Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vývoj počítačů a her

Okolo počítačových her a programů, počítačů samotných i Internetu se točí velké peníze. Vždyť nejbohatším člověkem na světě je šéf softwarové firmy Microsoft Bill Gates, jehož majetek je odhadován na 90 000 000 000 (miliard) dolarů amerických. Tento průmysl se rozvíjí velice rychle, co bylo loňský rok nejlepší, je dnes už průměrné a za rok si na to už (skoro) nikdo ani nevzpomene. Pan Moore před mnoha lety (asi 40) řekl, že výkon počítačů se každý rok zdvojnásobí. Z tohoto tvrzení se nakonec stal tzv. Moorův zákon a je skoro na 100% pravdivý.

Když pomineme „počítače“ z minulého století, které sloužily pouze k jednoduchým výpočtům, začaly se počítače používat až za 2. světové války, kdy byly stvořeny k navádění bomb. Tyto počítače byly velmi rozměrné (i několik místností), velmi se zahřívaly, nebyly stabilní a měly minimální výkon (oproti dnešku). Potom byl vyroben Eniac, ohromný počítač, který měl o něco vyšší výkon, ale ty stejné neduhy, jako jeho předchůdci. Tenkrát ještě nikoho ani nenapadlo, že by počítače mohly sloužit k hraní počítačových her. Dokonce asi v 60. letech někdo řekl, že USA bude stačit pět počítačů, ale to ještě nevěděl, jakou rychlostí se tento průmysl bude vyvíjet. Počítače byly tenkrát velmi drahé, mohli si je dovolit jen ty nejmovitější firmy. Na přelomu 60. a 70. let vznikla první počítačová hra. Byly to pouze dvě čárky a čtvereček.

A přesto to byl průlom v oblasti počítačových her. Bylo to jednoduché, s minimální grafikou, bez zvuku a hrát se to dalo jen ve specializovaných hernách. Kdo by tehdy tušil, že do počítačových her se dostane násilí, krev, erotika a bude to vypadat realisticky. První domácí počítače za nevelké peníze se začaly prodávat ve 2. polovině sedmdesátých let. A na tyto počítače se začaly v krátké době vyrábět počítačové hry. Od té doby se počítače i počítačové hry stále zlepšují. Dnes už jen málokoho překvapí hra s fotorealistickou grafikou, opravdovými zvuky a dokonalou hratelností.

Kam dál?

Sega emulátor: Legendární hry na Vašem PC (Pac-Man, Mortal Kombat, Contra4)
SNES emulátor: Další porce herní nostalgie (Želvy Ninja, Sonic, Rock N' Roll Racing)

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky: ,

Diskuse o článku Vývoj počítačů a her



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku