Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Velehrad

VelehradVelehradská tradice sahá až do 9. století, kdy na Moravě působili verozvěstové Konstantin (Cyril) a Metoděj. Současný chrám měl významného předchůdce v bazilice, dokončené roku 1250. Cisterciánský klášter s kostelem, který svou délkou 100 metrů patřil k největším v Evropě, zažil i těžké časy.

V husitské době byl chrám poničen a cisterciánci natolik ochuzení, že mohli začít s většími opravami až koncem 16. století. Další pohromu přinesla třicetiletá válka. Bazilika byla poté plně obnovena až v letech 1684 - 1735. V roce 1784 pilný rušitel klášterů, císař Josef II., zrušil i cisterciánský klášter ve Velehradě, jmění zkonfiskoval a úředně přeměnil slavnou baziliku ve venkovský kostel. Ve druhé polovině 19. století však došlo k novému rozmachu cyrilo-metodějské úcty a před oslavou tisíciletého příchodu obou bratří na Moravu (1863), situovaných především na Velehrad, došlo k jeho opravě.

Další navázala v letech 1935 - 39. Na konání Josefa II. navázali ještě záludnějšími praktikami komunisté roku 1950, ale ani v tomto případě nezvítězilo zlo nad lidským duchem, vírou a pokorou. V dubnu 1990 sloužil papež Jan Pavel II. před touto bazilikou v přítomnosti půl milionu poutníků bohoslužbu.

Podívejte se s námi také do Uherského Hradiště.

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Velehrad

Blogger Petra:

Dobrý den všem přeji, už nám začali velké letní prázdniny ve velkém proudu a my se rozhodujeme, jestli jet do zahraničí nebo zůstat u nás v Čechách :) V úvahu připadá Morava. Neznáte někdo, nějaké dobré ubytování Pavlov? S manželem bychom uvítali nějaké recenze + tipy na výletíky(máme malou dcerku) :) Děkuji

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku