Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vaginismus - jedno z ženských tabu

Co to vlastně vaginismus je?

Řada z nás tohle slovo nikdy neslyšela (a ani já bych se k němu asi jen tak nedopídila, kdybych nenavštěvovala předmět Klinická psychologie v praxi), přesto se jedná o záležitost, která podle stránek www.vaginismus-awareness-network.org, z nichž pochází většina následujících informací, potká během života každou desátou (!) ženu.

Vaginismus je sexuální porucha, která se zpravidla projevuje reflexním křečovitým stažením svalstva poševního vchodu a dalších svalů pánevního dna. Tyto obtíže znemožňují proniknutí penisu, tamponu, gynekologických nástrojů apod. do pochvy a mají charakter obranného reflexu. Ten je vyvolán reálnou či očekávanou bolestí, kterou si žena spojuje s pokusem o proniknutí do pochvy. Často je doprovázen vyhýbáním se určitým situacím a předvídáním bolesti. Při diagnostice vaginismu je vždy velmi důležité vyloučit fyzické příčiny obtíží.

Vaginismus můžeme dělit na:

• primární – trvající od prvních pokusů o pohlavní styk,
• sekundární – pokud byl styk v počátcích sexuálního života možný (obtíže mohou vzniknout např. po narození prvního dítěte).

Projevy vaginismu


Symptomy mohou variovat od lehce pálivého pocitu a pociťovaného tlaku v podbřišku až po celkové uzavření poševního vchodu znemožňující penetraci (proniknutí).

Mezi projevy obecně patří:

- mimovolní stažení svalstva pánevního dna,
- strach z bolesti či reálně pociťovaná bolest,
- intenzivní strach z penetrace (proniknutí do pochvy),
- ztráta sexuální touhy při pokusu o penetraci,
- bolest při zavádění tamponu, prstu či penisu.

Projevy vaginismu jsou zcela individuální. Některé ženy jsou schopny projít kompletní gynekologickou prohlídkou, zavést si do pochvy tampón, avšak nedaří se jim zavedení partnerova penisu. U jiných lze částečně penis zavést, ačkoli jde o velmi bolestivý zážitek, a jiné vydrží zavedení celého penisu, přičemž bolest se dostaví až během pohlavního styku a znemožní jeho další pokračování. Některé ženy mají několikaleté bolestivé zkušenosti s pohlavním stykem, přičemž se jejich bolesti natolik stupňovaly, že nejsou nadále schopné sexuálního styku. Nejzávažnějším případem jsou pak ženy, které nejsou schopny projít bez narkózy ani vaginálním lékařským vyšetřením.

Možné příčiny vaginismu


Na základě několika výzkumných studií většina žen odpověděla na otázku "Co si myslíte, že bylo příčinou vašeho vaginismu?" následující.

1. Strach z bolesti, strach z bolestivého sexu, který je často způsoben mýty o sexu a bolestivém prvním milování.

2. Náboženská víra nebo přísná výchova, která pokládá sex nebo masturbaci za něco špatného. Dále pak negativní nebo konfliktní výroky rodiny nebo přátel o sexu (předmanželský sex je špatný; sex je špatný; ženy, které chtějí sex, jsou špatné; ženy, které nemají rády sex, jsou frigidní; ženy, které se ještě nemilovaly, jsou divné; muži opouštějí ženy, které se nechtějí milovat; ženy, které mají rády sex, jsou coury apod.).

3. Trauma – traumatická zkušenost z dětství - Je zajímavé, že toto trauma nemuselo být nutně sexuální, ačkoli má často něco společného s vagínou (např. pořezání vagíny, zánět). Může to však souviset také s jiným orgánem nebo částí těla, která se nějak otevírá a zavírá (např. traumatická zkušenost související s ústy (zubař, zavádění sondy do žaludku, řitním otvorem apod.).

4. Dále cokoli, co se dá považovat za psychické napadení.

5. Jiné možné příčiny mohou být:
- generalizovaná nebo specifická úzkost,
- znásilnění, sexuální zneužívání či pokus o něj,
- zkušenost s bolestivým proniknutím (tampon, gynekologické zrcátko, …),
- předchozí bolestivá nebo nepříjemná zkušenost se sexem,
- domácí násilí nebo velké konflikty mezi partnery,
- pokud byla žena svědkem či obětí psychického týrání v rodině,
- ohrožující otec či otec moralizující ohledně sexu,
- neodbytná či hrubá matka nebo jednoduše ta, která také trpěla vaginismem, a to bez vnější pomoci,
- partner/přítel, který byl příliš otevřený v otázce sexu a sexuality a nepostřehl, že žena/dívka není ještě připravena na vyrovnání se se všemi těmito informacemi,
- negativní zkušenost související s menstruací (negativní komentáře, velká bolest, věty o špíně a hanbě, …),
- čtení či sledování sexuálního násilí nebo znásilnění (v televizi, knize, kdekoli, kde žena sympatizuje s obětí),
- strach z těhotenství způsobený negativními řečmi a falešnými mýty o porodu, tlak na mateřství v době, kdy žena ještě není připravena nebo si dítě nepřeje,
- sexuální harašení ve škole nebo svědectví tohoto ve škole,
- nedostatečná vyspělost těla,
- extrémní napětí v těle,
- chirurgické odstranění dělohy či jiné gynekologické obtíže,
- fyzické obtíže způsobující dyspareunii (bolestivý sex) jako jsou cysty apod.

Související texty:
Mýty o vaginismu
Vaginismus - co dělat?
Vaginismus - pro partnery


Zdroje:
www.vaginismus-awareness-network.org, resp. překlad částí tohoto webu provedený Michaelou Klusákovou, Petrou Kalinovou a Evou Habětínkovou v rámci předmětu Klinická psychologie v praxi na FSS MU

Štítky:

Diskuse o článku Vaginismus - jedno z ženských tabu

Anonymous Anonymní:

Léčila jsem se s vaginismem prakticky celý život. Svůj marný boj jsem vzdala minulý rok, když jsem oslavila 50. narozeniny. Myslím, že v některých případech je vaginismus neléčitelný, aspoň já to tak mám.

 
Anonymous Anonymní:

Tak s prvním partnerem jsem neměla problém, ale nedávno jsem potkala muže, který na mě co se týče sexu celkem tlačil. Já jsem ho chtěla před sexem ještě líp poznat. On mě ale přemluvil k sexu, ale stejně se mu nepodařilo do mě vniknout. Celá jsem se stáhla a prostě to nešlo. Měl raději počkat a nespěchat tak na sex. S předchozím partnerem se mi to nestalo ani nemám problém se zaváděním tamponů.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku