Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Spontánní odměny a uznání

Na jakékoliv vyjímečné výkony se zaměřují spontánní odměny, bez ohledu na to, kdy se objeví. Jejich "palebnou silou" je jejich bezprostřednost. Pokud by uplynuly týdny nebo měsíce mezi výkonem a odměnou, nemělo by to na pracovníka příliš velký účinek. Je navíc více než pravděpodobné, že by ztratil chuť svůj výkon v budoucnu opakovat.

Je důležité si pamatovat, že bezprostřední osobní uznání nadřízeného v podobě upřímných slov díků za odvedenou práci může znamenat mnohdy daleko víc, než příplatek ke mzdě s určitým zpožděním. Výhodou je ale také levnost, ne-li žádná nákladovost tohoto uznání.

Považuje se tedy za velký omyl předpoklad, že jedině drahé dárky, jako forma odměny, může efektivně zprostředkovat poděkování firmy za určitý výkon. Ve skutečnosti totiž nezáleží na odměně, ale spíše na samotném aktu ocenění výkonu. Jakousi regulí v této oblasti je mimo jiné: "Když chválit, tak konkrétně uvézt za co.".

Při chválení je nutné brát zřetel na atmosféru v pracovním kolektivu. Musíme se vyvarovat devalvace pochval a také toho, aby nevznikl mezi pracovníky pocit, že chválíme jen své oblíbence. To by se mohlo stát zdrojem velkého napětí mezi nimi a mohlo by to také vést ke snížení úrovně pracovní motivace lidí.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Spontánní odměny a uznání



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku