Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Psaní a čtení dopisu: Dříve událost, dnes opruz

Pokud jste chtěli před 15 lety poslat dopis, museli jste využít služeb České pošty. E-mail v té době téměř nikdo neměl, vymoženosti jako fax nebo dálnopis vlastnily pouze velké organizace.

Námaha spojená s napsáním a odesláním dopisu je v současné době mnohonásobně menší. Nepotřebujete mít u sebe papír, psací stroj (tužku, propisku), obálku, známku, nemusíte jít ke schránce.

Doba, za kterou můžete očekávat odpověď, je mnohonásobně kratší. Dříve jste ji obdrželi nejdříve v rámci 1 týdne, nyní často dorazí v řádu minut.

Jsou klasické dopisy drahé?

Na první pohled je e-mail výrazně levnější variantou. Ušetříte za tisk, papír, poštovné, obálku, možná i trošku času, který věnujete vypisování adresy a cestě ke schránce.

Ovšem množství dopisů, na které je třeba (hlavně v rámci pracovních povinností) reagovat, výrazně vzrostlo. Což s sebou přináší delší dobu nutnou na zpracování této agendy a s tím související nezanedbatelný růst mzdových nákladů.

Internet devalvoval význam psaní a čtení dopisů


Čím více lidí umí zacházet s Internetem, tím více zbytečné komunikace probíhá. Množství šířených informací, které by našly nejlepší využití pod zámkem autorovy hlavy, roste raketovým tempem.

A to nemám na mysli spam, nýbrž virtuální stohy papíru, které mnohdy v dobré víře odesílají lidé, jež se myšlenkově i pravopisně zasekli v průměru 1. stupně ZŠ. Psaní mailů je pro ně důkazem, že jsou in, on-line a další moderní slova :)

Často takové dopisy připomínají více než cokoli jiného články na špatný blog. Autor by si ovšem nenašel ve volné soutěži ostatních médií čtenáře, proto aspoň otravuje malou síť nešťastníků po mailu.

E-mailem se nikdy nic nevyřešilo

Co se týká pracovních záležitostí, je e-mail dobrý na posílání krátkých zpráv, odkazů, příloh. Ideálně poslouží při korekturách textů, dávání na vědomí a k vyjádření.

Ovšem na co se e-mail absolutně nehodí, je řešení složitějších problémů. Výsledkem podobných pokusů musí být zákonitě sáhodlouhé psaní o ničem vedoucí ke ztrátě podstaty.

Jedno setkání tváří v tvář, jeden telefonát, jeden pokec na chatu, jeden doporučený dopis vydá za desítky e-mailů.

Využívání elektronické pošty k šíření dlouhých zbytečných zpráv vedlo k tomu, že zatímco dříve bylo psaní a čtení dopisů takovou malou hezkou událostí, dnes je to ve velké většině jenom opruz.

Zachraňme dopisy!

Je to v našich silách. Co je třeba dělat? Až budeme mít příště cukání odpovídat (dnes už popáté) na nějaký geniální mail, jehož rozsah přesahuje půl strany A4, zajděme si místo toho na jedno točené :) A kdybychom nedejbože sami pomysleli na rozesílání otravných slátanin obřích rozměrů, vražme si raději jednu přes hubu a nahlas řekněme: "Nebudu se chovat jako idiot."

Kam dál?
Co mi dalo psaní blogu aneb Proč psát blog

Štítky:

Diskuse o článku Psaní a čtení dopisu: Dříve událost, dnes opruz

Anonymous LL O!:

Tak tak... Každý den mi na mail příjdou desítky mailů, z toho minimálně 3 spamy a pak aspoň 10 nevyžádaných nabídek. Jelikož je můj mobil veřejně na netu, jsou i takový drzouni, kteří zavolají, nesrozumitelně se představí a okamžitě chrlí dotaz, zda mi mohou zaslat na mail reklamu. Několikrát jsem je za to i seřval, ovšem marná snaha. Mail je pro mne neosobní, stejně vždy při nějaké domluvě dojde na osobní schůzku či telefonát. Ovšem kouzlo klasických milostných dopisů se neztratilo. Ba naopak je tento druh vyjádření daleko efektivnější a "roztomilejší". Já sám si občas zastesknu i po tel.koutcích na poštách a po tom, jak se vyčkávalo na spojovatelku. Netřeba ani zmiňovat, že mail je dnes lehce nabouratelný. A navíc, kdybych si mail nezaložil (a žil jako někteří moji přátelé bez něj i bez mobilu), pak bych měl méně starostí (možná i práce) a hlavně by mě neotravoval šéf i v době mé dovolené.

 
Anonymous Anonymní:

Nejhorší je, že kvůli tomu, jak IT vytlačily papírové dopisy, je dnes už skoro nemožné sehnat dopisní papír (nechcete-li si nechat nějaký vyrobit na zakázku).

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku