Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

TV NOVA dnes a za Železného: Vzestup či pád?

Vliv televize Nova na hodnotový systém lidí v České republice. Tak by se mohla jmenovat diplomová práce, která by spočítala zářezy, které udělalo toto médium do naší křehké slovanské duše :) Obzvláště srovnání dětí, které byly od 3 let pod vlivem reklam mezi pohádkami, s těmi o pár let staršími by bylo jistě zajímavé.

Nákupní chování se od roku 1994 zásadně změnilo. Televize Nova podpořila masový konzum porevoluční doby a umetla chodníček pro nadnárodní obchodní řetězce.

Pojďme krátce zavzpomínat, s jakými šlágry ve svém programu válcovala konkurenty za vlády Vladimíra Železného a porovnat tyto zlaté časy se současností.

Estrády okořeněné kapkou krve a sdílným ředitelem

Tak by se dalo v kostce shrnout, co Nova vysílala, když Vláďa Metal kraloval.

Pořady, v nichž se populární osobnosti pitvořily v méně či více stupidních scénkách proložené písničkami na playback, okupovaly televizní obrazovku kolem 20:00 několikrát týdně.

Předkrm zajišťovaly oproti dnešku velmi komorní Televizní noviny, kde bylo méně živých vstupů, ale více drsných záběrů a srdceryvných příběhu.

Americké filmy k nám Nova začala valit tempem nevídaným. Oblíbenenější než v současnosti byly ostřejší žánry.

Hlavním maskotem Novy byl její ředitel. Vladimír Železný vytrvale pracoval na posilování image značky a nebál se investovat do velkolepých promo akcí. Na druhé straně téměř odmítal původní dramatickou tvorbu. Jeho pořad Volejte řediteli zůstane navždy perlou uzamknutou v archívech.

Sterilní jednička na trhu

Po tom, co byl odejit otec zakladatel, začal tržní podíl Novy padat. Zdálo se, že televize hledá svou tvář. Pokusy o postavení programového schématu na velkolepých show úspěšných v zahraničí nevedly k úspěchu.

Původní dramatická tvorba se stala hlavním tahákem. Dobrou sledovanost mají nejenom sáhodlouhé telenovely, ale také zdařilé české sitcomy (konečně) a televizní filmy (třeba z cyklu Soukromé pasti).

K tomu připočítejte exkluzivní sportovní přenosy (Formule 1), nejlepší hollywoodské filmy, emočně vypjaté bulvární zpravodajství a máte příčiny úspěchu současné Novy.

Nechybí něco??? Nesmíme zapomenout na nejdůležitější ingredienci. Image, kterou vytvořil Vladimír Železný. Ovšem kouzlo pomalinku vyprchává. Žádný nový mág není na obzoru.

Novu sleduje více ekonomicky aktivních lidí než dřív. Zůstává jedničkou na trhu. Ale absolutní počty diváků jí klesají, kdežto konkurenci pořád rostou. A Prima je občas pěkně drzá...

Kam dál?
Jan Kraus nebo Karel Šíp - Kdo je lepší

Štítky: ,

Diskuse o článku TV NOVA dnes a za Železného: Vzestup či pád?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku