Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Za internetové zpravodajství NIKDY platit nebudu!

Na přelomu tisíciletí jsem vykřikoval, že si nikdy nepořídím mobilní telefon. Vyměkl jsem. Alternativy totiž přestaly postupem času vypadat lákavě: život v bezdomoví, izolaci a bídě. S odmítáním placení za internetové zpravodajství zůstanu pevný, tak slibuji :)

Současná situace připomíná dřívější snahy o masivní zpoplatnění komerčního televizního vysílání. První vlaštovky se objevily u sportovních přenosů, kde provozovatelé čekali kvůli skalním fandům nejlepší rozjezd. Naštěstí hlas lidu a peněz rozhodl jinak, většina atraktivního obsahu zůstala zdarma. Naprosto zanedbatelný počet platících nevyvážil ztráty z reklamních příjmů.

Naše velké zpravodajské weby nepropojené s tiskovinami placený obsah zatím odmítají. Ale najdou se noviny a časopisy, které poskytují on-line svůj archív i aktuální články. Úspěch mají především u klasických odběratelů, ti mají přístup jako výhodu k předplatnému.

Ovšem všeho jenom do času. V zahraničí zažívají snahy o zpoplatnění zpravodajských webů booom, ČR nezůstane dlouho pozadu.

Proč neplatit za internetové zpravodajství


1) Pokud nezačne cvakat téměř nikdo, vydavatelé to brzy vzdají.

2) V současné době nemají zpravodajské weby téměř žádné exkluzivní články. Projeďte si nějakou událost v Google News a bude Vám okamžitě jasné, co mám na mysli. Pochybuji, že nějaký ten bakšiš přinese razantní zlepšení.

3) Sdílení a sociální sítě obsah rozšíří tak jako tak.

4) Nedostáváte trvalou hodnotu. Co dnes na webu je, to tam v této podobě zítra být nemusí.

5) Nemáte nic v ruce. Na záchodě si nepočtete, brambory neoškrábete.

6) Zpravodajství na slušné úrovni budou pořád zajišťovat veřejnoprávní média. Nedělám si iluze o jejich nezávislosti, ale raději dám (když stejně musím) nějakou tu korunu za nuly a jedničky jim než nadnárodnímu vydavatelskému domu.

7) Nepřipadá mi, že by financování zpravodajských webů z reklamy uvrhlo jejich zaměstnance a majitele do bídy. Daří se jim dobře, jen chtějí víc.

Co bych dělal, kdyby (teoreticky) zpoplatnili všechno

Nejsem takovým extrémistou jako Miloš Zeman, který kdysi zmínil, jak ve své chaloupce na Vysočině pilně listuje teletextem, ale noviny nečte, protože je jejich cena vyšší než cena informací v nich. Asi bych si nějaký plátek koupil častěji než teď.

A Mildou doporučovaný teletext bych určitě zapínal častěji, to podstatné se dozvíte stejně rychle jako na Internetu. Chybí tam totiž prostor pro zbytečné řeči, zůstávají jen zprávy osekané na dřeň.

Kam dál?
Česko-Slovenská digitální parlamentní knihovna

Štítky: ,

Diskuse o článku Za internetové zpravodajství NIKDY platit nebudu!

Anonymous Mordemy:

Samostatně k jednotlivým bodům:
1) Lidi se to celkem začínají učit (alespoň na západě) - ačkoliv zrovna v ČR se to asi nenaučí nikdy.

2) To je asi ta nejzásadnější otázka - když už platit, tak za co? Souhlasím s tím, že nemá smysl platit za běžné zpravodajské weby - to důležité se k člověku vždycky nějak dostane z jiných zdrojů a abych si za ty ostatní bezvýznamné a šokově-tragické zprávy ještě platil, to fakt ne. Už tak se běžnému zpravodajství vyhýbám.
Naopak když už něco čtu, tak většinou právě ony "exkluzivní články" na webech typu Britské listy, Finmag, Literárky, ale i Zvědavec, A2 - třeba Zvědavec má část obsahu zpoplatněnou, A2 taky, Finmag k tomu myslím nemá daleko, stejně tak BL. A řekl bych, že jim to docela funguje a už jsem se párkrát rozmýšlel, jestli nezačít číst nějaký placený "alternativní" zpravodajský web.
Takže platit oukej, proč ne, ale za něco, co má hodnotu.

3) Opět je otázkou, co je to obsah. Osobně nestojím o drby a klepy, raději si přečtu fundovanou analýzu od člověka, který danému problému rozumí, než abych konzumoval "výkřiky". Války, katastrofy a změny v daňovém zákoně se ke mně dostanou dost možná i bez těch sociálních médií, ale konstruktivně kritický komentář aby jeden pohledal.

4) Jako podstatnější problém mi přijde, že ta hodnota zastarává. Román od Nabokova bude stále stejně "dobrý" i za padesát let, článek rozebírající současnou situaci na blízkém východě bude mít takřka nulovou hodnotu možná už za pár měsíců.

5) Čtečky. Myslím, že v nich ta budoucnost skutečně je.

6) Jasně, jako onen hrubý základ, za který není nutné platit, to určitě postačí.

7) Zřejmě to trochu nafouknuté bude, ale ona ta reklama asi fakt není, co dřív - uživatelé se ji naučili až příliš dobře ignorovat.

Hlavní otázkou pro mě zůstává za co platit, ne jestli platit. Jde mi o exkluzivitu (komentáře od odborníků, ne od novinářů), běžné novináře (kromě Čermáka) nečtu vůbec, to nejdůležitější se ke mně vždycky dostane samo a co se nedostane, to si většinou nezaslouží moji pozornost.

 
Blogger Holden Caulfield:

Mordemy:

Místo Zvědavce doporučuji seriál Akta X :) Také ukojí touhu po konspiračních teoriích, navíc je celý zdarma.

Teď vážně: Dle mého názoru nemá v ČR nikdo z velkých hráčů na to, aby provozoval exkluzivní zpravodajský server na úrovni. Weby, které zmiňuješ, bych zařadil spíše mezi nezávislé magazíny.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku