Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Budoucnost notebooků a budoucnost člověka

...aneb Co nás čeká a nemine.

Málokdo si plně uvědomuje, jak velký technologický třesk jsme v posledních 15 letech zažili. Počet uživatelů notebooků, mobilních telefonů a Internetu vzrostl závratným tempem. Zatímco v roce 1995 znala většina lidí tyto vymoženosti jen z doslechu, nyní je disidentem ten, kdo je nepoužívá. Nové technologie zásadním způsobem proměnily náš pracovní i osobní život.

Na co se můžeme těšit v budoucnu?

1) Fólie místo monitorů

Velkou překážkou dalšího rozšiřování Internetu jsou LCD monitory. Jejich relativně vysoká cena a malá skladnost (20 palcový do kapsy nenarvete, kdybyste se na hlavu stavěli a učůrávali k tomu) způsobuje, že nejsou schopny plnit svůj účel v přecpané šalině nebo u relaxačních chvilek na toaletě. Ale nezoufejte, fólie jsou za dveřmi. Stočíte a valíte.

Alternativu klasických fólií vidím ve skládačkách. Dokážu si například představit notebook o velikosti krabičky cigaret, kterou prostě a jednoduše rozložíte na supertenkou mašinu.

2) Malé projektory

Již nyní existují technologie, pomocí kterých lze promítat obraz na vzduch. Jakmile budou široce dostupné, fóliím odzvoní. Je jen otázkou času, kdy budou takovéto projektory dostatečně malé, výkonné a levné.

3) Přímá komunikace s počítačem

Problémem bude i nadále zůstávat komunikace člověka s počítačem. Ovládání hlasem je běžné už teď, zbývá vychytat několik mušek. Tou hlavní je neochota většiny lidí plkat se svým notebookem.

Psaní speciálním perem se nestalo hitem, klepání na klasické klávesnici je daleko komfortnější než ťukání textu na čemkoli jiném. Jak z toho ven?

Dočkáme se velké marketingové masáže, pomocí které nám budou výrobci sdělovat, jak je hlasová komunikace super. V důsledku občas prohodíme pár slov s ledničkou, semtam zavtipkujeme s PC, ale na souvislou práci to nebude.

4) Propojení počítače s člověkem

Cesta k propojení počítače a člověka začala velice nenápadně. Krom pár šílenců mají zatím v sobě chytrou elektroniku jen nemocní, kterým pomáhá ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Postupem času bude docházet k zásadnímu rozšíření, dá se předpokládat, že využití těchto technologií pro léčebné účely přijmou lidé veskrze kladně. Téměř každý má nějaký neduh, téměř každého se to dotkne.

Tlak na efektivní komunikaci postupem doby způsobí masivnější rozšíření přímého připojení. Budeme surfovat po Netu pouhou myšlenkou. Kdo ví, zda se k nám budou nějaké mašinky napojovat, do nás implantovat nebo zda to bude čistá "telepatie".

5) Tělo se stane nepotřebným

Jak se člověk vyvíjí, tělo ztrácí svou důležitost. Zatímco dříve byla fyzická zdatnost nezbytným předpokladem k přežití, nyní je třešničkou na dortu, které se lidé věnují ve svém volném čase.

Až bude možné převést vědomí do počítače, dosáhne lidstvo prvního stupně na cestě k nehmotnosti. Je možné, že s čím dál větší mírou poznání a kultivace mysli dospějeme k nepotřebnosti fyzického těla, bude překážkou v našem vývoji.

Je cílem evoluce stát se Bohem?

Kdy to všechno bude?

Ačkoli se firmy bijí v prsa a vykřikují haldy hesel o inovacích, není to tak žhavé. Spíše pokrok zdržují, snaží se vytřískat co možná nejvíc ze stávajícího stavu, spousta zásadních objevů jim leží v šuplících. Čekají s nimi na ten správný termín. Ten většinou nastává o trošku později než by zdravý vývoj kapitalismu potřeboval. Pobláznění lidí do novinek totiž aktivizuje k utrácení.

Do 15 let očekávám masové rozšíření fólií, malých projektorů a hlasové komunikace. Za dalších 15 let již bude člověk s počítačem přímo spojen. Doby, kdy bude tělo pouze nepotřebnou přítěží, se snad nedočkám, bez studené dvanáctky a teplého uzeného by to nebyl žádný život :)

Použité zdroje: Sci-fi filmy, seriály a knihy.

Štítky: ,

Diskuse o článku Budoucnost notebooků a budoucnost člověka



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku