Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Skončí vládní krize jmenováním loutkových ministrů?

Jistě nemusím vysvětlovat, proč mě už několik týdnů svrbí prsty a cítím potřebu udělat článek o tom, co se děje na politické scéně. Zatím jsem odolával. Události totiž sviští takovým tempem (mystifikace střídá mystifikaci, lež následuje za lží a názory se mění z minuty na minutu), že je téměř nemožné napsat text, který neztratí svou aktuálnost před doklepáním posledního písmenka.

Proto jsem se rozhodl netvořit nic souvislého, ale nabídnout několik krátkých postřehů a v závěru předpovědět, jak se situace vyvine. Prohnaně píšu v neděli 17. dubna večer, publikováno bude v pondělí ráno. Držte palce, ať se přes noc něco nesemele :)

Saša Vondra a Leoš Heger: Bílé ovce v černém stádu

Pomineme-li neviditelné ministry, zůstávají krom Vondry a Hegera jen ti, kteří buď v rovině odborné nebo morální selhali. Leoš Heger se zatím vypořádal se všemi jobovkami (odchody lékařů, zvýšení DPH na léky...) natolik dobře, že si na něj nevyskakuje ani takový vlčák, jakým je David Rath. Saša Vondra začal dělat pořádek na obraně a když na něj vyhrabali PromoPro, nabídl rezignaci. K čemu kauzu PromoPro přirovnat? Je to jako by jediný instalatér ve městě spravil k Vaší spokojenosti odpad a zaplacené peníze následně prohýřil s lepými děvami. Dělá to z Vás špatného člověka?

Předávání vysoké hotovosti = Na 100% jistá černota

Kolikrát v životě Vám někdo dával 500 000,- korun hotově bez jakéhokoli dokladu? Slyšeli jste o podobném případu ve Vašem okolí? Za sebe odpovídám dvakrát ne. Předávání vysoké hotovosti signalizuje 100% jistotu černoty. Tato praxe je běžná snad jen u drogových dealerů. Nevidím jedinou možnost, jak by se mohl Bárta očistit.

Mystifikace: Pohádky od blbých pro blbé

Co mi připomínají v současné době tak populární mystifikace? Je to, jako by vběhl lupič do banky s pistolí v ruce, sebral peníze a po odchycení tvrdil, že šlo o recesi. U mystifikace je naprosto nezbytné, aby byly už PŘED akcí jasné důkazy, že se o mystifikaci bude jednat. Ovšem k tomu nikdo z našich politických mystifikátorů nepodnikl žádné kroky (zapečetěná obálka u notáře...), což je samozřejmě staví do role sprostých lhářů.

Pravdu lze najít pouze v neverbálních signálech

Představitelé vládních stran klesli natolik, že přestalo být možné věřit jedinému jejich slovu. Co zbývá? Orientovat se podle neverbální komunikace. Například děs v očích Bárty a Johna při vysvětlování uplácení poslanců říká vše.

Když mohou být loutkoví předsedové politických stran, proč ne ministři?

Ve své naivitě jsem si vždycky myslel, že předsedou strany musí být zákonitě politik na vrcholu sil, který drží partaj pevně v ruce. Dvě vládní strany ovšem mají ve svém čele pouze nastrčené loutky dobře vypadající na billboardech. Radka Johna drží Vít Bárta tak pod krkem, že Johnovi nezbývá nic jiného než věrnost až za hrob. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oslaví příští rok 75. narozeniny, což nepotřebuje další komentář.

Nastrčení předsedové voličům nevadí, spíše naopak. Jak tedy může dopadnout vládní krize? Problematičtí ministři budou nahrazeni mediálně zdatnými loutkami a za lanka budou dál tahat jejich předchůdci.

Kam dál?
EXKLUZIVNĚ: Rozumná koncepce důchodové reformy

Štítky:

Diskuse o článku Skončí vládní krize jmenováním loutkových ministrů?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku