Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

EXKLUZIVNĚ: Rozumná koncepce důchodové reformy

...aneb jak zajistit starobní důchody pro všechny generace bez zvyšování daní a povinných odvodů.

Průběžný důchodový systém v ČR je dle řady propočtů dlouhodobě neudržitelný. Jedinou možností, jak zajistit budoucím penzistů důstojné živobytí, je doplňkové investování do speciálních fondů.

Klíčová otázka: Kde bezpečně zhodnocovat peníze?

Zkušenosti ukazují, že zkrachovat mohou i tak na první pohled stabilní společnosti jako energetický gigant Enron.

Jaká odvětví již od svého vzniku nepřetržitě rostou a navždy porostou? Drogy, sex a hazard. Proč? Většina lidí si alespoň na jedné z těchto věcí ujíždí. Jakékoli pokusy o zákaz se vždy minuly účinkem, často dokonce působily kontraproduktivně (prohibice v USA). To je nejpádnějším důkazem jisté budoucí ziskovosti.

Co morální hledisko?

Mnohdy se chybně předpokládá pokřivený morální profil jedinců, kteří si užívají drog, sexu nebo hazardu. Je to omyl. Pár příkladů za všechny:
1) Adolf Hitler byl asexuál, nekuřák, abstinent a vegetarián.
2) Václav Havel byl sukničkář, pijan a silný kuřák až do doby, než utekl ve 2. polovině 90. let několikrát hrobníkovi z lopaty.

Sociálně patologické jevy spojené se sexem, drogami a hazardem jsou nezpochybnitelné. Ovšem zákaz nemožný, proto další meditace na toto téma zbytečné.

Proč hazard? Stát ho má nejlépe podchycený.

Neděste se, nebudu zde navrhovat důchodovou reformu postavenou na sexu či drogách. Minimálně z toho důvodu, že hazard má ČR (až na Internet) velmi dobře podchycen. Nelegální hazard v současné době téměř neexistuje.

Doplnění: Navíc se v odvětví točí pěkné peníze, dle serveru lidovky.cz jen v roce 2009 Češi prosázeli 128 miliard korun (tzn. průměrný občan v produktivním věku probendil každý měsíc téměř dvě tisícovky).

Jak na to?

V některých státech může být hazard provozován jen na vymezeném územím, jinde zase pouze specifickými firmami či skupinami obyvatel.

Můj návrh: Ať u nás provozují hazard výhradně penzijní fondy. Část zisků půjde jejich klientům, své odvody samozřejmě dostane stát i obce, pochopitelně ani vlastníci nezůstanou tratní.

Jediné úskalí: Právní regulace

Je třeba zamezit vyvádění peněz do zahraničí, neuváženým investicím fondů (viz Proč je O2 aréna přítěží pro Sazku) a určit, jak se budou dělit zisky.

Zákonem musí být stanoveny podmínky fungování penzijních fondů tak, aby byla zajištěna dlouhodobá stabilita výnosů. Tady vidím největší negativum mého návrhu: Realizace by znamenala konec malých nezávislých provozovatelů hazardu.

Anketa

Zahoďte ideologické předsudky a falešnou morálku. Upřímně odpovězte:

Štítky:

Diskuse o článku EXKLUZIVNĚ: Rozumná koncepce důchodové reformy

Anonymous Anonymní:

Zajímavé téma k diskusi. Stát by musel být "silnější" než zločin který hazard ovládá. Dále by se musela řešit otázka o dopadu jevů souvisejících v současnosti s hazardem. Prostituce, drogy, neuvědomělí občané, alkohol, hazardová turistika, atd... Osobně bych nechtěl žít v Las Vegas :)
dan

 
Anonymous Anonymní:

Ale jinak naprosto souhlasím. Při splnění určitých podmínek by se minimálně mohly podílet na nákladech.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku