Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

5 důvodů proč nebydlet v paneláku

Nekončící oblíbenost paneláků svědčí o tom, že si lidé zvyknou opravdu na všechno. Nouzová výstavba, kterou minulý režim řešil akutní nedostatek bydlení, je již mnohdy desítky let za svou životností. Přesto se ceny drží na neskutečně vysoké úrovni a řada našich spoluobčanů žít jinde za žádných okolností nechce.

Já beru panelák jako nutné zlo na dobu, než si něco pořídíme. Trh s pronájmy domů totiž v podstatě nefunguje, najmout si byt je daleko snazší. Důvodem je možná to, že k bytům spousta lidí přišla před lety za naprosto směšné peníze, třeba za 3% dnešní prodejní ceny.

Ze své zkušenosti musím napsat: V paneláku celý život nikdy. Proč?

1) Sousedi Vám mohou udělat ze života peklo

Mít šílence v sousedním domku je otravné. Sousedit se šílencem v paneláku je naprosté peklo. Pokud se k Vám obrátí štěstí zády a vedle bydlí nesnesitelná osoba(-y), užijete si spoustu veselých zážitků: Sprosté nadávky, mlácení na zeď a radiátor, hysterické hádky takovýchto výlupků, vrtání do zdi v nejnemožnější termíny (vibruje celá budova), pomlouvání na schůzích vlastníků, haldu bezpředmětných stížností. Kdo nezažil, neuvěří.

2) Nemůžete rozhodovat o investicích a vzhledu domu

Rozhoduje většina. Pokud si koupíte byt a ostatní odhlasují, že zaplatíte stovky tisíc za předraženou rekonstrukci domu, musíte pěkně pokorně cvakat. Hezky růžovoučká či jinak úchylná barva fasády také potěší.

3) Do bytu Vám xkrát za rok polezou cizí lidi

Zatímco v domku dáte měřáky všeho, kam uznáte za vhodné, v paneláku lezou kontroloři přímo do bytu a jednotlivých pokojů. Vím, o čem mluvím. Zítra přijdou odečítat teplo :)

4) V paneláku nelze navázat běžné sousedské vztahy


Aby spolu mohli cizí lidé vycházet, musí si udržet alespoň elementární zbytky své důstojnosti. To jde těžko, blije-li Vám ožralý soused přímo nad hlavou nebo šoustá-li sousedka do 3 ráno, ač má manžela na služební cestě. Všechno nádherně slyšíte, lepší ozvučení než v multikině. U bytového jádra to snad musel být záměr.

5) Údržba domku a okolí není náročná

Jsem z vesnice a městskému mýtu o dřině, kterou musí absolvovat lidé při údržbě domků, naprosto nerozumím. Každý sám sobě drábem. Nikdo nikoho nenutí vysázet na zahrádku 7 druhů růží nebo kutit v dílně.

Bydlení v paneláku je možné pouze s maximální mírou pokory

Nechápu pitomce, kteří utratí 1,5 milionu za panelákový byt a pak se diví, že pár desítek centimetrů od nich žijí své životy, se vším co k tomu patří, cizí lidé. Podmínkou 100% spokojeného bydlení v paneláku je pokora. Smíření s tím, že se vedle Vás může nastěhovat cvok a že rozhodujete pouze jedním hlasem při řešení záležitostí celého domu.

Kam dál?
Zateplení domu a plastová okna: Co před Vámi jinde tají

Štítky: , ,

Diskuse o článku 5 důvodů proč nebydlet v paneláku

Blogger Yaninne81:

V tomto clanku jsem nenasla jediny duvod specifickym primo pro panelaky. Stejne problemy, ktere popisujete, se muzou stat komukoliv v cihlovem byte. Z tohoto clanku je jediny vitez a to je rodinny dum (vylucuje se take radovy). To by ovsem zemekoule musela byt o trosku vetsi, aby se nemuseli hledat cvoci, kteri si koupit byt.

 
Anonymous Ivča:

Já už bych do paneláku nešla ani náhodou. Bydlela jsem 5 let v 6tém patře socialistického paneláku a od té doby se mě rozvinula fobie z výšek a z výtahu. Když už bych šla do nějakého bytu, tak něco v tomto stylu. Ale rozhodně už ne klasickou kralíkárnu.

 
Anonymous Anonymní:

A co třeba domy a byty podobné tomuto? Před rokem jsme do toho šli a docela jsme spokojení. Velký výběr, což je za mě největší plus.

 
Anonymous Anonymní:

Tohle na podobných portálech již nenajdete, sháněli jsme nové bydlení a stěhovali se z paneláku. Náš nový barák nám vrazil dech po tom, co jsme do toho dali takových peněz, ale stálo to za to. :) Doufám, že se Vám taky poštěstí. <3

 
Anonymous Anonymní:

Bohužel, no. V Praze se to už projevuje na mnoha místech. Zeleň ubývá – domy rostou. Do staré zástavby se nacpe nová bez sebemenšího respektu k prostředí. Je mi z toho zle, ale co zmůžeme. Tady jsme nakupovali my.

 
Anonymous Anonymní:

Dobrý den,
mohu potvrdit, u nás se děje to samé, zeleně ubývá a my s tím nemůžeme nic dělat. Hrozně mě to rozčiluje, okolo nás se rozjelo hned několik novostaveb. Vypadají asi takto. Jakože pěkné, ne? Ale mít to vedle domu, hned několik strojů naráz je vopruz. Je pravda, že máme podobné bydlení. :D

 
Blogger Tom Veselý:

Na jednu stranu je pravda, že bydlení v paneláku má určité nevýhody. Na druhou stranu si ale myslím, že pokud člověk ví jak na to, tak i v paneláku se dá zařídit velice pěkné bydlení. Obecně je dobré se o tom ale poradit třeba s nějakým bytovým architektem. Já mám v tomto ohledu skvělé zkušenosti s http://www.pwinterier.cz/

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku