Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Tipy na audioknihy: Jean Giono, Umberto Eco a Ivan Martin Jirous

Milí čtenáři, dovolte mi představit vám další tři audioknihy, které mě v posledních měsících zaujaly. Dnešní článek píšu v duchu Vaillanta, který zralejma obranama nazývá humor, altruismus a sublimaci. Snad tím, že tu něco vytvořím, aspoň trošku umenším své aktuální pocity frustrace z fungování světa...

Jean Giono - Muž, který sázel stromy

Jako první jsem vybrala knížku, která je dle mého názoru dobrým lékem právě na pocity beznaděje a nicotnosti. Jedná se o krátkou záležitost, kterou zvládnete poslechnout během zhruba půlhodinové cesty. Čte Marek Eben, vydalo nakladatelství Tympanum. Ebenův hlas spolu s příjemným hudebním podkresem vyvolává báječnou, přemýšlivou a zvláštně citlivou atmosféru, v níž se přímo jedna báseň ponoříte do příběhu. Slyšíte o ryzím člověku, který toužil naplnit smysluplným způsobem svůj život... a dozvídáte se, že to dokázal. Muž v téhle knize zvládl po sobě zanechat na planetě jen těžko smazatelnou stopu, která navíc byla ku prospěchu všem... Jestli je něco inspirativní a skutečně krásné, je to tento dojemný a ve své podstatě jednoduchý příběh.

Umberto Eco - Jméno růže

Další (v mém životě ještě vyškovskou) audioknihou, kterou bych vám ráda doporučila, je slavné Jméno růže od Umberta Eca. Kdo četl, ví, o jak strhující román se jedná. Nicméně zpracování zdramatizované nahrávky knihy, kterou vydal Radioservis, je opravdovou lahůdkou jak z hlediska použitých melodií a dalších zvuků, tak angažovaných předčítajících. Hlavní postavu mluví Pavel Soukup, uslyšíte také Jiřího Lábuse a jiné slavné české herce (Radovana Lukavského, Václava Vydru, Miroslava Táborského a další). Díky skvělé práci všech účinkujících na vás dýchá ponurá středověká atmosféra, cítíte stoupající napětí, ba přímo svíráte - nikoli jen držíte - palce svým hrdinům bojujícím proti tajemnému vrahovi. Víc vám neprozradím, jen si to sežeňte. :)

Ivan Martin Jirous - Pravdivý příběh Plastic People


Jako poslední dnešní tip jsem vybrala audioknihu od Ivana Martina Jirouse Pravdivý příběh Plastic people. Návrat do historie ne tak dlouho minulé prostřednictvím sugestivního líčení samotného Jirouse a také Oldřicha Kaisera uvedl na trh stejně jako výše zmíněné Jméno růže Radioservis. Dozvíte se v ní mnoho informací o vzniku skupiny, obměnách jejího personálního obsazení, vztazích mezi jednotlivými členy a lidmi kolem nich. Přičichnete také ke způsobům, jakými se vůči této undergroundové skupině vymezovala vládnoucí garnitura a obecně KSČ. Autor vás podrobně provede peripetiemi spjatými s jednotlivými koncerty, kontakty členů skupiny se zahraničními hosty i těmi největšími průšvihy a vězněním, které se mnoha lidí točících se v těchto vodách dotklo. Celkově jde o zajímavou výpověď o pohledu jednoho konkrétního člověka na totalitní režim v tehdejší ČSSR, prokládanou místy drsným chytrým humorem. Nedílnou součástí celého zážitku jsou úryvky z písní skupiny, které lze označit snad jen termínem nezaměnitelné.

Inu, snad se vám nějaká z výše uvedených knížek zalíbí a přinese vám nějaký pěkný zážitek. Udělalo by mi to radost...

Kam dál?
Audioknihy: má láska

Štítky: ,

Diskuse o článku Tipy na audioknihy: Jean Giono, Umberto Eco a Ivan Martin Jirous



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku