Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

František Sahula: Ve stádu je vlk

Většina lidí znala Frantu Sahulu jako hudebníka, textaře, skladatele a příležitostného herce. Pro mnohé proto bude překvapením, že Sahula byl také aktivním spisovatelem.

A ne ledajakým. Mohl bych se zde košatě rozepisovat o tom, jak český národ našel svého Bukowského, o punkerovi s něžnou duší, citem pro pointu a nevybíravým slovníkem. Mohl bych hledat paralely k Burroughsovi či představovat Sahulu jako drsnějšího Hrabala. Ale nechce se mi, máte smůlu :)

Předem jest třeba varovat věřící, že nic pěkného o církvi se ve Vlkovi nedočtou, proto bude lepší, když rovnou odejdou. Sahula byl 6 let aktivním katolíkem. Pak na víru zanevřel a podobně jako jsou nejmilitantnějšími odpůrci kouření bývalí kuřáci, stal se z Franty Sahuly zavilý nepřítel katolické církve. V rozhovoru na toto téma říká: "Nelíbily se mi vztahy uvnitř církve. I když jsou katolíci jakkoli bigotní, nemilosrdně kradou, porušují asi 50 světskejch zákonů a vždy to u zpovědi dovedou odůvodnit."

Dílko Ve stádu je vlk vyšlo také knižně. Divím se, že se po Sahulově smrti neslétli mrchožrouti a neudělali s velkou propagačkou reedici. Jeho fanoušci asi nejsou tak sentimentální jako ti Svobodovi či Jacksonovi.

Charónův špatný den

V povídce Charónův špatný den Sahula líčí svou vizi posmrtného života:

"Podsvětí není tak hrozné," chlácholil zakuklený převozník. "Je to vlastně velká vesnice vytesaná ve skále. Máme starostu – jmenuje se Hádés. Dostanete svůj pokoj, denní diety, máme hospodu, supermarket, bowling, klub a tak. Každý si dělá téměř pořád, co chce, ale stejně je to občas věčná nuda. No, tak jednou do roka hraje v kulturáku kapela Kabát, když se všichni setnou tak, že dosáhnou klinické smrti – až to s nima sekne úplně, tak si je vyžádáme."

Tak snad se mu to splnilo. Teď do něj někde (nad náma nebo pod náma) padají půllitry jak Němci do krytu, Sahula kouří jednu za druhou, je sprostý jak dlaždič, ukazuje svým kritikům prdel a nenechá na pokoji žádnou sukni.

No nic. Nepodléhejte dojetí, vrhněte se na čtení. Ustojíte-li Sahulovo rouhání a sprostou mluvu, budete se královsky bavit.

Celý text z www.sahula.cz

Ve stádu je vlk v PDF
Ve stádu je vlk - Flash

Raritní rozhovor se Sahulou (rok 2002)

Úvod
1. díl
2. díl
3. díl
Zdroj: www.mata.czweb.org

Kam dál?
František Sahula: Videoklipy z Youtube
Lou Fanánek Hagen bez Tří sester: Videoklipy z Youtube


Vesnička - Sahula klasikem.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky:

Diskuse o článku František Sahula: Ve stádu je vlk



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku