Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

JZD Slušovice: Zázrak nebo gigantický podvod?

Slušovice jsou vesnice poblíž Zlína, v 80. letech místo nebývalého hospodářského rozmachu. Ani 20 let po revoluci není úplně jasné, zda šlo o obrovský úspěch vzniklý navzdory režimu díky pracovitosti lidí a chytrému vedení Františka Čuby nebo o projekt všemožně podporovaný z vyšších míst kvůli propagandě (podívejte se na Slušovice a učte se, socialismus funguje).

Slušovice dětskýma očima


Těžko popisovat, jak obrovským byly Slušovice fenoménem. V 80. letech šlo národní hospodářství definitivně do kytek, nikdo nestrádal hladem, ale nabídka zboží a potřeby lidí se tragicky míjely. Byl nedostatek různého sortimentu od televizí, přes rifle, banány, až po toaletní papír a vložky.

Vydělat peníze bylo jen prvním levelem při snaze něco si pořídit. Peníze byly totiž k ničemu, nebylo-li požadované zboží. Dalším levelem bylo shánění. Jinými slovy využívání známostí, korupce či služeb nelegálních směnárníků (veksláků) k tomu, aby se daný podpultový produkt (zboží pro všechny na pultě, pro vyvolené "pod pultem") dostal právě k Vám a ne k někomu jinému.

Měl jsem již zkušenosti s návštěvou Tuzexu (prodejny, kde se dalo nakupovat za západní měny nebo tzv. bony, což byly volně směnitelné koruny), rodiče tam pořídili za tehdejší 1/2 ceny dvoupokojového bytu českou televizi Tesla určenou na vývoz. Přesto pro mě byla návštěva Slušovic zjevením.

Z šedivého prostředí normalizace jsem se mávnutím kouzelného proutku ocitnul "na západě". Úžasné dostihové závodiště, všude uklizeno, restaurace v útrobách dopravního letadla, obchod, kde se daly koupit takové zázraky jako např. Pepsi v plastových lahvích, bramborové lupínky, tropické ovoce a další běžným smrtelníkům zapovězené produkty. Do Slušovic jezdily na výlety celé kolektivy z továren, zahraniční prominenti (kvůli návštěvě prezidenta SSSR Gorbačova byla prý vybudována dálnice Zlín-Slušovice), o Slušovicích se dokonce skládaly písně.

Pár faktů

Ač by tomu název napovídal, zemědělství se družstvo věnovalo na sklonku osmdesátých let jen minimálně. Hlavní síly byly směřovány do přidružené výroby: stavebnictví, zpracování plastů, biotechnologie a výroba počítačů.

V době své největší slávy mělo JZD (Jednotné zemědělské družstvo) Slušovice obrat 7 miliard Kčs, a z toho zisk více než 700 milionů Kčs, zaměstnávalo více než 6 000 občanů Slušovic i z 21 okolních obcí (tj. zisk více než 100 000,- Kčs v tehdejších cenách na 1 pracovníka!). Občané měli k dispozici koupaliště, hřiště, školy, dvojtřídní MŠ, zdravotnické středisko, nákupní středisko. V každé okolní obci podnikovou prodejnu, kde členové družstva mohli nakupovat na kartu, peníze měli u místní Banky Slušovice. Byla vybudována i kanalizace, nové chodníky a cesty.

Kontroverzní manažer František Čuba


František Čuba vedl JZD Slušovice v období 1963-1990. Je osobností, jejíž roli lze v současné době nepříliš snadno hodnotit. Přes např. zajímavý pořad o Slušovicích z dílny dokumentaristů ČT je evidentní, že nás dělí ještě spousta let od doby, kdy budou moci historikové vynést plus minus objektivní soud.

Musel být skvělým manažerem, to je nesporné. Byl mužem činu, uměl lidi strhnout a motivovat. Kdo víc udělal, ten více vydělal, což nebylo běžné tehdy ani nyní. Zaměstnával lidi s ideologickým škraloupem, které nikde nechtěli. Zatímco jinde vládla pohůdka, lidé přicházeli z práce odpočatí a mohli se věnovat soukromým aktivitám (fušky, chaty, chalupy...), ve Slušovicích se tvrdě makalo.

Na druhé straně bez kontaktů na tehdejší papaláše to nešlo. Čuba byl kamarádem s předsedou vlády Lubomírem Štrougalem, nad družstvem držel ochrannou ruku generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš. V roce 1987 uzavřel údajně František Čuba za Slušovice smlouvu s 1. správou StB - rozvědkou, díky níž získalo družstvo ekonomické výhody, např. bezcelní dovoz určitého zboží, dovoz embargovaného zboží a informace zejména z oblasti biotechnologií.

Okolo Slušovic se vyskytovala celá řada fám, například:
- skvělé hospodářské výsledky byly dosahovány kvůli machinacím v účetnictví,
- nikdy se tam nevyráběly počítače (prý se dovážely již hotové z Thajska, přičemž na bednách bylo uvedeno "made in Slušovice"),
- JZD mohlo takto fungovat jen díky obrovské pavučině korupce, která sahala od celníků až po stranické špičky.

Jisté je, že horliví revolucionáři po roce 1989 Čubu smetli a JZD Slušovice se rozpadlo. Můžeme jen spekulovat, jak by se družstvu dařilo v podmínkách volného trhu.

Socialistická vesnice: Zábavně mrazivý skanzen

Tak nevím, jestli jsem někomu, kdo třeba nedávno oslavil dvacáté narozeniny, alespoň trošku osvětlil fenomén Slušovic. Těžko si dnes představit kontrast "vybydlené" Jednoty a slušovického obchodu téměř srovnatelného s dnešními markety.

Možná přichází čas zamyslet se nad projektem skanzenu typické socialistické vesnice, kam by žáci a studenti jezdili na exkurze. Dobře zrealizovaný komplexní projekt se všemi aspekty života by byl velmi potřebný. Určitě by zapůsobil na mladou dušičku víc než plané tlachání o nebezpečí extrémismu či mediální glorifikace disentu. Pokud to nenapadlo nikoho přede mnou, vyžaduji samozřejmě (jako správný pravdoláskař) od případného realizátora drobný bakšiš za tento koncept. Stačí mi tři hrubé platy ministra pro lidská práva. Ono žádné dobro není zadarmo :)

Podívejte se do diskuse pod článkem, obsahuje příspěvky pamětníků, kteří v JZD Slušovice pracovali.

Píseň o Slušovicích


Použité zdroje: ihned.cz, wikipedia.org, pluska.sk, blisty.cz, cibulka.net.

Štítky: ,

Diskuse o článku JZD Slušovice: Zázrak nebo gigantický podvod?

Anonymous Anonymní:

Jako první bych chtěl přidat svůj názor. O zázrak nešlo v žádném případě. Gigantický podvod to asi také nebyl. Byl to prostě produkt tehdejší doby. O tom, že se prodejny ve Slušovicích nějak blížily nabídkou zboží dnešním marketům, ale nemůže být vůbec řeč. To může tvrdit někdo, kdo tam tehdy buď nebyl, nebo má krátkou paměť. Prodejny pouze byly lépe zásobeny, než jinde v republice, ale market v každé prťavé vesničce v Německu nebo Rakousku je zcela hravě strčil nabídkou do kapsy.

Se slušovickými výrobky jsem se tehdy setkal právě v podobě počítačů. Bylo to v roce 1985. Co si pomyslíte o situaci, kdy v republice jen jedna firma dostane licenci k výrobě počítačů a dovozu komponent? Co si myslíte o skutečnosti, kdy státní podniky dostanou ve velkém ze státních peněz proplaceny tyto šunty? Konkrétní případ. Dělal jsem ve firmě, která dostala od svého generálního ředitelství milión korun na nákup 4 počítačů. Jeden stál tedy 250.000 Kčs. Monitor byl černobílý vykuchaný přenosný televizor Merkur, počítače neměly harddisk, operační systém byl na obrovské disketě. Za ty peníze by tu hrůzu koupil jen totální pablb. Podobně "nevýkonný" počítač se dal pořídit v NSR za cca 40.000 Kčs. Jelikož ale peníze na nákup počítačů by propadly a už by je nikdo neviděl, tak byly přivezeny k nám na firmu a uloženy na půdu. Jeden kufr jsem si vzal do kanclu a začal jsem ve volných chvílích testovat. Neexistovaly tehdy žádné programy, až pak jsem zjistil, že asi na 20 obřích disketách je software (který by dnes napsal žák 7. třídy asi za týden) ale absolutně nepoužitelný pro stavební firmu. Týkal se ustájení a sledování dojivosti... Když jsem se na fakturu podíval, tak ten SW tam figuroval za 70.000 Kč, ale byl pro jistotu fakturován 4x - pro každý krám zvlášť. Postupně se na Generálním ředitelství vytvořila jakási skupina programátorů, takže asi za rok ten skvost uměl asi tolik, co programovatelná kalkulačka TI. Slušovice tímto způsobem vydělaly miliony, které po povinném odvodu těm, kteří jim toto privilegium poskytli, mohly investovat do té své potěmkinovy vesnice. Kdyby neexistovalo socialistické plánování, které Slušovicím povolilo mnohem více, než jiným, tak by to byla i s Čubou tuctová vesnice. Jakmile se po roce 89 narovnaly podmínky pro podnikání, otevřely hranice a zahraniční obchod začal fungovat běžným způsobem, tak veškeré "úspěchy" slušovických borců šly velice rychle do kytek.

Nešlo tedy o podvod, ale o bordel, kdy jeden ze subjektů byl zvýhodňován, byl preferován a následně byl za to veleben. Troufám si tvrdit, že kdyby podobné podmínky a výjimky dostaly některé jiné firmy, tak by dosáhly ještě větších "úspěchů".

Všechno je už ale dávno a je mi to celkem fuk. Mladí by ale neměli být oblbováni, protože čert (komunista) nikdy nespí...

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymni: Díky za komentář, budu moc rád, když se přidají další pamětníci.
Jak píši v článku, mám pouze své vzpomínky malého dítěte, tehdy pro mě byla návštěva Slušovic opravdovou Amerikou :)

 
Anonymous Anonymní:

Jen co si pamatuji, kdyz jsem tam byl na zajezdu. Co se tyce tech potravin, skutecne tam slo koupit veci, ktere jsem jinde nevidel (vybavuji se mi nejake ochucene orisky, ktere se dali koupit jen ve Slusovicich, coz tvrdili mistni znalci :]). Vubec, pusobilo to tam jak na Zapade, to je pravda.

 
Blogger mM:

Slušovice, jó Slušovice napsal v červnu 2008 Čestmír Hofhanzl

 
Blogger Holden Caulfield:

mM: Zajímavý článek, otázkou je, nakolik pravdivý. Někteří pamětníci vzpomínají s láskou a Slušovice chválí, jiní zase mluví o nekalých praktikách a nadávají.

 
Anonymous Anonymní:

jak je vidět tak se pohybujeme jen v rovině domnělých údajů, ve skutečnosti je potřeba prozkoumat rodinné svazky pana Čuby a tehdejších mocipánů , p.Čubová rozená za svobodna ?? kdo to ví ?? a p. Klausová rozená za svobodna ?? vážení vzpamatujte se vždy šlo v první řadě jen a jen o peníze i soudruhům JAK JINAK

 
Anonymous Anonymní:

Doporučuji k tomuto tématu přečíst oba níže uvedené články s rozhovorem. Je mi 31 a v době pádu komunismu jsem chodil do 6 třídy. Socialismus jsem nesnášel a nebyl jsem ani pionýr ani jiskra. Ale takové jednostranné odsouzení Slušovic jaké se tady popisuje se mi nelíbí. Maslím si že dodnes je tento úspěch trnem v oku mnoha lidí. A kdyby se takový úspěch v této době podařil komukoliv bylo by to stejné. Jsem projektant elektro, ale když vidím jak šlo zemědělství ke dnu bezdůvodně jak teď všecko dovážíme, tak se mi to nelíbí.
http://www.agroserver.sk/news/slusovice-symbol-uspechu-alebo-zla-frantisek-cuba.html

http://www.agroserver.sk/news/kam-sa-podeli-slusovicke-miliardy.html

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:
Díky za zajímavé tipy.

Já se v článku i svých komentářích stavím ke Slušovicím poměrně neutrálně, názory čtenářů jsou takové, jaké jsou.

 
Anonymous Anonymní:

Anonym k názoru Anonyma. Argumentace na úrovni církevních dogmat. Slušovice produkt tehdejší (zlé, totalitní) doby, tudíž žádný ekonomický zázrak, ale povod. Proč ne? Avšak například korporace, produkt současné (dobré, demokratické)doby, také mnohdy podvádějí, se stejným záměrem. Ve spojení s emisními bankami vyprodukovaly něco, čemu se (nesprávně) říká finanční krize. Proč ne? Vždyť na každém šprochu je pravdy trochu. Tedy i na blábolech jakéhosi Petra Bakaláře. A proč nevyužít metod vypracovaných panem Freudem a jeho následovníky? Vždyť to jsou naši soukmenovci stejně, jako Marx, Engels a mnozí Idnes. My se přece máme vždycky lépe, než ti zemědělci ze Slušovic.

 
Anonymous lední brtník:

celý článek i komentář za jakých podmínek slušovice montovaly pc a účtovaly je: slušně popsané.
jen výhrada k větě: "Jisté je, že horliví revolucionáři po roce 1989 Čubu smetli a JZD Slušovice se rozpadlo." to je nesmysl, slušovičtí družstevní funkcionáři si své jzd rozkradli sami, byli prvními divokými privatizátory v republice.
(tunelování nevymyslel až miroslav macek, extrémně nevýhodné smlouvy na kterých vydělávali manažeři a jejich známí, řetězce nastrčených firem parazitujících na ceně, rozkrádání a únosy kamiónů, smyšlená penále, první krachy sro. na které byly převáděny jen dluhy)
ostatně není náhodou, že více bank zakládaných po r.90 rovnou s cílem je vytunelovat, vzniklo právě ve zlíně.

 
Anonymous Anonymní:

To anonym o SW - nepiše takové lži. Kdyby to byla pravda , tak by se taková věc neutajila. Lidi záviděli tehdy jako dnes. Tehdy spíš víc.
´Já jsem dělal chvíli ve Slušovicích a můžu srovnávat jak to tam chodilo oproti jiným jzd. Celý zázrak spočíval v tom že se tam makalo. Práce se kontrolovala,když byla špatně , dotyčný férově nedostal peníze!! To jsem jinde nezažil. Nezapomentě, že Čuba ani nebyl ve straně a vykuků co ho chtěli sestřelit bylo opravdu dost.

A ty keci o SW co by napsal sedmák... Tehda ve školách pc nebyli. O výuce propgramování ani nemluvě. jak víte co by tehdy napsal sedmák?

 
Anonymous Anonymní:

Pánové, podívejte se na situaci v tehdejším čase. Zažil jsem slušovické počítače TNS v síťovém spojení 16 ks 8 bitových s procesorem Z80 a centrálním 16 bitovým strojem. Je pravda, že monitory byly jak je výše uvedeno vykuchané tele vizory merkur, prostě neměly přijímací obvod, a byly velmi náchylné na sttickou elektřinu. Systém se zaváděl z diskety, tuším 8 palců, programovací jazyk basic a paccal. uměl 16 barev(vlastně 15 odstínů černé). Celý systém stál v roce 89 1600000 Kčs. V porovnání s počítačem ZX Spekrum, který byl k dostání v elektru za 4600 Kčs uměli mnohem méně, alespoň v oblasti grafiky a zvuku, ale přesto jsme je měli rádi. A na otázku zda se vyráběli jinde? Komponenty se vyráběli v oblastech kde to umožňuje podloží v půdě. Tesla například mikroprocesorové obvody některé vůbec nedokázala vyrobit a nebo s chybami. Ve slušovicích tyto komponenty sestavovali do celků asi stejným způsobem jako dnes, ale poplatné době. Ale proč vůbec reaguji na předcházející články?

 
Anonymous Anonymní:

Doc. Čuba nebyl podvodník ani kouzelník, dokonce ani neměl stranickou knížku. Ale byl a je vizionář a dokonale odhadl vývoj technologií a doby akorát o 25 let dříve. Dokázal zásobovat celý region rajčaty, které vypěstovali technologií počítačem řízených technologií výživy rostlin v 80. letech, tyto technologie se dnes teprve začínají standartně zavádět, v oblasti biotechnologií se slušovická praxe začíná teprve dnes začíná realizovat, za zmínku stojí plastové obaly a jejich třídění, které začali realizovat v 90. letech, úroveň chovu krav a dojivost, která ještě dnes není v řadě zemědělských poniků k dispozici a welfare zvířat již tenkrát dosahovalo dnešních standartů. Nedocenitelná je i Čubova vize vozit lidi vlastní cestovkou do vyspělejších oblastí a ukazovat jim to lepší a vest je doma k těmto cílům. nedocenitelné proto, že i dnes stále slyšíme kolem sebe a z médií, že jinde je to ještě horší, tak na tom nejsme ještě tak špatně. Slušovičtí měli již tenkrát platební kartu a tak dále. Doc. Čuba však dokázal již tenkrát v socializmu ,dnes praktikované podnikatelské zviklosti jako půjčit si od svých zákazníků (to tenkrát nebylo přijatelné). JZD Slušovice výrazně předběhly dobu a vlastnily mimořádné know-how, čož chtěli všichni urvat pro sebe a příležitos se nskytla po převratu, když Doc. Čubu vyslichali a zadržovali a nemohl podnik dostatečně kontrolovat, své sehrála i politika (V. Havel - slušovické nitky apod.). Doc. Čuba i v současnosti prezentuje své vize a názory na různých konferencecích a domnívám se, že řada jeho úvach předbíhá dobu o cca. 5. let. To co prezentoval např. v roce 2006 na konferenci Prosperující olejniny - vznik výrobních jednotek pro enrgetické zdroje, již v současnosti jsou budovány a některé jsem již v provozu viděl a prosperují. (jedná se např. o výrobu MEŘO vlastněná několika zemědělskými podniky).
Ale více jsem viděl stavy před, kterými varoval a poskytl návody jak se jim vyvarovat, jenže ho nikdo nebral vážně. A přišel na to mnohem dříve než Andrej Babiš. Asi nabýt politické a mediální diskreditace a zdravotních problémů tak by jsme o tomhle chlapovi ještě hodně slyšeli. Problé je, že když jeden rychle táhne celou káru tak se také hodně unavý.
Taktže žádnej lump, ale realista, vizionář a možná i génius.

 
Anonymous Anonymní:

Já jsem v tomto JZD pracovala 10 let. Pan Čuba dodnes každé ráno objíždí ve svém bouráku místa, které vybudoval. Asi z nostalgie.Den co den ve stejný čas.
Já můžu jen říct, že jsme makali jak šroubci. V obchodech sice bylo k dostání opravdu hodně, ale bylo těžké se vůbec přes davy lidí, kteří přijížděli autobusy z celé republiky, do toho obchodu vůbec dostat.
Já jsem pracovala v zahradnictví a manžel v dostihové stáji.
Myslím, že v té době prostě uměl předseda v tom chodit. Určitě i hodně riskoval.Napřed jsme byli pro mnoho lidí oškliví kapitalisti a po revoluci zase komunisti. Pracovat u nás chtěl, ve své době , ale každý. Slušovice podle mne, byly prostě státem ve státě a já byla svým způsobem pyšná, že jsem tam patřila. Taky se Čuba nebál dát práci lidem vyhozených ze strany a dát jim i vysokou funkci.Co se týká počítačů, tak v té době se z toho snažil pro družstvo vyrazit co nejvíc a popis jejich prodeje v předešlém komentáři víceméně odpovídá. Nakonec musím říci, že pro mne to nebylo vůbec špatné období a po revoluci se to tu opravdu bleskově rozkradlo a místní OF zbytečně zničilo i velmi dobře fungující provozy a mnoho lidí přišlo o práci a dodnes je tu hodně opuštěných zchátralých hal apod.

 
Anonymous Anonymní:

Nekdy kolem roku 1984 jsme vyrabeli pocitace v ZPA Cakovice, takze, ze by mel licenci jenom Cuba?

 
Anonymous Anonymní:

Dnešní český člověk dokáže jen kritizovat to co bylo za tehdejšího socialismu v ČSSR dobré. Mentalita českého závistivého človíčka stále platí, neboť skutečnost, že Slušovice zlikvidoval syn pana Havla staršího, který kolaboroval s fašisty je známa, ale bohužel se o tom nemluví. Synáček (rozuměj Václav Havel - agent ze západu), hospodský povaleč a kamarád lenocha Devatého, který nechtěl přijmout pracovní podmínky a normy tehdejšího JZD Slušovice, po buržoazní revoluci v r. 1989,( kdy tupá dělnická lůza cinkala klíčema)posílal na JZD do Slušovic jednu kontrolu za druhou. Osobní zkušenost mám, když jsem pracoval pod min. financí jak se úředníci tohoto MF chlubili tím, že pracují na přípdu :SLUŠOVICE". Dnes,když jsme ve sračkách vypisujete nostalgické články blbí čecháčci.

 
Anonymous Anonymní:

Díky všem v sebezdokonalení v případu Slušovice, do teď jsem byl nepopsaný list. Nejvíc to vystihla paní, která tam podle svého příspěvku pracovala a mimojené řekla: "Tehdy jsme byli pro ostatní kapitalisti a teď jsme komunisti" To si myslím plně vystihuje (bohužel)skutečnost a vlastně i naši de-mentalitu :) Myšleno národní

 
Anonymous Anonymní:

Dnes také nevím jaké byly tehdy skutečnosti o fungování JZD , ale v 1980 roku jsem jako student byl na brigádě v přidružené výrobě ve Veselé na tři týdny z těch třítýdnů jsem dva byl na žních jen pro ty co dnes chodí do zaměstnání a nadávají na všechno a se vším jsou nespokojeni , ráno v 5hodin na poli a večer v 21 hodin se odjíždělo z pole a přestávka byla pouze na oběd a potřeby /v lesíku apd./ a soboty a něděle po třech týdnech jako usmrkanec 16 let jsem domů donesl výplatu větší než otec s matkou dohromady za práci byly peníze a za celou dobu jsem nikde neviděl jediného člověka postávat někde a nebo polehávat odpočívat atd. fatem je že nevím jak to fungovalo v pozadí ale v 86 roku už jako zaměstnanec firmy nejmenované jsme pro družstvo pracovali a bzlo třeba dokončit práci v termínu a ne ve dvě pada jak to jinde bylo zvykem , a stavbyvedoucí tehdy , z vlatní kapsy dal nám všem 500kč pokud práci v termínu dokončíme , bylo nás 5 , výplaty kolem 1800kč , asik dobře placený mistr , dnes vím že za splněný úkol mohl dostat až 40000 prémií, na přemostění kolejí v lípě se byli dívat i pepini z Prahy z otevřenými nechápavými pohledy , to tak jen pár potřehů

 
Anonymous Anonymní:

Firma JZD Slušovice, fenomén, o kterém lze získat protichůdná fakta a přesto skoro vše bude pravda. Na naše totalitní poměry, kde se každý rok tužkou vykreslil úspěch 105% plnění plánu, oslňovala docela svižnou hospodářskou činností s činností diverzifikovanou do více oborů, na straně druhé nevybíravé chování monopolisty, např. s mikropočítači ("Zdají se vám drahé? Zkuste to jinde! V tuzemsku jiné nejsou a za valuty se nakupovat venku nesmí. Vrátíte se zase ještě rádi k nám."). U nás byla éra minipočítačových skříní 2m vysokých, ty lepší pololegální ze ZPA uměly jakžtakž spolehlivě pracovat v síti terminálů a kupodivu i s originálním SW z USA, měly i jazyk C, a ještě větší počítače sálové). Na jedné straně firma, kde si šlo za odpovídající úsilí vydělat třikrát víc než jinde, takže výstavní síň režimu, zároveň i případ, který byl režimem spíš trpěn a mnohými stále navrhován k politickému "řešení", jenže někteří významní členové ÚV KSČ nad ním drželi ochrannou ruku ("Slepice, co snáší zlatá vejce").
Asi nejblíže bych tuto firmu hodnotil jako jeden z klasických pomníků té doby: Jediná razantněji fungující firma v mnoha oborech najednou a dost. Všiml si toho tehdy všeobecně můj tehdejší šéf: Jediný pružný výrobní systém PVS a dost (na Západě byly v každé větší továrně). Jediné robotické pracoviště ve VUKOV Prešov a dost. Jeden povolený typ minipočítače SMEP a dost (ty ze ZPA byly používány, např. v TOS, natruc, na Západě už byly i PC386). Atd. Být jich víc, a ještě k tomu si konkurovat, režim by to neměl pod kontrolou. Pyšnil se před světem, že má jednu masnu, jednu mlékárnu, jednu pekárnu na hlavní ulici, na sídlišti, nic zbytečně navíc.
Aspoň že ve Slušovicích bylo po převratu co narychlo privatizovat a jet dál už napůl připraveni na volnější trh.

 
Anonymous Anonymní:

myslim ze ten co psal posledni komentar toho nevi moc o minule dobe a jen tak placa do prazdna protoze jinak by nemohl rikat takovy nesmysl ze na zapade vse bylo byli jsme na zajezdu v nsr a zdaleka tomu tak nebylo to jak se u nas rikalo ze tam maji to tam to tak to nebyla vubec pravda oni pouze dokazaly dobre zpenezit pocatecni ceske napady a ze jich nebylo malo a dal uz nic kdyz se zacnete divat na dnesni svet ,neni to nic jineho nez konzumni spolecnost ktera u nas drive nebyvala.Pracoval jsem jako projektant v n.p.vlarske strojirny slavicin ktera vyrabela letecke pumy a musim ric ze kdyby nebylo te havlovy skupinky tak bychom se v dnesni dobe mely mnohem lepe

 
Blogger Unknown:

Pozdravujem vedenie Slušovického JZD. Bol som osobne u Vás - hodne dávno a bol som fascinovaný. Momentálne mám ku Vám iné oslovenie. Pracujem pre reklamnú agentúru a naše vydávané časopisy sú na www.kj.sk,-preklikať! Mám v ponuke vynikajúce ceny garantujeme od vydania rok mediálne pôsobenie. Postrehol som máte podpísaný kontrakt s Čínou na dodávky vína na neskutočné množstvá. Snáď aj u nás cez reklamu by ste uspeli - skúste neobanujete!
S pozdravom Bahurinský cbahurinsky@gmail.sk,
P.S. Mali ste v Háji 2 km známe kúpele Turčianske Teplice v našej obci kúpenú chalupu na rekreačné účely.

 
Blogger Holden Caulfield:

Cyril:

Ačkoli spamujete, zaslouží si být Váš příspěvek díky své roztomilé zmatenosti nesmazán.

Zůstává jako svědectví o dobré náladě, která na podzim 2010 panuje u našich slovenských sousedů :)

 
Anonymous Anonymní:

V Slusoviciach som bol v 1987 a pamatam si to velmi dobre a mozem len povedat ze mnozstvo a rozmanitost tovaru ktore tam "hypermarkety" vtedy ponukali nie su u nas v ponuke ani teraz v roku 2011...

 
Anonymous Anonymní:

Můj názor asi přichází už poněkud pozdě, ale třeba bude ještě někoho zajímat.
Je smutné, že jak v článku o JZD Agrokombinát Slušovice, tak v následující diskusi je velká spousta nesmyslů, zásadní neznalosti, nepochopení a/nebo naprosto nekritického pohledu.

Je namátkou :

Počítače TNS byly vybaveny docela dobrým softwarem, počátční éra ne moc dobře použitelných a špatně softwarově vybavých počítačů s 8" dsketami velmi rychle odezněla a další vyráběné (TNS stůl,...) nebo později z dílů kompletované počítače (286,386) už byly kvalitní, včetně dostatečně široké nabídky software (cena software byla vysoká, protože jen tak bylo možno dosáhnout tržní ceny - hardware musel být prodáván za cenu regulovanou, a ta by nezaplatila náklady na nákup nezbytných komponent za devizy... družstvo si samozřejmě muselo ty devizy vydělat prodejem jiných produktů).

Pan Devátý nebyl lenoch a lepmpl, ale signatář Charty 77, kterému Slušovice umožnily pracovat ve vývoji (!) počítačů, zatímco jinde by měl zřejmě problém dostat místo topiče. Odejít z družstva v roce 1988 musel, protože se stal mluvčím Charty 77 a zaměstnávat takového člověka už nemohlo projít ani Slušovicím - přesto se ho pan Čuba pokujsil "zachránit" .. ovšem Devátý nabízený kompromis odmítl.

Slušovice byly založeny nejen na tvrdé a efektivní práci (odměňování jen za výsledky, nikoliv za "práci" nebo dokonce za politickou příslušnost).
Pokud by po roce 1989 nebyl uspořádán totální "Hon na Slušovice", jsem přesvědčen, že by přežily a vyvinuly se v silný mezinárodní holding. Důkazem toho může být např. fakt, že některé části Slušovic přežily a nyní jsou z nich docela silné podniky.

To jen tak stručně a na okraj ... That'd all, folks

 
Anonymous Žabák Kvak:

Článek je myslím dobře a celkem objektivně napsaný, možná má smysl okomentovat některé nepřesnosti (komentováním diskuzních příspěvků se vyhnu). Budu komentovat jen to, kde dobře znám skutečn osti (nikoliv tedy psát pouhé domněnky) .. a vezmu to pěkně popořadě, jak se to vyskytuje v článku :

- Slušovice nejsou vesnice, statut města získaly v roce 1996
- úspěch Slušovic byl založen především na tom, že špičkový podnikatel pan Čuba dokázal plně využít možností, keré byly tehdy otevřeny VŠEM zemědělským družstvům ... i když to obvykle znamenalo překonat kolosální byrokracii ... takže pan Čuba postupně budoval podnik řízený podle principů moderní tržní ekonomiky, což v té době byla docela odvaha
- "dálnice" nebyla budována kvůli možné návštěvě Gorbačova, ale prostě proto, že zejména při různých akcích (dostihové dny, ...) už běžná dvouproudá silnice prostě nestačila zvládnout dopravní nápor
- Čuba měl samozřejmě kontakty, ale také i nepřátele ... lze však jednoznačně říct, že na úspěchem Slušovic byla především dobrá práce a perfektní vize
- z asijských zemí se samozřejmě vozily komponenty potřebné k sestavování ppočítačů, které probíhalo včetně zahořování ve Slušovicích ... tedy Slušovice dělaly jen to, co po revoluci dělalo více dalších firem, např. Autocont Ostrava.

A pokud jde o "objektivní soud" nad Slušovicemi ? ... viděl jsem trošku drsný kreslený vtip : hrob, a na náhrobku cedule s textem "Rehabilitován poprvé ... rehabilitován podruhé .. rehabilitován potřetí" ... tohle je ta smutná realita "objektivních soudů" ...

 
Anonymous Anonymní:

Pokiaľ ide o počítače na Slovensku boli v 80 rokoch vyrábané pre výučbové potreby PMD85 (Pieštany) a Didaktik Alfa a Gama (Skalica). Teda až si dobre pamätám. Čižze asi Ťažko mali Slušovice monopol. Od roku 1983 som bol na Slovensku členom OKVTČM (Okresný klub vedecko technickej činnosti mládeže). Mali sme k dispozícii niekoľko klubov, vynikajúco vybavených po technickej stránke. Videoklub mal k dispozícii S-VHS strižnu s titulkovačom a 2x videokamera Panasonic. Mali sme tam satelit a niekoľko videí AVEX. Bola k dispozícii kopírka značky XEROX a cyklostyl. Mali sme tam PC club v ktorom boli počítače IBM PC a dajaké kompatibilné (XT 8086, AT 80286), mali sme aj farebné monitory. Potom tam pôsobil Atari klub, Klub Sinclear ZX spektrum s plne vybavenými počítačmi. Floppy mechanika, kazeťák a tlačiareň. Bola tam aj ďalšia učebňa vybavená s počítačmi PMD 85-1,2 a 3. Pôsobil tam vybavený rádioamatérsky klub, klub mladých elektronikov. Mali sme vlastný discoklub. Poriadali sa dni otvorených dverí a do klubu sa mohol zapísať hocikto. Uvedomte sa o akých rokoch sa bavíme. Moja stará mama chodila v pohode do kostola a pri tom jej manžel bol vysokopostavený funkcionár-straník, športovec a riaditeľ podniku. Jeho otec pri tom emigroval do USA. NEbol žiaden ŠTBák alebo podobne. Vlastnil preukaz, ktorý ho oprávňoval k voľnému pohybu aj mimo územia ČSSR. Bol na niekoľkých stážach vo Francúzku, Nemecku, Rakúsku... Ako riaditeľ zavádzal podobné metódy riadenia ako p. Čuba. Jediná vec je, že ho furt za to drbali. Ale dalo sa prežiť a vzhľadom k tomu, Že v jeho podniku sa makalo ale aj zarábalo bol neskutočne obĺúbený, medzi pracovníkmi. V našom meste pôsobilo niekoľko priemyselných a potrevinárskych podnikov európskeho významu. Po privatizácii tu nezostalo skoro nič. Všetko sa rozkradlo. Ja nehovorím, že socializmus bol super zriadenie, ale si myslím, že veľa vecí sa preháňa a veľa vecí, ktoré boli sprvne sa zaznávajú. Výhodou socialuzmu bolo to, že mládež mala čo robiť, drogy boli minimálne rozšírené a násilná trestná činnosť menej rozvinutá. Nesporonou výhodou terajšieho zriadenia je dostatok a pestrosť tovaru, relatívna demokracia a reálny pokles cien (v prepočte cez inflačný koeficient). Pokiaľ sa však nezobudíme a neprestaneme kradnúť, žiť na dlh a závidieť úspešným (čo bol aj najväčší problém socializmu), veľmi rýchlo a zle skončíme. Ľudí ako bol p. Čuba by sme si mali Vážiť a zamyslieť sa nad tým čo pre nás spravili iný. Treba makať a nie kydať. To je celý zázrak.

 
Anonymous Stanislav Panacek:

Dobry den, nechci kritizovat ani pochlebovat .
Muj otec jezdil v te dobe jako strojvudce nakladnich vlaku a vypravel me jak vecer navazeli vagony obili z jizniho slovenska do Vizovic, Zelechovic a rano je oznacene Jzd Slusovice odvazeli pryc. Na druhy den uz bylo v televizi ze Jzd Slusovice jako prvni v republice sklidili obili a meli obrovsky vynos atd . Kdo umi ten umi o-) . Nebo se vozili pouzite nadrazni prazce zase oznacili Jzd Slusovice a druhy den jeli do Rumunska. Urcite se jeste najdou lide kteri v te dobe pracovali u CSD kteri tuto skutecnost potvrdi.

 
Anonymous Anonymní:

JEN KRÁTCE, JE ZAJÍMAVÉ, ŽE VŠECHNY PŘÍSPĚVKY JSOU ANONYMNÍ, TAKŽE TO MŮŽE PSÁT JEDEN ČLOVĚK. DOMNÍVÁM SE, ŽE TADY ŽÁDNÝ SLUŠOVIČÁK ANI NEPSAL, JE TO ZASE NĚJAKÝ CHABÝ POKUS VYMÝVAT MOZKY MLADÝM, JAK TO OHLEDNĚ DĚLAJÍ NAHOŘE.

LIDÉ MĚLI PRÁCI A SOC. JISTPTY, CO MÁME DNES ? pŮL MILIONU NEZAMĚSTNANÝCH, NAHOŘE 281 ZLODĚJŮ CO KRADOU A JEŠTĚ SE TÍ MCHLUBÝ V TV A NÁM OBYČEJNÝM LIDEM SE SMĚJÍ DO OBLIČEJE. JE MI S TOHO NA ZVRACENÍ. VŠE SE DOVÁŽÍ, UŽ NEJSEM SAMOSTATNÍ V NIČEM.

KLADU SI OTÁZKU JE TOTO TO, PROČ PÁR STATISÍCŮ HOVÁDEK, CINKALO KLÍČI V DOMĚNÍ ŽE SE BUDEME MÍT LÉPE ? OMYL V KAPIOTALISMU ŽÁDNÉ LÉPE NENÍ. JSOU JEN DVĚ VĚCI DRAVOST A TVRDÉ LOKTY. JE TO PROSTÉ, ABY SE PÁR DESÍTEK TISÍC LIDÍ MĚLO DOBŘE, MILIONY NA NĚ MUSÍ DĚLAT.

OSOBNĚ SI MYLSÍM A NIKOMU TO NEVNUCUJI, ŽE MINULÝ SYSTÉM BYL V URČITÝCH VĚCECH LEPŠÍ, JISTĚ VŠE MÁ SVÉ MOUCHY, JENŽE TĚCH MUCH JE VÍC NEŽ-LI MUCHOLAPEK A ZAČÍNÁ TO BÝT NESNESITELNÉ.

MLADÍ NEMAJÍ KDE BYDLET A HYPOTÉKA JE NŮŽ DO ZAD, ZA PRVÉ NA TO NEDOSÁHNOU, JE TO DRAHÉ A PAK KDO VÍ CO BUDE ZA 20 LET ? BUDE MÍT PRÁCI ? JIDLO JE DRAHÉ, ZA VŠE SE PLATÍ, MOŽNÁ ŽE BRZY PŘIBYDE I PLACENÍ ZA VZDUCH. DLUH KTERÝ REPUBLIKÁ MÁ DÍKY TĚM CO TAM SE VÍC NEŽ 20 LET POVALUJÍ A ZADLUŽUJÍ STÁLE NAŠI ZEM, NIKDY NESPLATÍME. RAČTE SI VŠIMNOUT, ŽE DLUH ROSTE NEUSTÁLE A ANI NESTAGNUJE, COŽ ZNAMENÁ, ŽE DŘÍVE ČI POZDĚJI PŘIJDE BANKROT, BUDE DEVALVACE A ZAČNE TO OD ZAČÁTKU, PŘIJDOU NOVÍ BOJOVNÍCI (ZLODĚJI) A MY ZAS JAK BERÁNKOVÉ PŮJDEME ZA PLANÝMI SLIBY, DOUFÁM, ŽE SE TOHO UŽ NEDOŽIJU.

PROČPAK TO MLADÝM NEUKÁŽETE VŠECHNO A JAK TO DOOPRAVDY BYLO, JEN VYZOBÁVÁTE ZRNKA A HRUBĚ ZKRESLUJETE INFORMACE A VYMÝVÁTE JIM MOZKY.

NEDÁVNO JSEM SLEDOVAL NĚJAKÝ POŘAD, KDE HOVOŘIL UČITEL A POCHLUBIL SE TÍM, ŽE ŽÁCI MU ŘEKLI, ŽE PO RŮZNÝCH DEBATÁCH A ZASVĚCENÍ DO MINULÉHO REŽIMU, PRÝ SCOIALISMUS NEBYL TAK ŠPATNÝ, JAK O NĚM VŠICHNI HOVOŘÍ A ŽE BY CHTĚLI V NĚM ŽÍT. COŽ BYLA POCHOPITELNĚ RÁNA PRO PANA UČITELE. A TOHO SE VY DNEŠNÍ RÁDOBY KAPITALISTÉ BOJÍTE, ABY VAŠE MILOVANÉ DĚTIČKY, VÁS JEDNOU NESVRHLY DO PROPADLIŠTĚ DĚJIN.

VÍM, S JZD SLUŠOVICE TO NEMÁ NIC SPOLEČNÉHO, ALE NAVAZUJE TO NA DOBU, KDY TO TAKZVANĚ STÁLO ZA H.....NO, NO NEODBVAŽUJI SE ŘÍCT, ZAČ TO STOJÍ TEĎ, PROTOŽE I NA TO JE TAK BOHATĚ ČESKÝ SLOVNÍK KRÁTKÝ, BOHUŽEL.

PŘEJI VŠEM PŘÍJEMNÝ A NEPŘÍJEMNÉ ČTENÍ, ALE JE SVOBODA, TEDY ALESPOŇ DOUFÁM, JAK PRO KOHO, ŽE ?

 
Anonymous Anonymní:

Pár slov k slušovickému výrobnímu systému.
Přiznám se, že jsem zpětně nečetl celou diskusi takže nevím zda se o tom již někdo nevyjadřoval, ale chtěl bych říct, že JZD Slušovice rozhodně "produktem tehdejší doby" nebyli.
JZD AK Slušovice fungovali na základě tzv. družstevního hospodářství, což je unikátní systém kombinující prvky socialismu (kolektivnost, solidárnost, vysoká kooperace) a kapitalismu (motivace, různé platové třídy podle skutečných a nejen fiktivních zásluh, vysoké výdaje na vědecký výzkum nových projektů atp.). Družstevní hospodářství rozhodně nevzniklo za socialismu a klasická JZDčka byla násilnickou parodií na toto hospodářství. První zákony o družstevním hospodářství vznikli v polovině 19. století, v Rakousko-Uhersku. Komunisté zákony z této doby týkající se družstev zrušili v roce 1952, Rakousko má novelizovanou verzi zákona dodnes.
Družstevní podniky fungují na mnoha místech světa a je příznačné, že tyto podniky nebyli postiženy světovou finanční krizí. Mezi nejznámější patří MDK - Mondragónská družstevní korporace - sídlící ve španělském Baskicku. MDK vznikla v 50. letech, ve stejné době jako JZD Slušovice, ale vznikla na základě spolupráce řemeslníků a drobných podnikatelů ze zbídačeného města Mondragón. MDK začala s 400 zaměstnanci-majiteli. Dnes má 83 tisíc zaměstnanců a zisky kolem 15 miliónů eur. Během finanční krize propouštění v MDK spočívalo v tom, že zaměstnanci si vylosovali kdo dostane placenou dovolenou s 80% výšší platu. Zaměstnanci General Motors by si o něčem takovém mohli nechat jen zdát. Firma je extrémně efektivní a zisková, není sebestředná, cíleně se zaměřuje na pomoc místním baskickým komunitám, přednostně zaměstnává handikepované lidi atd.
Podobně jako JZD Slušovice, i MDK výrazně expandovala do různých oborů. Zemědělské družstvo Slušovice se stalo i výrobcem počítačů, působilo v chemickém průmyslu a fakticky i ve stavebním průmyslu (výstavba infrastruktury apod.). MDK začali jako drobní řemeslníci a dnes mají dceřiné společnosti a odvětví zabývající se knihkupectvím, chemickým průmyslem, elektrotechnickým průmyslem, informačními technologiemi atd.
Prvek socialistické kooperace je obohacen o prvek kapitalistické motivace. Kapitalistická motivace je založena na základním kameni družstevního hospodářství => zaměstnanec = majitel firmy. Každý zaměstnanec má podíl na rozhodování firmy a má své akcie. Zaměstnanec je motivován tím, že "čím efektivnější a pracovitější budu, tím lépe na tom bude má firma a čím lépe na tom bude má firma, tím vyšší hodnotu budou mít mé akcie".
Družstevní hospodářství, toho jsme se měli po roce 89 držet a dnes bychom se měli jako prasata v žitě! :(

 
Anonymous Anonymní:

Ono asi nic není jenom černé, nebo bílé. Čuba byl nepochybně schopný manažer. To,jakým způsobem, a za kolik státní firmy kupovaly počítače, které neměli využití je jedna věc. Ale to,že JZD dostalo v roce 1989 povolení na vývoz 500 tanků, mě docela pobavilo. Že by orné tanky pro šíření blahobytu někde v Africe,či Arábii? Četl jsem rozhovor s panem Čubou. Četl jsem také rozhovor s panem Kočkou, doporučuji. Přijde mě, že je tam spousta podobných slovních obratů. Hlavně o cestování na západ a rovných možnotech pro všechny. Každopádně si nemyslím, že by potenciál Slušovic byl promarněn. Ať už v dobrém, či zlém.

 
Anonymous Anonymní:

Cílem západu po převratu bylo zlikvidovat východoevropské zemědělství. Aby západ měl kam vyvážet. Hrozila jim tam už krize z nadvýroby a jen čekali až padne železná opona. To se povedlo. A myslím, že v této souvislosti byly okamžitě po převratu zlikvidovány i Slušovice. Jejich příklad by mohli převzít i jiní a to se nehodilo. Muselo se to udělat tak, abychom dováželi dotované zemědělské výrobky ze západu. A ne aby výsledkem pádu železné opony bylo, že východní evropa zlikviduje západ levnými potravinami a zaplaví západní trh. Takže proto Havel a nová vláda tehdy okamžitě zasáhli proti Slušovicím. Jinak myslím, že autor webu by se měl vyvinout zase trošku dál a nezůstat u dětské představy o západu, přestat být svazákem neobhajitelného, a rozhlédnout se kolem sebe a přiznat si, že i tento systém ekonomicky i politicky zcela zbankrotoval. Předchozí režim taky nefungoval. Takže co dál?

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Nejsem zas tak velkým příznivcem spikleneckých teorií, abych věřil, že západ mocně bažil po zlikvidování našich JZD.

Se závěrem souhlasím. Změna je nezbytná a přijde. Snad bude foukat správný vítr, který odnese kocábku zvanou ČR do pohodových vod :)

 
Blogger Unknown:

Článek a komentáře mohou působit pro i proti Čubo-Slušovické, záleží na každém, co považuje za fakt a co za výmysl. Nikdy nic není jen černobílé. Je ale dobré historii zaznamenávat, rozebírat a poučit se z ní. Objevil jsem ho náhodně. Doplním pár informací, které se nikde neobjevují. Přišel jsem jako mladé ucho po vysoké škole elektro ještě před revolucí a před vojnou. V ševcovském kraji mnoho možností nebylo. Bylo nás spousta nováčků – vysokoškoláci, středoškoláci, vyučení atd. - 6 měsíců jsme byli na tzv. kolečku, kde jsme měli poznat jednotlivé provozy a podniky a informace sdíleli. Takže fakt nekecám. Během kolečka se tak nějak poohlídnete, kde nakonec chcete zakotvit a můžete se domluvit na konkrétní práci. Celý JZD Agrokombinát se dělil na mikrostruktury, a ty na jednotlivé závody. Pracoval jsem v obchodním domě ve Zlíně a v restauraci. Velmi časté podnikové kontroly, kdy se kontrolovalo vše od správné váhy, objemu, kvality, čistoty, ochoty a profesionálního přístupu. Průšvih – postih ve výplatě. Pracoval jsem v zahradnictví – ano, aby bylo v družstvu hezky. Pracoval jsem v kravíně – pod krávami čisto, cestičky uklizené a vysypané vápnem. Jo a ty “mafiánské dojnice“ z Kanady – telátko, hned po narození do tvrdých (ale čistých) podmínek. Kontroly na žrádlo, mléko, pořádek a čistotu a průšvih – zase výplata. Perlička – testovali jsme elektronický analyzátor kvality mléka, vyvinutý v JZD. Pracoval jsem v technologickém závodě – popsal bych to sci-fi – řízeno 8bit počítačem, trubky v nerezi, kontrolky, tlačítka, úžasné – instaloval jsem čidla otevření ventilů. Chybička = výplata. Pracoval jsem v závodě na výrobu a programování technologických počítačů – představte si, měli jsme plán zisku!!! Pravidelná technická rada a obhajoba + kontrola plnění, výsledovky, čísla grafy… bylo to před listopadem!!!! Když se to nepovedlo, projekt byl zrušen a o prémie si ani nikdo netroufl říct. NO a tak se prostě makalo, aby průšvihy nebyly. Ono to potom ani nikomu nepřišlo divné, že se v práci pracuje. Ale já měl srovnání i s mými spolužáky ze školy, kteří se upíchli v různých firmách po republice…

 
Anonymous Anonymní:

Ve Slušovicích jsem krátce pracoval a byl jsem nadšen. Smysluplná práce a zasloužená odměna za ní. Dodnes mnohé firmy nedosáhly standardů Slušovic ani omylem. Maják v moři beznaděje. Ostrůvek pozitivní deviace. Bravo Čuba a kol.

 
Blogger Unknown:

Slušovice - to je František Čuba. Geniální Čuba byl pro Slušovice tím, čím byl pro Francii Napoleon. Vyjimečnost těchto osobností není v jejich znalostech, ale v mimořádné schopnosti jednat s lidmi, zmanipulovat je anebo naopak přesvědčit, vytěžit je, využít jejich schopností, dokonce využít i protivníky, to je talent daný do kolébky, to se nedá naučit. Takoví lidé jsou o myšlenku před ostatními. Jde jim pak jakoby všechno na ruku a všeználkům se zdá tak snadné to napodobit. Proto byly Slušovice (slušovický "systém") nepřenositelné kamkoli jinam a nikde nemohly uspět pokusy uspět kopírováním nějakých bodových systémů hodnocení nebo způsobů "řízení" a motivací zaměstnanců třeba každodenním odměňováním nejlepšího pracovníka dne potravinovým košem a podobné nesmysly. To byla jen korona, součást mistrovské Čubovy kamufláže. A on byl velmistr kamufláže, dokázal zblbnout všechny kolem sebe. Honzejk, Franěk a jiní "perestrojkoví" pisálkové mu dělali zadarmo Pi-Ár a ještě měli pocit, jak jsou skvělými a nebojácnými žurnalisty odhalujícími pravdu navzdory komunistickému marastu kolem. Politruky od ÚV po okresní výbor partaje Čuba postavil mistrovskými intrikami a využitím jejich slabostí, neukojené ctižádosti či obyčejné touhy po mamonu proti sobě. Intuitivně vždy věděl, s kým se a v kterou chvíli spojit a kdo je v danou chvíli nejnebezpečnější protivník a ovládal umění geniálních šachistů - schopnost najít v pravou chvíli vyhrávající tah, který se přitom vzpírá logice hry (je na první i druhý pohled proti logickým pravidlům, je v tomto smyslu vlastně tahem "špatným"). Čuba byl bonapartista každým coulem, takové osobnosti posunují dějiny kupředu, třeba to uznat bez ohledu na mravní nebo ideologická hodnocení. Kdo to nevidí, pro něho bude fenomén Slušovic vždy nepochopitelný. Doporučuji dnes už úplně neznámý film od J. Matuly "Hauři", v němž se za diváka vypraví do JZD Podhůra ambiciózní mladý inženýr zhnusený sterilitou státního projektového ústavu, kam nastoupil za 1.950 Kč brutto po škole (M. Vašut). film vyznívá zcela jinak než literární předloha a podle mého názoru se někdo (kdo?) zasadil o to, že už pár dní po jeho premiéře (1988) byl z kin stažen. Na konci snímku inženýr z JZD zhnuseně odjíždí a míje se s předsedou družstva (F. Němec) přijíždějícím v saabu vymění si tyto věty: Inženýr: "Stejně každý ví, že máte různé výhody a protekce". Předseda: "O nás se toho říká hodně. Ale když o nás někdo mluví, jako by mluvil také o sobě, o svých představách a také o svých schopnostech".

 
Blogger Unknown:

A ještě malý supléman od p. Vláclava Klause:

FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKÉ A SLOVENSKÉ FEDERATIVNÍ REPUBLIKY 1990
V. volební období
447
Interpelace poslance SN M. Kováře na 27. spol. schůzi SL a SN dne 2. 4. 90 na ministra financí ČSFR p. Klause
Agrokombinát Slušovice je z hlediska finančně-hospodářského vztahu podřízen České republice a tedy k vztahu MFCM ČR.
FMF vzhledem ke svým kompetenčním pravomocím žádné výhody ani zvláštní dotace JZD Agrokombinát Slušovice přímo neposkytovalo.
Rovněž nepovolovalo jakékoliv výjimky z platných finančně-rozpočtových pravidel a právních předpisů a neprovádělo kontrolu a vyhodnocování činnosti a hospodaření Agrokombinátu Slušovice.
Podle sdělení MFCM ČR (odbor 19) hospodaří výše uvedené JZD a je financováno podle zásad obecně platných pro všechna JZD. Ze strany MFCM ČR nebyl na podporu jeho finančního hospodaření poskytnuty v minulém období žádné mimořádné dotace ze státního rozpočtu.
MFCM ČR řešilo v r. 1987 žádost JZD Agrokombinát Slušovice o prominutí dodatkového odvodu ze zisku 81 mil. Kčs a v r. 1990 žádost o úlevu ze zemědělské daně ze zisku ve výši cca 10% čisté produkce a odpisů. Obě tyto žádosti byly MFCM ČR zamítnuty (č. j. 153/6 058/87 a č. j. 193/1 193/90).
Z poznatků o výsledcích kontrolní činnosti finančních správ u JZD AK Slušovice vyplývá, že z kontrol daně z obratu bylo v roce 1988 doměřeno včetně penále 161,3 tis. Kčs a v r. 1989 140,8 tis. Kčs. Z provedených kontrol daně ze mzdy bylo doměřeno celkem v r. 1988 17,395 Kčs a v roce 1989 33 583 Kčs. Všechny výše uvedené doměrky a penále byly zaplaceny s tím, že z nich nebyla poskytnuta žádná úleva.
Také při cenových kontrolách v JZD AK Slušovice byly zjištěny přestupky, za které byl v r. 1988 vyměřen dodatkový odvod v částce 60,4 mil. Kčs. Též v r. 1989 byl za cenové přestupky vyměřen dodatkový odvod ve výši 874 tis. Kčs s tím, že dosud není uzavřena kontrola tvorby ceny výrobku PepsiCola 1,5 l, u které je předběžně navržen odvod ve výši cca 1 mil. Kčs.
Z kontroly správnosti odvodu zemědělské daně za léta 1986 1988 provedené finančním odborem Jihomoravského KNV v r. 1989 byl vyměřen dodatkový odvod včetně penále ve výši cca 210 mil. Kčs. JZD AK Slušovice však podalo odvolání a z tohoto důvodu poskytl ONV Zlín odklad placení do konce r. 1990. Odvolání v současné době prošetřuje a na základě výsledku definitivně rozhodne jihomoravský KNV s tím, že MFCM ČR uložilo Krajské finanční správě Brno sledovat vyřízení tohoto odvolání.
Z výše uvedených skutečností vyplývá, že MFCM ČR neposkytlo JZD AK Slušovice žádné mimořádné dotace, nepovolilo žádnou výjimku ani neposkytlo žádnou úlevu či slevu.




Praha, 28.4.1990

 
Anonymous Anonymní:

Pan Cuba byl asi king dnesni podnikatelsti polobozi si maji vzit priklad jak jednat s lidima nemuzou si ani cuchnout kde se Cuba vysral vetsina dacanu

 
Anonymous Anonymní:

Je my strašně líto že Slušovice takto skončili pan Čuba byl užasný předseda bohužel je to už mnoho let spíš by mně zajímalo zda se ještě někdo takový někdy zrodí někdo kdo bude zemědělství bránit a bojovat za něj jako pan Čuba.Pan exprezident Havel dal prostor jen demokracii v které se rozkradlo co se dalo zničilo co se dalo ale jak takový gigant jako bylo Jzd slušovice dát zase dohromady jak dát lidem práci jak oživit zašlou slávu zemědělství nevymyslela celá naše vláda zato jak kde co ukrást vytunelovat rozprodat zničit jim jde naprosto dokonale mely by se všichni tam nahoře chytit za ruce a před panem Čubou padnout na kolena a žadonit o odpuštění.

 
Anonymous Anonymní:

pracoval jsem tam no je to vzor pro nynejsi podnikani mysleno v legraci.primarne se tam sofistikovane kradlo.kvituji ze jsme budovali socialismusa presn jsem predikoval jak to dopadne.lide jsou u nasa zli a neschopni a nezaslouzi si dedemokracii vlastne seu nas nic nezmenilo vladnou hloupi a ještě hloupejsi je poslouchaj

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku