Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Berlín 1: Muzejní ostrov, galerie, přírodovědecké muzeum

Jak už asi víte, před pár dny jsme se vrátili z Berlína. Město nás velice příjemně překvapilo a opravdu nás mrzí, že má takovou image, jakou má. Řada lidí si myslí, že tam nemá cenu jezdit. O tom, že to není pravda, Vás snad přesvědčí tento článek, jehož cílem je poukázat na pár věcí, které v Berlíně rozhodně stojí za vidění.

Věc prvá. Muzea a galerie.
Berlín - Pergamon museum
Nejvíce muzeí v Berlíně se nachází na místě zvaném Muzejní ostrov, který je situován v centru města. Nejedná se o žádnou exotiku, nýbrž o malý ostrov na řece Sprévě, ke kterému vede několik krátkých mostků. Nachází se zde 1) tzv. Bodemuseum se sbírkami byzantského a raného křesťanského umění. Detailně vyřezávané oltáře, zlato, sochy svatých... původně jsme ho ani neměli v plánu, ale nakonec nás velice příjemně překvapilo. 2) Pergamon museum se světoznámým Pergamským oltářem, kterýžto fakt stojí za vidění. Kromě něj muzeum nabízí mnoho krásných antických soch nebo jejich reprodukcí. Milovníci skutečně krásných křivek si zde přijdou na své. Nachází se zde ale také babylónská expozice – je ale časově omezená, jestli se nepletu, má tam být do konce roku 2009. Vedle Pergamon muzea narazíte 3) na Altes muzeum – opět antika, ale také starověký Egypt – z obou kulturních oblastí sbírky váz, soch, sošek, nádobí a šperků. Poměrně pěkné, ale pokud to absolvujete hned po Pergamon muzeu, může vás už antika docela nudit. Další dvě budovy na Museeninselu hostí galerie – 4) Alte galerie - vlastní především díla německých význačných malířů a sochařů, v přízemí ale najdete i obrazy Moneta nebo Maneta, s kterýmižto jsme se museli vyfotit.:) Jinak je příjemná a má i nádherný interiér. Poslední budovou na ostrově je 5) Neue Galerie – momentálně je zavřená kvůli rekonstrukci, takže o té zprávy nemáme.

Berlín Gemälde Galerie - Obraz A co mimo Muzejní ostrov? Z galerií nutně musíme zmínit Gemälde Galerii – rozsáhlá sbírka obrazů světoznámých malířů napříč stoletími, a to od 13. do 18. . Najdete zde např. díla Rubense, Botticelliho (včetně Zrození Venuše) nebo třeba Rembrandta, který zde má dokonce vlastní sál. Opravdu zážitek - a ode mě doporučení vyčlenit si na to dost času. Vedlejší Neue Nationalgalerie momentálně hostí jakéhosi japonského umělce a hlavní expozice je nepřístupná. To je asi jediná skvrna na našem pobytu, neb jsme se na ni fakt těšili. Z moderního umění jsme tedy viděli jen expozici Picasso a jeho doba v Sammlung Berggruen, která nás překvapila předevím počtem vystavovaných děl nejen od Pabla Picassa, ale také Paula Klee (jsou trošku mimo můj osobní vkus, takže je do nebes vynášet nebudu:) ).

Ale ještě nazpátek k muzeím. Co bych rozhodně chtěla vyzdvihnout, je muzeum přírodovědecké. Hned v prvním sále naleznete rekonstruované kostry několika dinosaurů. Což je asi hlavní lákačka. Expozici doplňují interaktivní obrazovky, na nichž se můžete podívat, jak dané kostry obrůstají svaly, kůží a následně se prohánějí po pravěké přírodě. Zajímavé jsou zde ale i další věci – třeba interaktivní model zeměkoule, který vám předvede, jak se z PangeyBerlín Přírodověděcké museum - kostra dinosaurus vytvořily kontinenty v dnešní podobě nebo třeba, jak vznikala pohoří a co že to dělají ty litosferické desky. Líbilo se nám i v muzeu Technickém, které potěší jak milovníky starých mašinek, tak letadel. Mě osobně ale zaujala hlavně expozice zvaná Spectrum. Můžete si tu pohrát s různými kravinkami – od věcí, které vám před očima vytváří optické klamy až po hru s tóny na různých podivuhodných nástrojích. Skutečný zájemce o fyziku by byl asi nadšen, já jako naprostý laik měla oči navrch hlavy.:)

... tolik tedy o galerkách a muzeích... v příštím díle se těšte na zábavu a taky zbylé "vychytávky" Berlína.:)

Berlín 2: Bar Zosch, Berlínská zeď, Reichstag, Siegesäule
Krakov, město polských králů: Navštívit nebo ne?

Štítky: ,

Diskuse o článku Berlín 1: Muzejní ostrov, galerie, přírodovědecké muzeum



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku