Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Návštěvnost blogů: Chytráci vítězí

Kvalitní a originální články, které čtenáře zajímají + aktuální obsah. To by měly prý být ty pravé recepty na navštěvovaný blog. Jak je tomu ve skutečnosti? Podívejme se pro ilustraci třeba na 7 nejnavštěvovanějších osobních blogů dle auditu toplist.cz ke dni 12. března 2009 a zkusme zanalyzovat příčiny jejich úspěchu.

1) Lazyboy-ův weblog: takový malý podvůdek

Lazyboy-ův weblog je mezi osobními blogy na auditu Toplist jasnou jedničkou. Má 7krát více návštěvníků než druhý v pořadí. Příčina tohoto úspěchu je zřejmá na první pohled: počítadlo je umístěno také na fóru, které se zabývá stahováním, obrovská většina návštěvníků na blog vůbec nezavítá.

2) Pooh.cz: x blogů

Pooh.cz, který se nachází na druhém místě v pořadí, je jistě zajímavý web. Jen do kategorie osobních blogů tak moc nepatří, je to totiž místo, kde sídlí více blogů v českém i anglickém jazyce. Návštěvnost se posčítá z různých zdrojů, proto je vysoká. Bylo by určitě férovější, kdyby měl každý blog své počítadlo.

3) Blog Saly: velký podvod

Blog Saly je typickým příkladem webu, který získává velkou část návštěvnosti podvodnou technikou zvanou autosurf. O co zjednodušeně jde? Jsou služby, které umí automaticky ve Vašem prohlížeči každých pár vteřin otevřít jiný web. A za každé toto zobrazení se za odměnu zobrazuje Vaše stránka někomu jinému, kdo je zapojený do systému. Takže stačí silný žaludek + jedno okno browseru hozené dole na liště a úspěch je zaručen. Otázkou je, co z toho. Návštěvnost sice máte, ale 99% lidí z autosurfu Vás nezahlédne ani koutkem oka, na reklamám samozřejmě taky nevyděláte. Zachytil jsem v jedné diskusi, že prý se před vlastním takto ošéfovaným počítadlem dobře onanuje, třeba v tom je ta výhra :o)

4) Blog Karel Kříž: návštěvnost díky silnému partnerovi

Blog Karel Kříž sídlí (stejně jako spousta jiných) na blog.idnes.cz. Vždy když autor takového blogu uveřejní článek, získá návštěvnost díky propagaci, jíž iDnes svým blogům dělá. Řeklo by se ideál. Ale každá sranda něco stojí. V tomto případě vidím mínus v omezené svobodě při tvorbě blogu, na obsah totiž dohlížejí neustále bdělí správcové, které blogeři svým psaním živí.

5) E-deník: test logického myšlení

E-deník získává obrovskou většinu své návštěvnosti (téměř 90%) díky stránce, kde se testuje logické myšlení. Musím ocenit, že jako jediný osobní blog z top 7 umožňuje nahlédnout do kompletních statistik. Každý se tedy může podívat, že zhruba 1/5 návštěvníků získává z vyhledávačů. Docela by mě zajímalo, odkud přichází ti zbývající.

6) QARK.net: že by dobře zvolené téma?

QARK.net má statistiku pod heslem. Mohu tedy jen spekulovat, že příčinou úspěchu je vhodně zvolené téma "jak na ženský", které se líbí vyhledávačům a svádí k diskusím. Nicméně tento blog ruší pověru o tom, že aby byla návštěvnost, musí být časté aktualizace. Poslední článek byl totiž zveřejněn v srpnu 2008.

7) Twincest: erotika táhne
Ačkoli Twincest má také podrobné statistiky zaheslované, troufnul bych si říct, že tady je jasno. Erotika byla, je a bude na Netu v kurzu.

Poznámka: Pokud se chcete podívat, jak vypadaly statistiky výše zmiňovaných blogů v den napsání článku (samozřejmě z těch čísel vycházím), najdete je zabalené tady.

Na závěr

Názor na to, jestli kráčet ve šlépějích výše uvedených webů a tak se dostat na nejvyšší příčky v návštěvnosti, si určitě uděláte sami. Podle mě je třeba pomalinku získávat kvalitním obsahem stálé čtenáře a doufat, že se Vaše stránky zalíbí vyhledávačům (dá se napomoci vhodnými metatagy, strukturou nadpisů, zpětnými odkazy atd., ale to už je jiná kapitola).
Komiks Vesnička - Rudolf a Marika
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Návštěvnost blogů: Chytráci vítězí

Anonymous Anonymní:

Tak my jsme vyšplhali s návštěvností díky několika faktorům. Hlavní asi byla vytrvalost - blížíme se tisícému článku a jedeme už šestým rokem :).
Samozřejmě své sehrála i klíčová slova, na která jsme se zaměřili - nepopírám, že některé články u nás byly psány vysloveně na nějaké klíčové slovo. Naopak občas nás překvapilo, že se nějaký článek dostal na první pozici Googlu na nějaké slovo či spojení, aniž bychom se o to snažili.
Své určitě hraje i mé výslovné provokování, které provádím zaujímáním (jasně levicových) názorů a stylem jejich prezentace. Část lidí se na to chytá a chodí si číst mé články ať už, aby pokývali hlavou, nebo aby se se mnou hádali.
Na podobné, akorát o dost extrémističtější bázi, si vystavěl velice slušnou návštěvnost Radek Hulán :). Je to součást jeho marketingu. Malinko mírněji a jiným stylem, leč ve výsledku podobně vyrostl i D-Fens (a ten začínal rýpáním do "tunerů" aut a kritikou autobazarů...).
Jinak z těch blogů, co jste zmiňovali - Pooh.cz už není moc "více blogů naráz." To bývalo dříve, když jsme na něm publikovali ještě my. Pak se to tam postupně rozpadlo - ať už kvůli nesouhlasu s majitelem, nebo tendenci realizovat se na vlastní pěst. Většina někdejších autorů ale postupně "usnula" a dnes již nepíšou.
Úspěch Pooha je ale postaven na osobnosti Daniela Dočekala - svého času otce jednoho ze dvou největších IT magazínu českého Internetu Svět Namodro. Dan je prostě podobným "zakladatelem Internetu," jako třeba Neff a další. Hodně lidí sleduje jeho projekty, takže poté, co SNM prodal Českému telečumu, se přesunuli na jeho Pooh.cz, kde setrvávají.
Jak jsem říkal - dříve tam autorů bylo více, dnes už tam (sám se sebou :-D) vydržel jen Dan :)
To je jen takový malý historický exkurs :)

 
Blogger Holden Caulfield:

Karel K.: Díky za zajímavý komentář a upřesnění ohledně POOHa. V současné době je na 2. místě mezi osobními blogy v auditu Toplistu díky x blogům (Webdesign, Sex, Lord of the rings...) od jednoho autora.

 
Anonymous Anonymní:

Mno, on něco z toho Dočekal přetáhl ze Světa Namodro :)
Jinak samozřejmě nevylučuji, že si dal počítadlo všude možně.
Každopádně více autorů tam není - nikdo tam s ním nevydržel :-D

 
Anonymous Anonymní:

Nemyslím si, že by na iDnes byla nějak zvlášť omezena svoboda při tvorbě webu. Pokud člověk nemá v úmyslu porušovat zákony a být úmyslně sprostý samozřejmě.

A už vůbec neplatí, že by správce blogeři na iDnes živili - platí je Mafra, protože se jí to vyplatí = blogy přinášejí návštěvnost a obsah navíc.

 
Blogger Holden Caulfield:

Nogard:
Svoboda bloggerů na iDnes: Kamarád, který byl sankcionován za zmínění svých neiDnesáckých projektů by s Tebou zřejmě nesouhlasil.
Z čeho žijí správcové: Jinými slovy píšeš, že nebýt bloggerů, neměli by být správci z čeho placení.

 
Anonymous Anonymní:

Holden: neřeším jednotlivé případy ukřivděného ega, ale skutečnost - stačí si projít blogy, které tam jsou. Osobně jsem problémy nikdy neměl ani při zmiňování svých jiných "projektů". Pokut si to Tvůj známý pletl s prostorem pro PR, tak měl samozřejmě smůlu. A na rovinu - nesnáším, kdy mi někdo vnucuje, že jsem řekl (nebo si myslel) cokoli jiného než jsem napsal - takže polopatě, ne, nic takového nepíši.

 
Blogger Holden Caulfield:

Nogard: Omlouvám se, pokud jsem Tě urazil. Čtenáři si určitě sami udělají obrázek o tom, zdali by Mafra platila správce, nepsali-li by blogeři své články, tzn. jestli každý jednotlivý bloger přispívá svými články na jejich mzdy.
Zajímavou informací je jistě také soubor podmínek, které musí texty na iDnes splňovat, tzv. kodex blogera. Opět nechávám na posouzení čtenářů, zda se jedná o omezování svobody či ne.

 
Anonymous Anonymní:

Holden: v pohodě, já jen nemám rád to podsouvání názorů :-) Já prostě z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem s obsahem blogspotů na iDnesu nikdy problém neměl, ani pokud se třeba jednalo o zápisek, který byl defakto složen hlavně s odkazů jinam.

Ad správci - já osobně bych to prostě nebral tím pohledem, který popisuješ ty. Podívejme se třeba kousek dále na východ na SME, kde blogy správcují sami uživatelé - to jasně ukazuje na to že placení správci defakto potřeba nejsou.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku