Olivový olej místo pomazánkového i klasického másla?
Podařený dárek Jak jsem přišel na nápad s olivovým olejem? Může za to dárek od maminky mé přítelkyně. Jde o lahvinku s touto etiketou: Na obalu sice píší, že lze použít na těstoviny i marinování masa, ale za tepla se nám (krom zapékání s toustem) tento olej moc neosvědčil. Salátové typy nejsme, olej je mňamózní. Co s tím? Zkušenosti s olivovým olejem místo másla Nejdřív jsem olej používal opatrně. Občas jsem si ho kápl na chlebíka, když jsme něco pozobávali. Byla to dobrůtka. Tak jsem ho začal valit na chleba i tmavé rohlíky pod suché salámy a tvrdé sýry. Výhodou je, že díky velice zajímavému (není zbytečně výrazný, žádná exhibice) šmaku oleje už není potřeba jídlo dál dochucovat, žádné koření, kečup, hořčice... Chtělo trošku cviku, než jsem se naučil utrefit to správné množství, kdy není pečivo moc suché ani mastné. Zdravější a levnější varianta Množství olivového oleje je oproti namazanému máslu minimální. Proto se olej i při relativně vysoké ceně vyplatí. Navíc kvalita pomazánkového a klasické másla kolísá. Mezi jednotlivými výrobci jsou velké rozdíly, to co se sem doveze ze zahraničí se občas nedá žrat. Závěrem nesmím zapomenout na to, jak je olivový olej (dle všech možných zdrojů) zdravý. Kam dál? Recept: Špenátová pizza se smetanouŠtítky: Články o jídle a recepty, Naše příhody |
Poslat komentář
<<< Zpět na titulní stránku