá, malý princ nikdy nikomu neublížil a vždycky se snažil chápat, přestože mnohdy byly věci, nebo spíše jednání lidí, s kterými se setkal, pro něj nepochopitelné.

Pilot – pilot zde ztělesňuje dospělého člověka, který ale jako by si zachoval vzpomínky na dětství a určité dětské uvažování, kterým se malému princi přibližuje. Jeho rozhovory s malým princem jsou plné myšlenek, úvah, které asi nikomu z nás nebudou cizí. Jeho myšlenky jsou logické, nezastřené nánosy nějakých nesmyslných pravidel nebo něčeho podobného, pilot prostě říká to, co si myslí…a alespoň já osobně jsem se s jeho myšlenkami mnohdy ztotožnila. Snaží se pochopit jakési dětské uvažování malého prince a mnohdy žasne nad jeho myšlenkami, jejich čistotou a čistotou duše tohoto malého chlapce. Pilot má jakousi potřebu ho chránit, chránit svého malého přítele, který tolik ví a zároveň tolik nezná.

Další postavy – král, domýšlivec, pijan, zeměpisec, byznysmen, lampář, liška

Místo: planeta Země a sedm jiných malých planetek

Doba: neurčeno

Citáty z Malého prince


„Svět slz je tak záhadný.“ (21)
„Autorita závisí především na rozumu.“ (26)
„Kde jsou lidé?“ zeptal se zase malý princ. „V poušti je každý trochu osamělý…“ „Osamělí jsme i mezi lidmi,“ namítl had. (37)
„Lidé už nemají čas, aby něco poznávali. Kupují u obchodníka věci už úplně hotové. Ale poněvadž přátelé nejsou na prodej, nemají přátele.“ (41)
„Co je důležité, je očím neviditelné“ (43)
„Nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme.“ (44)
„Ale oči jsou slepé. Musíme hledat srdcem.“ (47)
„Člověk se vydává v nebezpečí, že bude trochu plakat, když se nechal ochočit.“ (48)

Kam dál?
Jak se učit (nejen) na maturitu a na VŠ zkoušky

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - A. de Saint-Exupéry: Malý princ

Anonymous Anonymní:

je to fakt dobry referat

 
Anonymous Anonymní:

je to nejhorsi referat co znam

 
Anonymous Anonymní:

je to fuj

 
Anonymous Anonymní:

je to výborný referát fakt pěkný jen tak dál :D

 
Anonymous Anonymní:

Tahle knížka je vážně strašně moc hezká, krásně se čte. Tenhle referát přesně vystihuje, co se v knížce odehrává, povedená práce :)

 
Anonymous Anonymní:

Je to moc dobry referat hodně my pommohl do školy

 
Anonymous Anonymní:

Ještě bych připsala jeden citát: Když jde člověk stále rovně, daleko nedojde.
Ale jinak moc hezký referát!!!

 
Anonymous Anonymní:

Autorka je jistě velmi přemýšlivá osoba :) Sama jsem po přečtení strávila mnohé hodiny ve svých myšlenkách. Saint-Exupéry je výjimečný autor a musel být i výjimečný člověk. Moc se mi líbí charakteristika postav a celkově se autorkou názorově shoduji. Moc hezký referát.

 
Anonymous Anonymní:

Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

 
Blogger Holden Caulfield:

K předchozímu komentáři:

Anonymní autor dával vulgárně najevo, že se mu článek vůbec nelíbí. Sprosté slovo, které použil, překročilo hranice, jež jsem ochoten tolerovat.

 
Anonymous Anonymní:

Není nejlepší, ani nejhorší. :D

 
Anonymous Práce v zahraničí:

Dobrý referát!

 
Anonymous Anonymní:

Referát je to sice pěkný, ale pro mě do školy je nepoužitelný. Chybí mi tu jazykové prostředky, více rozebrané postavy a alespoň pár údajů o autorovi. Ale pro základní školy je to dostačující řekla bych:)

 
Anonymous Anonymní:

,,Referát je to sice pěkný, ale pro mě do školy je nepoužitelný'' referáty do školy se nekopírujou ze stránek, na který narazíš...knížku bys měl přečíst a pak udělat referát sám! To, že tu píšeš, že je nepoužitelný, tak ho teda nepoužij. Pro základní školy je to až moc obsáhlý a myslim, že je trochu zbytečný se tim na základce zabejvat...každopádně knížka je na pár stránek, tak si nejdřív knihu přečti a potom si udělej referát sám...tohle slouží jako ,,nakopávací'' materiál...je to ROZHODNĚ moc dobrý referát, který by na střední škole a u maturity dostal největší počet kladných názorů!

 
Anonymous Anonymní:

Referát je dobrý :) Nezkopíruju ho,ale potřebovala jsem nápad a už ho mam :) Chválim autora :)

 
Anonymous Zdeněk Mlčák:

Referát je hezky zpracován. Knihu mám přečtenou celou a referát vše popsal i zdůraznil. Souhlasím s autorkou.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku