Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Pochybná zpráva o důchodové reformě

Dveře se zavírají

Tento týden se nesl ve znamení příprav na jednu z největších a nejsprostějších loupeží, kterou chystá vládnoucí garnitura v podobě tzv. důchodové reformy na obyčejné slušné lidi. Systém jak z Vás vycucat poslední peníze začíná mít jasné obrysy. Nikdo nebude ušetřen, snad jenom ti co nepracují a nikdy pracovat nebudou! Tenhle úryvek z plakátu, který byl vyvěšen na sloupu veřejného osvětlení, jsem si přečetl v pátek, než se přede mnou zavřely dveře autobusu a já jel debatovat s přáteli v restaurantu Síť.

Vyplácení důchodů

Debata s přáteli sklouzla též na téma důchodové reformy. Popravdě řečeno mně z hlavy nějak nešel článek ze sloupu a když jsem se nad ním zamyslel, musím uznat, že za určitých okolností by v něm snad mohl být i kus pravdy. Když si uvědomím snahy vládnoucích stran neúměrně prodlužovat odchod do důchodu a mazání medu kolem úst v podobě bezstarostného podzimu života, pokud budete v dostatečné výši a časovém horizontu spořit, je mně blivno.

Nejhorší je lhostejnost lidí, kteří jednají, jako by to nebyl jejich problém. Takových je tady bohužel většina. Nechci Vám podsouvat otřepanou frázi, že se to týká všech, ale v tomto případě to prostě skutečně tak je. Osobně si nedovedu představit člověka v 68 letech, jak každý den radostně dochází do práce a navíc je schopen konkurovat vědomostně či fyzicky lidem, kteří jsou v pracovním kolektivu příkladně o 50 let mladší. Jistě existují výjimky. V žádném případě tím nechci urážet starší spoluobčany, ale takových výjimek je minimum.

V mládí by ze sebe měl člověk vydat maximum, obětovat se, ve stáří odpočívat a užívat si klidu. Také je třeba vzít v potaz, že ne všichni pracují na postech THP pracovníků. Ano, pro mnohé to možná bude překvapení, ale jsou tady taky lidé profesně zařazení jako zedníci, malíři, kopáči a další manuelně pracující. Vize naší vládnoucí politické scény je svěží zedník v čerstvých pětasedmdesáti letech poskakující po lešení s kýblem v jedné a zednickou lžící ve druhé ruce. Jo a abych nezapomněl: Stále spoří!

Ultras

Naše úvahy byly přerušeny nějakým opilým fotbalovým fanouškem. Měl na šále, kterou předtím notně zmáčel v pivu, napsáno: Ultras. Zaslechl nás a mumlal něco o psích konzervách, které se můžou dělat z důchodců. Argument o tom, že bude jednou starý, ho zlomil. Zamyslel se a uznal tuto pravdu. Pak přišel s originelním nápadem, cituji: "Krávám z parlamentu vyliskat držku." Žádné krveprolití, jenom tam čas od času napochodovat a těm co by třeba zrovna chrápali, dát přes záda gumovou hadicí. "Kurvy," odtušil a odběhl směrem k venkovním dveřím. Pravděpodobně se z toho pozvracel. Těžko soudit jestli (jak tvrdil) taková procedura stoprocentně zabere. Co myslíte?

Informátor z parlamentních hajzlů

Většinou si fakta a události podobného rázu nechávám pro sebe a nikde je nepublikuji. Tento případ je ale natolik alarmující, že bych si vyčítal neposkytnout jej široké veřejnosti a to zvláště za předpokladu, jedná-li se o hašteření kolem nové důchodové reformy.

Ten večer se k nám přitočil ještě jeden host. Známe ho pouze od vidění, ale vždycky se o něm tvrdilo, že pracuje někde na vládě či co. Kromě svého decentního oblečení měl i uhlazené vystupování. Byl mírně přiopilý, ale přitom mimořádně sdílný. Povídá: "Kluci, vy kdybyste věděli, ale vy nevíte." No, zajímavý úvod, napadlo mě. Vylezlo z něho, kolik času v parlamentu prosedí na WC v kabince, protože má nějaké zdravotní problémy. No a paradoxně tam prej vyslechl debatu o tom, jak se nějací poslanci vzájemně chlácholí, ať si z těch důchodů nedělají takový větry, až to bude aktuální, tak budou už stejně mimo hru a budou mít nahrabáno, tak se jich to v podstatě netýká. Na obou prý bylo po hlase poznat, že jsou nejspíš pod obraz. To by možná vysvětlovalo jejich nonkonformní přístup k tak ožehavému tématu. Zpozorněli a pomalu se vytratili, když si náš informátor nahlas uprdl. "Nestačili si ani umýt ruce," říkal náš zvěd z kabinky. No, jestli je to možné, nebo je to jenom fikce a snaha, aby na sebe onen tajemný pán z vlády upozornil, není v našich silách posoudit.

To, aby poslanci namátkově prováděli dechovou zkoušku před jakýmkoliv hlasováním, je minimálně nasnadě a tento návrh by mohl být podpořen veřejnou peticí. Tuto zkoušku by mohl provádět příkladně ombudsman.

Loučím se, Tě péro a probůh nespořte!

Kam dál?
Co je větší svinstvo: Úplatky nebo známosti?

Štítky:

Diskuse o článku Pochybná zpráva o důchodové reformě



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku