Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - W. Shakespeare: Romeo a Julie

Několik slov o autorovi

Wiliam Shakespeare se narodil roku 1564 a zemřel roku 1616.
Je to asi nejslavnější anglický dramatik a básník. Mezi jeho díla patří tragédie Romeo a Julie, Hamlet, Král Lear, Othello, Mackbeth a jiné, komedie Sen noci svatojánské, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Kupec Benátský a další, mimo jiné i četné sonety.

Vydání: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha 1958

Romeo a Julie: Děj


Dva veronské rody – Montekové a Kapuleti se nenávidí už dlouho. Jednou je u Kapuletů pořádán ples, kam tajně přijde i Romeo Montek. Setká se tam s jejich dcerou Julií. Romeo a Julie se do sebe velice zamilují. Mnich Vavřinec je tajně oddá. Krátce po tom a po hádce, kterou vyvolali Kapuleti, se Romeo snaží odvrátit souboj mezi Tybaltem Kapuletem a svým nejlepším přítelem Merkuciem, to se mu však nepovede a když je Merkucio v souboji zabit, cítí Romeo povinnost přítelovu smrt pomstít. V dalším souboji Tybalta zabije, za což ho vévoda (nejvyšší pán Verony) potrestá vyhnanstvím. Romeo odejde do Mantovy. Mezitím rodiče Julii nutí, aby se vdala za hraběte Parise. Zoufalé Julii mnich Vavřinec poradí, aby vypila nápoj, po kterém to bude vypadat, že je mrtvá. Julie to udělá, ale Romeo se o tom nedozví včas a když přijede do Verony a najde Julii v hrobce pod vlivem nápoje, zabije u hrobky hraběte Parise a pak i sebe. Když Julie procitne, najde Romea už mrtvého a tak se také zabije. Teprve nad těly zemřelých Romea a Julie dochází k usmíření obou znesvářených rodů.

Postavy

Romeo - Mladý, zasněný mladík toužící po lásce, zpočátku trochu naivní, průběhem knihy se stává dospělejším.

Julie - Mladičká dívka, která mnoho nezná svět, vyrůstá pod nadvládou přísných rodičů, její spojenkyní je její chůva, která ji odmalička vychovávala.


Mnich Vavřinec - Romeův přítel, moudrý a zbožný muž, který se snaží Romeovi i Julii co nejvíce pomoci, avšak všechna jeho snaha je nakonec marná.

Juliina chůva – Druhá a poslední spojenkyně mladých milenců, která má velmi ráda Julii.

Další postavy: Merkucio, vévoda, Tybalt, matka Kapuletová, otec Kapulet, matka Monteková, otec Montek, Benvolio, sluhové

Místo: Itálie – Verona, Mantova

Doba: Středověk

Citát: „Láska je dým, jímž vánek vzdechů točí, jas, je-li šťastna, milujících očí, a je-li zkormoucena, moře slz. Co ještě? Opilost, jež zpříma kráčí, odporná žluč a mana medu sladší.“ (str. 23)

Kam dál?
Čtenářský deník - J. Otčenášek: Romeo, Julie a tma

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - W. Shakespeare: Romeo a Julie

Anonymous Angličtina:

Moc hezký článek. Líbí se mi ten citát.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku