Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Pocta Marlene Dietrich

Jedna z nejpozoruhodnějších žen světa se narodila 27. 12. 1901. Místo narození je dodnes sporné. Některé prameny tvrdí, že se narodila v německém Kuestrin, jiné zase, že v samotném Berlíně jako dcera policejního důstojníka. Studovala uměleckou konzervatoř v Berlíně, konkrétně hru na housle. Zranění pravé ruky jí v tom však znemožnilo dále pokračovat.

Rozhodla se proto pro hereckou kariéru. Hrála v kabaretních vystoupeních. Své umělecké jméno si vytvořila z částí svého pravého jména Maria Magdalene. Její nástup na filmové plátno zapříčinil její budoucí manžel český produkční Rudolf Sieber. Vzali se v květnu roku 1923, o sedm měsíců později se jim narodilo jediné dítě Maria Elizabeth Sieber, později známá jako Maria Riva. Manželství bylo spíše formální záležitostí. Obdivovaly ji spousty mužů. Jejímu kouzlu podlehl též spisovatel Erich Maria Remarque, kterého ovšem striktně odmítla. Netajila se svou bisexuální orientací. První velká role byla ve filmu Modrý anděl, který se krátce po uvedení stal celosvětovým trhákem. Stala se Hollywoodskou hvězdou číslo jedna. A do konce své kariéry hrála téměř v padesáti celovečerních filmech.

Její sláva se skutečně dotkla hvězd. Asteroid 1010 objevený v roce 1923 nese jméno Marlene na její počest. Její písně si zpívali jak vojáci nacistického Německa, tak vojáci spojeneckých armád. V průběhu druhé světové války ji lákali, ať se z USA vrátí zpět do rodné vlasti, aby podpořila fašistickou propagandu. Nabídku nepřijala. V kuloárech kolovala pověst o tom, jak odmítla někdejšího ministra zahraničí nacistického Německa Von Ribbentropa, když navštívil Británii a ona tam natáčela, s tím, že ho nezná a s cizími lidmi se nevybavuje. Do Německa se tedy v průběhu války nevrátila.

Její postoj vůči násilí a útlaku byl až hmatatelně odmítavý. V roce 1944 vstoupila do americké armády a vystupovala pro vojáky v kabaretních vystoupeních, prodávala v kantýně a s propůjčenou hodností kapitána působila též jako tlumočnice na osvobozeném území. Navštívila také osvobozené Československo a krátce bydlela v Ústí nad Labem v městské části Střekov.

Marlene Dietrich: Sag mir, wo die Blumen sind




Po válce jí bylo ve Francii uděleno vyznamenání Řád čestné legie a v USA Řád svobody.

Krátce po válce přijela do rodného Německa. Spousta lidí ji tam nepřijala a považovala za zrádkyni, proto odcestovala do USA, kde dál rozvíjela svůj umělecký talent, natáčela filmy a hudbu. Poslední veřejné vystoupení proběhlo koncem 70. let. 6. května 1992 zemřela ve svém bytě na předměstí Paříže. Je pohřbena v Berlíně v rodinné hrobce.

Zdroje:
www.marlene.com
Deník Práce
Lidová Demokracie
www.wikipedia.org

Štítky: ,

Diskuse o článku Pocta Marlene Dietrich



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku