Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Proč je fotbal nejoblíbenějším sportem na světě

Fotbal je naprosto výjimečným fenoménem, který nejenže přesahuje hranice sportu, ale v současné době zastává díky svému dopadu na trávení volného času miliard lidí pozici číslo 1 na globálním trhu se zábavou. Mezinárodní fotbalová federace má (i po zohlednění specifik Velké Británie) více členů než Organizace spojených národů, fotbal je tím, co nás napříč celou planetou spojuje.

Co je příčinou nekončící obliby fotbalu? Jaký podíl na tomto úspěchu mají jevy, které neradi vidí pravověrní fanoušci?

Fotbalová výbava je levná

Nebudeme se zde držet našeho malého českého rybníčku, ani myslet pouze na velké soutěže. Chce-li si partička začutat, stačí cokoli alespoň vzdáleně připomínající míč a troška rovné plochy. I basketbal je v porovnání s fotbalem sportem pro buržousty :)

Téměř každý fotbal alespoň někdy hrál

S předchozím bodem souvisí také to, že velká většina mužské populace fotbal alespoň v dětství vyzkoušela. Díky osobní zkušenosti je logicky větší tendence sledovat osudy bývalých spoluhráčů i přenosy velkých zápasů.

Globální trh s hráči zapojuje téměř celý svět

O tom, jak by měl určitý počet hráčů pocházet ze stejné země jako klub, za který kopou, se popsaly už tuny papíru. Čas ukazuje naprostou nesmyslnost podobných snah. Například sledovanost mezinárodních klubových zápasů přímo stojí na tom, že mohou diváci vidět i fotbalisty ze své domoviny. Navíc kluby z malých zemí z tohoto obchodu profitují a peníze ve svém teritoriu dále utrácejí.

Velké kluby hrají předkola

Opět souvisí s předchozím bodem. Jaký smysl má, když hraje Liverpool proti Dolnímu Polomu? Proč soupeří v kvalifikacích Anglie s Náhorním Karabachem? Je to obrovská reklama fotbalu na území trpaslíků. Další zdůvodnění netřeba.

Důležité zápasy jsou v TV zdarma

Před lety zde byla neúspěšná snaha o zpoplatnění některých (nejen) fotbalových přenosů. Ještě dnes se najdou experti, kteří v tom vidí budoucnost. Proč se pletou? Pro sponzory je daleko zajímavější mít stovky milionů diváků všech společenských vrstev než zlomek tohoto počtu z řad smetánky. Hlavně díky veřejné dostupnosti přenosů je fotbal tam, kde je.

Lidé milují debaty o sporných momentech

Oblíbeným tématem našich novinářů jsou úvahy o tom, z jakého důvodu nechtějí šéfové FIFA a UEFA ani slyšet o zavedení videa či jiné technické vymoženosti, která by jednoznačně rozsoudila sporné momenty. Vysvětlení je jednoduché: Právě díky sporným momentům má fotbal velkou část publicity, o uznaném či neuznaném gólu se mluví víc než o čemkoli jiném.

Kam dál?
Narocni.cz - Tipy na fotbal, vysoké kurzy, sázení na outsidery, value betting

Štítky: ,

Diskuse o článku Proč je fotbal nejoblíbenějším sportem na světě



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku