Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Karel Kryl: 5 písniček z YouTube

Když se po listopadu 1989 vrátil Karel Kryl z emigrace, národ jej miloval. Lidé na plných náměstích mu tleskali a zpívali s ním jeho písně. Kryl se mohl nechat ukolébat, mohl žít bezproblémový život celebrity a oslavovaného umělce. Místo toho začal tepat do nových mocipánů. V médiích se postupem času stal úplně neviditelným, zahořkl, neměl už sílu dál bojovat.

Dočkal se pouze jediného důstojného dokumentárního portrétu. O našem národu a tom, jak si Kryla vážíme, hodně vypovídá, že pochází od slovenských tvůrců. Jmenuje se Karel Kryl: Kdo jsem...? a je k dispozici všude tam, kde nacházíte jiné filmy či hudbu. Z tohoto dokumentu pocházejí záznamy 3 písní níže.

Po Krylově smrti v roce 1994 se místo diskusi o jeho uměleckém odkazu a moudrosti, kterou nám ve svých textech zanechal, vedou trapné debaty o tom, zda mají jeho písničky zpívat lidé jako Daniel Landa nebo Jaromír Nohavica.

Písně Karla Kryla neztratily ani více než 20 let po revoluci nic ze své naléhavosti. Nešlo totiž (většinou) o jednoduché protestsongy, jejichž životnost je stejně dlouhá jako kariéra těch, proti nimž jsou zaměřeny. Kryl neúprosně popisoval mechanismy moci, lidskou malost a specifika české povahy. Posuďte sami, zda má jeho tvorba v dnešní době co říci.

Karel Kryl: Zkouška dospělosti


Karel Kryl: Lásko


Karel Kryl: Ukolébavka


Karel Kryl: Děkuji


Karel Kryl: Demokracie (o poměrech po roce 1989)


Kam dál?
Karel Plíhal: 5 písniček z Youtube (video)

Štítky: ,

Diskuse o článku Karel Kryl: 5 písniček z YouTube



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku