Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Současná demokracie aneb smát se či plakat?

Slovo demokracie je omílané všude možně, a to natolik že už se nám ten "vznešený pojem" skoro vyprazdňuje. Troufám si proto připomenout, že etymologicky pochází od demos - lid, kratein - vládnout, znamená tedy "vláda lidu". Nemůžu se ubránit dojmu, že jsme se tomuhle pojetí setsakramentsky vzdálili. Stačí se podívat na to, co se děje u nás v republice a třeba taky v naší drahé Unii. A nebo si odpovědět na jednoduchou otázku - kdo z vás má pocit, že vládne?

Je to prostě pohádka...

Jednoho krásného dne se pánové, kteří sedí někde v Evropském parlamentu či v jiných euro-institucích se rozhodli, že chtějí vládnout všemu a všem naráz, neb nechávat všechno schvalovat parlamenty členských zemí je zdlouhavé a vůbec fujaké, neb by to nemuselo projít. Radši si všechno pohlídáme my tady, řekli si a začali vymýšlet, jak to udělat. I napsali tzv. Euroústavu. Byli ale příliš velcí optimisti ohledně toho, že jim to lidi odkývou, a tak ji v několika státech chtěli nechat schválit v referendech. Inu, vypadalo by to dobře a jistě by se dalo tvrdit, že tato evropská ústava má díky způsobu přijetí i nějakou legitimitu. Ale, ojoj! Lidi se hned ve dvou státech rozhodli, že Euroústavu nechtějí. Inu, co budeme dělat? Pokračovat je trapné... No, když nám to neschválí lidi, holt to budeme muset protlačit jinak, řekli si pánové, napsali další smlouvu, které už pro jistotu neříkají Euroústava, ale "Lisabonská smlouva" a jali se ji snažit protlačit skrze jednotlivé parlamenty. Jen irská ústava jim dala kapku ťafku, když se tedy v Irsku muselo uskutečnit referendum. A co se nestalo? Jaká to tragédie? Irové řekli NE!

Co udělali pánové? Nebojme se, žádné svěšení ramen nebo vzdání se, kdepak! Ostatní státy pod tlakem eurofanatika Sarkozyho, prezidenta Francie (země, která mimochodem v referendu tehdá euroústavu odmítla aneb jak vypadá demokracie ve Francii) vesele ratifikují dál a na Iry se tlačí, ať si svoje občany zpacifikují a referendum zopakují. A česká vláda, kterážto podle tradice vždycky musí vyskočit ještě o fous výš, než je nutné /a pro niž nedokážu najít slušný přívlastek/ dokonce prohlašuje, že naše ústava obsahuje věci, které vlastně ani nejsou tak moc důležité... třeba taková státní suverenita je podle ní věc naprosto zanedbatelná... no, nepřipadá vám to skandální? Ale ve světle "ducha zákonů" a "demokracie", které jsou jedinými platnými principy, to prý tak je...

Takže náš zásadní princip je demokracie, kterážto sice krásně zní, ale jakékoli její přímé prvky nás upřímně děsí. Referendům se vyhýbáme jak čert kříži a když se nás v televizi zeptají, proč, tak vlastně ani tak proti nim nejsme, ale zrovna v této konkrétní otázce není referendum vhodné, neb občané o tom málo ví, vysvětlit se jim to nedá a vůbec jsou hloupí a neměli by nám politikům /které si přece sami - a pozor! demokraticky vybrali/ do toho kecat. Ať se občané realizují znova za 4 roky a vyberou si z našich (dokolečka opakovaných) krásných tváří... a do té doby, ať nám nechají klídek u korýtek.

Další príma věc, o které by tady v české kotlině lidi rádi rozhodli, ale nemůžou, je ten primissima americkej radar. Věřím tomu, že kdyby průzkumy veřejného mínění dopadaly naopak než dopadají (tedy 70% pro radar a 30% proti), vláda by to riskla. Všechno by vypadalo růžověji a všichni bychom byli šťastnější. Jenže ti hloupí lidi! Oni to nechápou, že by ty svoje názory měli prohodit, když furt žebrají o to referendum...

Tak nějak pořád nevím, jak je možný, že to lidi v podstatě nezajímá. S demokracií v ČR je spokojena 1/3 lidí, ale nikdo se nebouří. Asi to bude tím, že se všichni máme tak dobře. Moc se nám nechce být hezkým potenciálním cílem pro nějakou pěknou raketku ani sdílet veškeré předpisy s Francouzi, Maďary, Poláky, Bulhary, Rumuny, Kypřany a všemi těmi ostatními, kdo v té nafukovací unii jsou. Ale hlavně, že máme na to vyrazit do Chorvatska /letos naposled s konzervama, tak honem balme/, koupit si novej DVD přehrávač a nebo plazmovou televizi...

A nakonec jednu velmi aktuální (ač s několika kosmetickými změnami) píseň od Karla Kryla.

Karel Kryl: Omezená suverenita (kráceno)

Račte, panstvo, vyslechnouti baladičku,
kterak možno usednouti na vějičku,
slyšte slova podložená četbou Tacita,
o tom, co je omezená suverenita.

Od zastávky u Anděla lkala Lajka,
z amplionu dováděla balalajka,
balalajka rozladěná, velehlasitá,
učí, co je omezená suverenita.

Z poloviny skryti stínem tamaryšku,
číhali jsme s Antonínem na Maryšku,
neboť, je-li polapena, pozná ta či ta,
jak vypadá omezená suverenita.

Jede Mařka autokarem z Pohořelce,
povídá si s Lomikarem o veselce,
jen co bude začepena, hned mu spočítá,
co znamená omezená suverenita.

Do účesu vpletla stužku s pery dravce,
vzpomněla si na častušku, na Psohlavce,
když je pečeť přelomena, právo neskýtá,
lidu zbude omezená suverenita.

Ženský part:
Prozpěvujíc ptákovinu jednotvárnou,
čekávávám na Kozinu před kovárnou,
čekám dobře naložena, čistě umyta,
že mi bude omezena suverenita.

S pečlivostí předojemnou palaš kuje,
dokuje, a pak si se mnou zalaškuje,
doma ho pak jeho žena bičem přivítá,
nastane mu omezená suverenita.

Mějte z toho poučení, lidé milí,
neházejte přesvědčení do obilí,
neboť, je-li zahozena flinta do žita,
přijde na vás omezená suverenita.

Za tenhleten morytátek mravokárný,
zašijou tě ňákej pátek do cvokárny,
naučí tě vyškolená autorita,
kterak chutná omezená suverenita.

Štítky: , ,

Diskuse o článku Současná demokracie aneb smát se či plakat?

Anonymous Anonymní:

Musím jen souhlasit. To zřízení, co tady máme, rozhodně není demokracií. Naopak: mám dojem, že se čím dál, tím více vracíme zpět. Za socialismu také soudruzi nejlépe (tj. lépe, než lid) věděli, s kým se máme kamarádit (SSSR vs. USA - SSSR byli alespoň Slované), s kým máme být v paktu (Varšavská smlouva vs. NATO) a s kým máme ekonomicky spolupracovat (RVHP vs. EU). Stejně tak věděli, která vojska mají operovat na našem území (ruská vs. americká), samozřejmě jen v našem nejlepším zájmu.
Ono lezení do zadku USA, například s radarem, kdy je nám, "obyčejným lidem," neustále omíláno, jak MY budeme mít vyšší bezpečnost a jak nás "velký bratr" Spojené Státy ochrání, je dokonalou ukázkou dnešní politické lži. Stačí se podívat na Gruzii: co Gruzíncům zničili Rusové jako první? Ano, radar. Je to logické, protože radar je primárním strategickým vojenským cílem. Bez jeho zničení je další efektivita boje výrazně nižší.... Co udělaly USA pro Gruzii, jak jí pomohly? Prezident Bush pronesl pár komentářů na úrovni "strašidelného maňáskovového divadla," ale do jakéhokoli konfliktu s Ruskem USA prostě nepůjdou. Prý mají vojáky jinde a není čas, nebo co... Nejdrsnější, na co útočník-Rusko narazilo, bylo strašení tím, jak se jeho vztahy s USA zhorší. No, z toho se určitě Putin s Medveděvem složili strachy.... Iluze o tom, jak asi USA pomohou u nás, až nám nějaká arabská země zasáhne radar raketou, se tedy velice rychle rozplývá. Minimálně tento případ je ukázkou toho, jak vypadá pomoc USA v praxi. Ano, Američané poslali nějaké balíky s humanitární pomocí, ale to umíme v Česku také.
Takže jak dlouho se necháme krmit pohádkami o tom, že radar je tím největším dobrem, jaké mohlo Česko potkat? Jak dlouho si vláda bude z lidí dělat vyslovenou srandu a kašlat na ně tak z vysoka, jako pacient s tuberkulózou?
Kdepak! Demokracie a Česko jsou v dnešní době již antonymy a bohužel, v žádné politické straně nevidím byť jen naději na to, že se stávající stav zlepší.

 
Anonymous Anonymní:

Je to tak. Z historie známe mnoho případů, kdy západní mocnosti podtrhly nejen své kamarády(jako dnes v případě Gruzie), ale i partnery, se kterými měly uzavřeny smlouvy (NATO je taky vlastně jen smlouva). Namátkou: Mnichovská dohoda nebo útěk USA z Vietnamu(chudáci lidi, kteří jim uvěřili a spoléhali na ně).

 
Anonymous Anonymní:

Nemusíme ani chodit daleko ke slovu demokracie, ona jakásí nemocná „vláda lidu” u nás přece jenom je... V názvu naší malé země máme jedno krásné slovo a tím je republika (z latiny: „věc veřejná”) a tohle u nás opravdu neplatí. Jakoukoli důležitou věc, která se týká „naší” vlasti a nás všech řeší demokraticky zvolení lidé „ve prospěch všech” a těch všech se neptají (viz. nechuť pořádat jakékoli referendum)- prý že lidi neví, co je dobré pro bezpečnost státu (radar). Takže bezpečnost nás všech v podstatě není naše věc. Hlavně že si různí Topolánci, Cikrtové, Ráthové Bursíci a Paroubci vozí zadky ve služebních Audinách za naše peníze (to je pro lid asi dobré; ale to já vlastně jako blbý občan nemůžu vědět...). Ať mi každý s touhle „demokracií” políbí šos...

 
Blogger Unknown:

Ta vlada, ktera tam je ted je byla zvolena prave tim lidem kteremu vy verite ze bude v referendu volit "spravne". Hmm, zajimalo by me kdo tomu lidu nalije do hlavy rozum, kdyz soucasna vlada je dukazem, ze ho v hlavach nemaji?
Pravda nechat rozhodovani na vlade je taky spatne, takze nevidim zadnou dobrou variantu.

Mluvit o gruzii v souvislosti s pomoci USA nam je ponekud sporne. Gruzie napriklad neni v NATO a vstup Ruska nasledoval po nejake akci Gruzie v Osetii, takze tezko najit nevinneho v tomto konfliktu.

 
Anonymous Anonymní:

Odkazy na písničky od Kryla: Omezená suverenita zrcadlo.nazory.cz/suverenita.mp3, Demokracie zrcadlo.nazory.cz/demokracie.mp3.
K autorským právům: Kryl je mrtvý, pokud vím (snad se nemýlím) děti neměl a všichni ostatní, kdo parazitují na jeho smrti, mi můžou políbit šos.

 
Blogger Agape:

To pizi:
Že si vládu zvolil lid je pravda pravdoucí. Jenže ta vláda nějak moc neplní to, co mají strany ve svých programech. Navíc, i kdyby programy strany plnily (což je v případě koaliční vlády v podstatě nemožné), lidi si na začátku měli možnost vybrat jen ten z volebních programů, který se jim jako celek nejvíc líbí nebo ho považují alespoň za nejméně škodlivý. Kdyby lidé dostali možnost vyjadřovat se k jednotlivým otázkám zvlášť prostřednictvím referenda, samozřejmě by to zvedlo demokratičnost celého systému.

Toť můj pohled.

 
Anonymous Anonymní:

Jestli volili lide, kteri jsou tak naivni ze veri, ze zvoleni budou plnit to co slibili, tak opet maji takovou vladu jakou si zaslouzi. Zvysovani demokraticnosti, hmmm a ona je vyssi demokraticnost nejak zadouci? Kdyz se vsichni lide shodnou na tom, ze je treba zidy poslat do plynu, tak je to ok, nebot bylo rozhodnuto demokraticky? Fakt teda o mem zivote maji rozhodovat lide, kteri jsou prekvapeni a zaskoceni tim, ze zvoleni neplni co slibili? To bych nerad.

 
Anonymous Anonymní:

Podle mě je velmi důležitá iluze, která díky demokracii vzniká u lidí: myslí si, že alespoň u voleb mohou něco ovlivnit. Díky tomu mají malou tendenci se bouřit a proto je demokracie nejstabilnější a nejefetivnější formou vlády, kterou známe. Lidé si myslí, že rozhodují, bohatí a mocní reálně vládnou (občas hodí občanům nějakou tu kost).Vlk se nažere a kozy zůstávají celé :-)

 
Blogger Agape:

O tom, zda je demokracie nejlepší možná foma vlády, se dá bavit. I když většinou se tvrdí, že nic lepšího zatím vymyšleno nebylo. A pokud o sobě nějaký systém deklaruje, že je demokratický, ať je tedy demokratický skutečně a nepoužívá to slovo jen jako všemocné zaklínadlo, pod něž se skryje cokoli.
A co se týče naivity lidí - lze ji pojmenovat i jako víru v nějaké ideály. A ve své podstatě jsou to vždycky ideály, "naivita" a optimismus, které posunou svět dopředu... musíme mít naivní "blázny", kteří v něco věří, aby se to později dalo realizovat... kdyby se nevěřilo, že doletíme na Měsíc, nikdy tam nedoletíme...

 
Anonymous Anonymní:

Že by byl nejčtenějším tiskem Blesk, díky tomu, že voliči jsou naivní a mají ideály? Jaké ideály způsobují touhu nahlížet lidem do soukromí a zabývat se drby? Představa o kvalitě voličů, pravděpodobně závisí na tom, zda jezdíte s lidmi ranním autobusem na šichtu, nebo zda jste z Prahy. Každý poměřuje svět tím, co vidí kolem sebe. Já každé ráno jezdím autobusem, kde pokud někdo čte, tak čte Blesk a nejsem z Prahy, takže má představa průměrného voliče mě naplňuje hrůzou. Stejně tak co slyším v náhodně vyslechnutých rozhovorech v takovém autobuse.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku