Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Michal David: Kolaborant nebo disident? - video z YouTube

Ačkoli Michal David nikdy úplně neustoupil ze záře reflektorů, zažívá v posledních měsících díky vyprodané O2 aréně a vítězství v Tý-Tý obrovský comeback. Jediné, co mu může kazit radost, je kafrání několika šťouralů, kteří mu vytýkají (stejně jako Božskému Karlovi) příliš vstřícný vztah k režimu před rokem 1989.

Hodně bylo napsáno o tom, s kým Michal David za komárů hrál, při jakých příležitostech vystupoval a za jakých okolností přišel k domu. Já zaujmu jinou perspektivu a pokusím se v tomto zlehka odlehčeném článku odpovědět na otázku z nadpisu pomocí textů, které Michal David už tolik let s úspěchem pěje.

Michal David: Céčka a Non Stop


Hit Non Stop je výkřikem proti světu dospělých, už jen začátek Tátovi nesmím zkřížit krok... (otec byl pravděpodobně funkcionářem KSČ) jistě dodával naději pro spoustu odbojných studentů. Píseň Céčka je protestsongem, jak má být. Nebohý hrdina shání pro svou milou céčka, zoufale obíhá obchody, ale díky neefektivnímu fungování centrálně plánované ekonomiky selhává.



Michal David: Colu, pijeme colu

Zde zpěvák nepije kofolu ani citrokolu. Zcela evidentně propaguje západní produkt, čímž podrývá socialistické hospodářství.


Michal David: Poupata


Ačkoli tato píseň zněla na spartakiádě, opět marně hledám ideologický podtext. I z přiloženého videa je zřejmé hlavní sdělení: Starší žákyňky, hezky se vyvíjejte, ať jste v 15 letech připraveny k použití.


Kam dál?
Video: Legendy českého popu 80. let (Pavel Horňák, Turbo, Sagvan Tofi...)

Štítky: ,

Diskuse o článku Michal David: Kolaborant nebo disident? - video z YouTube



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku