Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Nové trendy v HRM

Mezi nové trendy ovlivňující řízení lidských zdrojů řadím zejména tyto:

1. Globalizace. Populace ve vyspělých ekonomikách klesá, nabývá význam imigrace, prostředí mnoha zemí se stává multietnické a multikulturální. Toto prostředí bude mít i svou paralelu ve firmách. Je známo, že země, které se relativně úspěšně vyrovnávají s multietnickým a multikulturálním prostředím, patří k rozvíjejícím se ekonomikám s velkým potenciálem do budoucna. Dokonce se očekává, že Japonsko bude nutně čelit tomuto fenoménu a jak se s tím vypořádá, rozhodne o jeho další prosperitě. Ačkoli demografické trendy i u nás dokladují, že "nás" ubývá, je nepravděpodobné, že počet obyvatel či práceschopného obyvatelstva v ČR bude výrazně klesat. I v ČR bude stále více multietnické prostředí.

2. Zdrojem prosperity jsou lidé disponující znalostmi. Dělník - nositel produktivity minulého století, jím už nebude v 21. století. Dělník si domů nemohl sebou vzít soustruh, pracovník disponující znalostmi si je domů odnáší, je podstatně mobilnější.

3. Nové technologie. Způsobily tzv. zrychlení života a to zejména zrychlením toku informací. To klade zvýšené nároky na flexibilitu zaměstnanců a způsobuje přesycení informacemi, kde se v jejich velké záplavě může občas ztrácet podstata věcí.

4. Změna životního stylu a hodnot. Stále více lidí a zejména těch, kteří disponují znalostmi bude klást větší důraz na seberealizaci, na naplnění smyslu života. Dominující způsob konzumu a růstu osobní spotřeby bude u významné skupiny lidí nahrazen jiným životním stylem. Nepůjde jen o prosté zvýšení investic do volného času. Síla ideje maximálního výkonu po 12 hodin denně po dobu 5-6 dní v týdnu a neděle strávená rodinnou procházkou v hypermarketu bude ochabovat, stále více lidí bude volit jiný životní styl. Proto firmy budou muset svým zaměstnancům nabídnout něco jiného. Některé to řeší stylem „život na pracovišti", kdy zabezpečují všemožný komfort.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky: ,

Diskuse o článku Nové trendy v HRM



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku