Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jsou počítačové hry nebezpečné?

Jak moc jsou počítačové hry, nebo alespoň některé, nebezpečné? „Nebezpečnější jsou výherní automaty, na ty se nabalují dluhy a další nepříjemnosti. Je to bludný kruh, realita se stává bolestnější a člověk tak více utíká k hazardu. Svá rizika samozřejmě mají i počítačové hry,“ říká MUDr. Karel Nešpor z psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích a dodává „Především je to násilí, které se objevuje i v televizi a v kinech. Navíc to není zdravý způsob života, zvláště u dětí. Ty sedí dopoledne ve škole, přijdou domů a prosedí odpoledne u počítače. To je strašný životní styl, trpí páteř, oči…“ Záleží podle něj hlavně na rodičích, kteří by měli kontrolovat, s jakým druhem zábavy tráví jejich ratolesti volný čas. Stejný názor má i Radek Friedrich z časopisu Level. „V cizině je to jako s pornokazetami, hry plné násilí si mohou koupit jen dospělí. A na přebalech her výrobce upozorňuje, že se nemají mladším prodávat. Záleží tak jen na prodejci. Je to stejné jako s alkoholem nebo cigaretami. U nás je to o to větší problém, že se prodává spousta pirátských kopií a takovému prodejci je už úplně jedno, kolik let je zákazníkovi. Inzeráty na prodej pirátských kopií jsou běžně třeba v Annonci“, tvrdí Friedrich. „Hry obsahující násilí jsou rozhodně nejnebezpečnější. Pro mne nejsou až tak nebezpečné ty, kde se střílí paprskometem, ale vraždí nožem. Ten je totiž dostupný v každé kuchyni,“ soudí Nešpor.

Dalším rizikem u dětí je možnost, že budou příliš jednostranně zaměřeny a mohou tak zakrnět v jiných oblastech života – v komunikaci, sociálním cítění a podobně. U druhu her, které simulují řízení kosmické lodě, auta či letadel, zase může podle Nešpora dojít i k tzv. virtuální nevolnosti. Dítě dlouho hraje, potom vstane od computeru a spadne třeba ze schodů, protože si ještě nestačí přivyknou na běžnou realitu. „Měl jsem i jeden případ, kdy se patologický hráč na herních automatech snažil své závislosti zbavit tím, že si stejnou hru, za kterou chodil do herny, nainstaloval na svůj počítač. Nevyšlo mu to, stále ho to táhlo do herny,“ vzpomíná lékař. Můžeme tedy na počítačových hrách nají vůbec něco pozitivního? „Je to jako s pálivou paprikou. V rozumné míře může jídlo obohatit, ale když se to přežene, tak i znehodnotit. Čím mladší organismus, tím větší rizika,“ uzavírá lékař psychiatrické léčebny.
Dne 31. prosince 1999 po poledni zahynul jedenáctiletý chlapec. Toho střelil do hlavy jeho čtrnáctiletý bratr, který našel revolver spolu s náboji a hrál si sním. Pominu-li, že zbraň musí být uložena odděleně od střeliva a mimo dosah všech neoprávněných osob, objevila se opět spousta spekulací, že za to mohou i počítačové hry. Spousta dnešních dětí je odkojena akčními filmy a počítačovými hrami. Vytáhnout zbraň je v nich běžné a lze tam získat další život, hru vrátit. Přidá-li se k tomu přirozená touha kluků něco si vyzkoušet a bojovat, může dojít ke zkratu v chování. Zvláště v situaci, drží-li náhle dítě v ruce opravdovou zbraň. Tak hodnotí tragédii, při níž čtrnáctiletý chlapec zastřelil svého bratra, psychologové. Viní z toho však nejen akční podívanou, ale hlavně rodiče. „Vinu za podobné případy násilí mezi dětmi nelze svalovat jen na agresivitu z obrazovky. Je to hodně o vztazích v rodině. Děti dostávají podněty, ale vinou odcizení a nedostatečné komunikace s rodiči je neumějí náležitě zpracovat,“ říká dětská psycholožka Helena Mačasová.

Děti, které tráví většinu svého volného času u počítačových her, mohou mít potíže s rozlišením počítačové reality a skutečného života. V tomto ohledu jsou podle odborníků nejnebezpečnější, zároveň však nejoblíbenější, akční střílečky, ve kterých hráč zabíjí stovky imaginárních nepřátel. „Spolu se sportovními hrami a strategiemi jsou akční střílečky jednoznačně nejžádanější,“ potvrzuje odborník na počítačové hry Lukáš Erben. Tyto hry jsou v obraze i zvuku stále reálnější. Místo klávesy se už na obrazovku střílí reálně vypadající pistolí.

Kam dál?
Sega emulátor: Legendární hry na Vašem PC (Pac-Man, Mortal Kombat, Contra4)
SNES emulátor: Další porce herní nostalgie (Želvy Ninja, Sonic, Rock N' Roll Racing)
Jen počkej zajíci! 100% věrná replika legendární sovětské hry

Čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky: ,

Diskuse o článku Jsou počítačové hry nebezpečné?

Anonymous Anonymní:

Počítačová hra sama o sobě není nebezpečná – důležité je, jak k ní člověk přistoupí a kolik času u nich stráví. Dřív jsem hrával dost, dneska mám čas maximálně tak na nějaké flash hry. Ale to neznamená, že mě to nebaví. Nedávno jsem si pořídil nový Xbox Series X a tak se snažím aspoň jednou za týden si dát hodinku relaxu. :)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku